Hi havia una certa expectació per saber si els vailets que roben el diamant del Serpent o la mateixa bèstia de foc aprofitarien la comoditat de la nova passera per travessar el riu més de pressa i sense mullar-se. Se n’havia fet alguna broma a les xarxes socials, i en el pregó de la festa major de Manlleu, el mateix Llucià Ferrer s’havia mostrat partidari de respectar la tradició. I així va ser. Puntualment, a les 10 del vespre d’aquest dimecres, començava una nova edició de la festa del Serpent, que marca un dels moments àlgids de la festa major de Manlleu, i ho feia amb tots els implicats passant des de la Devesa cap al passeig del Ter per l’aigua.
La història és coneguda, però el públic –si més no el manlleuenc– ja no va al Serpent per saber com acaba (sempre bé, amb els vailets sortint airosos de la persecució i el Serpent enroscat al morter on li havien amagat el diamant). Al Serpent s’hi va per sentit de festa i sentit de poble, per formar part d’un esdeveniment que ja identifica Manlleu. “Fem adoctrinament”, deia un pare al carrer Cavalleria, mentre ensenyava als seus fills com veien els vailets perseguits pel Serpent i el foc. Abans, com és habitual, el Serpent s’havia fet senyor del poble representat davant del Museu del Ter, i al crit de “que comenci la persecució!” s’havia llançat darrere els nois.
La culminació de foc i fum es dona a les Tres Creus, el moment visualment més espectacular del recorregut. Quan el Serpent desapareix momentàniament, s’obren els balcons de Can Puget mentre la Coral Serpencanta hi posa fons musical, i es discuteix on amaga el diamant. “A Lledoners? No, que encara ens el portaran a Madrid. A la passera? A Vic? No, que encara s’emportaran la festa i faran el Serpent de Vic”. Al final, és clar, la joia s’amaga dins del morter i continua la persecució a la plaça Fra Bernadí. Aquest any, una multitud esperava l’arribada de tot el seguici. El tòpic de festa per a totes les edats és realitat aquí: des dels joves que esperen el concert posterior de Roba Estesa fins a gent gran que s’ho mira des d’una certa distància però amb curiositat. Àngel Boix, el narrador que ha conduït tot el recorregut, convida els assistents a encendre la llanterna del mòbil al seu senyal, per espantar el Serpent. Les noves tecnologies en auxili de la tradició. “No passaràs, tenim el teu diamant!”… amb el mòbil alçat contra el Serpent que escampa espurnes per tota la plaça. El mòbil no serveix només per atemorir bèsties, sinó per immortalitzar el moment. Manlleu és divers, i aquest dia de festa popular hi ha manlleuencs de tots els orígens a la plaça fent fotos. S’intueix que potser algunes d’aquestes viatjaran lluny per ensenyar a familiars o amics una ciutat que celebra una estranya festa al voltant d’una serp i un morter. Si és així, la ciutat ensenyarà la seva millor imatges festiva.
I algú podrà estudiar, en el futur, com la cultura popular es regenera, crea noves tradicions, conforma identitats i esdevé factor de cohesió social. La festa major de Manlleu segueix aquest divendres amb el concert i el ball de la Maravella, i entremig, el correfoc a Dalt Vila com a actes més destacats. El punt final a una setmana intensa que el Fes-Te Jove perllonga encara fins diumenge.
Les festes de Gràcia prenen el relleu dijous
Un cop acabada la festa major, el barri de Gràcia pren el relleu. Les activitats començaran dijous amb l’arribada del personatge que les caracteritza, Florenci Ficapals, que enguany també pronunciarà el pregó. El mateix dijous hi ha prevista festa de l’escuma, botifarrada i caminada de nit. Les festes de Gràcia compleixen 45 anys.
{{ comment.text }}