ACN – L’Espai Art l’Abadia de Sant Joan de les Abadesses (Ripollès) ha tornat a obrir les seves portes aquest divendres. Ho fa després de dos mesos tancat per la crisi del coronavirus. El centre exposarà fins el mes d’agost ‘Escriure el paisatge, dibuixar l’existència’, una mostra de dotze obres de dotze artistes de renom, on cadascun proposa “la seva visió personal del paisatge”.
La directora de projectes de la Fundació Vila Casas, Natàlia Chocarro, lamenta que la inauguració s’hagués de suspendre i espera que l’art serveixi com a canal “per tornar a la normalitat”. “Són moments complicats i l’art té moltes coses a dir”, ha assenyalat. Chocarro considera “una experiència única” els paisatges que proposa la mostra “i més en el moment actual”.
El món de l’art comença a tornar poc a poc a la normalitat. Prova d’això, és la inauguració de l’exposició ‘Escriure el paisatge, dibuixar l’existència’ que havia de servir com un dels actes centrals per celebrar el desè aniversari de l’obertura de l’Espai Art l’Abadia de Sant Joan de les Abadesses, però que el coronavirus va obligar a suspendre. De fet, els responsables del centre ja havien acabat de col·locar les dotze obres que conformen la mostra, però al cap de dos dies es decretava l’estat d’alarma que va fer impossible la inauguració. “Nosaltres vam deixar-ho muntat i es va decretar el confinament”, explica la directora de projectes externs de la Fundació Vila Casas, Natàlia Chocarro.
L’exposició ha començat a rebre els primers visitants aquest divendres, això sí, seguint estrictes mesures de seguretat. Gel hidroalcohòlic a l’entrada i un aforament limitat en els dos pisos de màxim sis persones. A més, al ser un espai públic, no es pot entrar sense mascareta.
Chocarro es felicita per la reobertura d’un espai “que s’escau perfectament” amb una exposició de paisatges. “Aquest lloc és encantador i molt adient per una mostra que reflexiona sobre això”, assenyala.
Inicialment, la proposta havia d’estar dos mesos a l’Espai Art l’Abadia i formava part dels diferents actes que es fan per celebrar el desè aniversari. A la inauguració, el centre havia convidat als prop de 50 artistes que en un moment o altre d’aquesta dècada han exposat i se’ls hi agraïa amb una litografia del pintor Gerard Sala.
Ara, els responsables del recinte esperen que aquesta festa d’inauguració es pugui fer més endavant, quan les mesures sanitàries no siguin tant estrictes i es permetin reunions es espais tancats amb més públic.
Una “experiència única”
La directora de projectes externs de Fundació Vila Casas explica que la proposta suposa “una experiència única”, sobretot perquè coincideix en un moment de confinament on els paisatges “no es poden veure”. “És casualitat, però contemplar aquestes obres en un moment de tanta dificultat és un privilegi”, remarca.
Entre els autors que hi exposen hi ha artistes com Joan Pons que presenta un autoretrat inspirat en els paisatges que l’han marcat, Alfons Borrell que proposa un díptic de fons verd, o l’arquitecta Stella Rahola Matutes, autora de l’única peça escultòrica de la mostra.
Chocarro explica que l’exposició presenta una “construcció mental del paisatge” de cadascun dels artistes. “Plantegem un diàleg entre autors que pertanyen a moments artístics diversos i de diferents cronologies, per tal que les mateixes obres permetin obrir aquestes noves lectures”, ha reblat.
{{ comment.text }}