EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Les obreres de Puigneró, a escena

‘Femení plural’ es basa en el seu testimoni oral i s’estrenarà a Prats i Sant Bartomeu del Grau

Elena Ferrer, de Prats, havia treballat des dels 16 anys fins que es va quedar sense feina a la fàbrica de Can Puigneró. En el seu record, hi ha “estones de tot” passades a la fàbrica, però “quan van anar tancant hi havia més mal ambient”. Ella forma part del grup d’una vintena d’obreres del tèxtil de Can Puigneró –de les fàbriques de Prats i Sant Bartomeu del Grau– que aquests dies assagen Femení plural, un espectacle que recull les seves vivències i que es presentarà als dos pobles. Per primera vegada, les vides de les dones del tèxtil –majoria silenciosa– pugen a escena.

El col·lectiu Gaudir d’Art, que ha recollit a Prats durant els últims tres anys el testimoni d’anteriors i conegudes experiències com el GALL (Grup d’Actors del Lluçanès), és qui ha posat en marxa aquesta experiència, que vol homenatjar les dones de Can Puigneró. Després de les propostes La memòria del carrer i Traginar pel carrer Major, volien “seguir parlant de la memòria de les dones”, i van anar a parlar amb les treballadores del tèxtil. “El que hem fet, sobretot, és escoltar”, diu Maria Àngels Parareda, de Gaudir d’Art. En aquest camí les ha acompanyat la directora del muntatge, Montse Albàs, que va recórrer les hores de gravació, des de principis d’any, recollint “emocions, vivències i sentiments”, algunes de les quals eren difícils de recordar. “Ha estat com destapar una caixa”, afirma Albàs. Cada una des de la seva perspectiva, i d’aquí va néixer el títol de Femení plural. Però una cosa era parlar-ne i l’altra actuar, que no ha estat fàcil. “Hem fet el treball totes juntes.” Al costat de les treballadores, hi ha també joves com Júlia Noblom, de Prats, que per l’edat que té –16 anys, la més jove del repartiment– no guarda un record de Can Puigneró. Havia participat en altres obres, com els Pastorets, i l’experiència de Femení plural ha estat “diferent de tot el que havia fet fins ara”.

Les representacions tindran lloc en dues setmanes successives. A Prats formaran part dels actes de la Fira de Santa Llúcia, i tindrà lloc el dia 14 de desembre en dues sessions, a 2/4 de 6 de la tarda i a les 9 del vespre a la Sala Polivalent, on aquests dies s’ha assajat. A Sant Bartomeu es farà el dia 22 de desembre a les 6 de la tarda, a la sala de teatre del Casal.

Puigneró va anunciar el tancament de la fàbrica de Prats el desembre de 2002, quan hi treballaven 280 persones, la majoria dones. L’any següent va tancar a Sant Bartomeu, amb mig miler de treballadors.

“Una aposta per la igualtat i la memòria”

Isaac Romero, regidor de Cultura de Prats, diu que Femení plural serà “una aposta per la igualtat, la memòria i la cultura” que posi en valor la feina que van fer les dones al tèxtil, on representaven ben bé el 80% de la mà d’obra però sempre en posicions subalternes. Imma Valls, la seva homòloga de Sant Bartomeu, destaca que Can Puigneró és encara “una ferida important” al seu municipi i que per aquest motiu Femení plural no és “una obra com les altres”. Al poble, tothom ha sentit a parlar d’històries de la fàbrica encara que no les hagi viscudes personalment, i per a aquests, veure-les a l’escenari ha de servir “perquè ho puguin imaginar”. Puigneró també tenia fàbrica a Roda, i d’allà se n’han recollit testimonis, tot i que de moment no participen directament en l’obra.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 876 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't