EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

L’Escola de Música de Vic prepara la celebració del seu 180è aniversari

És la més antiga de Catalunya després de la del Liceu i ha programat actes fins al novembre del 2024

El primer document que dona testimoni de l’existència d’una escola de música a Vic data del 18 de novembre de l’any 1844. L’Ajuntament nomenava Jaume Solà com a director de la Banda Municipal i “professor públic”.

La dada aportada pel musicòleg Jaume Ayats i la continuïtat al llarg dels anys d’aquesta funció pedagògica permeten afirmar que Vic té escola municipal de música des de fa 180 anys. La més antiga de Catalunya en el seu àmbit, només superada per poc pel Conservatori del Liceu (1838) si hi comptem també les institucions privades.

Des d’ara fins d’aquí a un any, quan es complirà el 180è aniversari, l’actual Escola de Música i Conservatori de Vic (EMVic) estarà de celebració. Coincidint dimarts amb la festa de Santa Cecília, patrona de la música, es va presentar la programació d’actes a la Sala de la Columna de l’Ajuntament.

Per donar-hi solemnitat, però també perquè des de la finestra gòtica de la sala es veu l’església i convent de Sant Felip Neri, que va ser la primera seu de l’escola. D’aquí fins a l’actual, dins de L’Atlàntida, hi va un llarg camí.

La fundació de l’escola tenia a veure amb la necessitat de formar músics que poguessin tocar amb solvència a la Banda Municipal. “Ara l’educació musical retorna amb moltes manifestacions de bandes i grups que es formen a l’entorn de l’EMVic”, recordava Bet Piella, regidora de Cultura de l’Ajuntament.

Un camí d’anada i tornada entre les aules i els escenaris que avui es manifesta físicament en un mateix espai: “La relació amb L’Atlàntida no és només de veïnatge, hem teixit un projecte conjunt”, deia Montse Catllà, directora de la Fundació L’Atlàntida.

Ubicar l’EMVic en aquest espai, juntament amb haver assolit el nivell de conservatori l’any 2007, ho considera dues de les fites més destacades de la història recent. Com també la creació d’una xarxa d’aules de música que li ha donat abast comarcal (i més enllà). Per nombre d’alumnes en relació amb la població, Vic se situa també al capdavant: “Seguim tenint un lideratge en el món de l’educació musical”, explica Dolça Albert, l’actual directora acadèmica de l’EMVic.

Els primers actes de l’aniversari tindran lloc el gener de 2024, amb els quatre concerts en què s’interpretarà la integral de l’obra per a piano de Frederic Mompou. Entre els mesos de febrer i març, alumnes i exalumnes de l’EMVic protagonitzaran els concerts “Música de prop”. Pel Mercat del Ram, s’estrenaran noves fanfares que ha compost el mateix Jaume Ayats per ser interpretades des de campanars de la ciutat. I una altra estrena serà la de La nit dels contes, prevista per al maig, una cantata amb lletra de l’escriptor Víctor Sunyol i música d’Antoni Miralpeix, pensada per a infants de 9 i 10 anys.

“Feta des de l’emoció i amb instruments poc convencionals”, diu l’autor. El cicle El So de les Cases, al mes de juny, passarà per la Casa Serratosa (seu de l’EMVic abans de L’Atlàntida), i el Mercat de Música Viva de Vic reservarà un escenari a antics alumnes que han triomfat en el món de la música popular. Els actes s’acabaran el novembre de 2024 amb un concert final en què s’estrenarà una peça de Bernat Vivancos.

LA PREGUNTA

Està d’acord que el salari mínim pugi 50 euros més al mes?

En aquesta enquesta han votat 214 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't