EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Les troballes d’Aiguafreda de Dalt indiquen vida anterior al segle IX

La descoberta de quatre enterraments assenyala que la cripta era més gran del que és ara. Les restes òssies, molt ben conservades, pertanyen a tres individus mascles, un d’entre 40 i 60 anys, i dos més d’entre 18 i 25 anys.

El 9 Nou
01/06/2014

La cripta situada sota l’església d’Aiguafreda de Dalt seria el doble de gran del que s’ha conservat fins al moment actual.

Així ho confirmen les descobertes fetes a partir dels treballs d’excavació realitzats les darreres setmanes a la zona del davant de la cripta, segons ha explicat Jaume Oliver, tècnic de Patrimoni de l’Ajuntament d’Aiguafreda.

Les noves troballes, quatre enterraments amb restes òssies, també apunten a l’existència de vida humana abans del 898, data en què va arribar l’abadessa Emma per fundar l’església.

L’alcalde d’Aiguafreda, Joan Vila, considera que tot plegat servirà “per posar en valor un tema històric i cultural molt important per aquestes contrades. A més, ens donarà més força en el turisme”.

El mes de gener passat, després que el consistori signés un conveni amb el bisbat de Vic, propietari del conjunt monumental, per començar a treballar durant dos anys en aquest espai, es va procedir a enretirar els enderrocs que s’havien acumulat a l’exterior de la cripta, davant de la porta, i que pertanyien a una antiga masoveria de l’església que s’havia desplomat a principis dels anys 70.

Després d’enretirar un conjunt de runes d’1,80 metres d’alçada i d’uns 30 metres de longitud, es van localitzar unes estructures picades a la roca “que finalment es van identificar com a tombes, amb restes òssies molt ben conservades”.

Amb aquesta descoberta es van parar les obres d’enretirada de runes per fer una excavació preventiva tant arqueològica com antropològica, en col·laboració amb l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC).

“Les quatre tombes, tres de senceres i una de reaprofitada, tenen la mateixa tipologia de les situades dins la cripta, i podrien datar de l’època alt medieval d’entre els segles VII i X”, ha explicat Oliver. Les restes òssies, molt ben conservades, pertanyen a tres individus mascles, un d’entre 40 i 60 anys, i dos més d’entre 18 i 25 anys.

“Ara estem pendents de Cultura de la Generalitat per fer una anàlisi dels ossos que permeti determinar exactament la seva antiguitat”.
Oliver considera que aquestes troballes tenen un gran interès en diferents aspectes.

“Són molt importants perquè ens permeten dir que la cripta de l’església d’Aiguafreda de Dalt era el doble de gran, com a mínim, tenint en compte que l’excavació encara no s’ha acabat”, remarca el tècnic de Patrimoni.

Això ho poden afirmar perquè aquestes tombes trobades ara fora la cripta originàriament havien estat a l’interior, i estava comunicada amb l’altra que s’ha conservat per la porta que ara dóna a l’exterior.

A més, com que els cinc enterraments de la cripta no es van conservar, amb la descoberta de les noves tombes amb restes òssies “es podrà fer la datació exacta de tot el conjunt”.

Oliver explica que les restes de dins no es van conservar per culpa de l’excursionisme salvatge dels segles XIX i XX, mentre que les restes de fora van passar desapercebudes en quedar tapades per l’enderroc.

Oliver, però, també destaca la importància de la localització de la zona de construcció o el taller de la mateixa església, situat a la muntanya de pedra tosca, que es va utilitzar com a pedrera. “Això és el que va destruir part de la cripta original, quedant fora les tombes ara localitzades”.

Amb tot plegat, Oliver afirma que ara ja es pot dir que estan caminant pel segle VII. “I que l’abadessa Emma, quan va arribar el 898 per fundar l’església, no va arribar sobre un desert, sinó que ja hi havia uns enterraments antics que podrien ser d’uns segles abans, i potser vinculats a una església anterior a la que ella va fundar. Per tant, allà ja hi havia una presència humana i eclesiàstica anterior”.

L’alcalde diu que les troballes donen resposta al perquè l’abadessa es va instal·lar precisament en aquest indret, “perquè ja hi havia població”.

Els treballs, però, encara no han acabat. Aquests dies començarà una excavació completa “per anar baixant cap avall”. El dubte que té ara Jaume Oliver és si a curt termini “serà un jaciment excavat i museïtzat, o si hi haurà feina per anys i serà un jaciment en marxa, totalment obert, a banda del conjunt monumental”.

LA PREGUNTA

Aprova els primers cent dies de Salvador Illa com a president de la Generalitat?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't