EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Menys mones i més petites

Les pastisseries d’Osona i el Ripollès s’han vist obligades a buscar fórmules perquè la gent pugui escollir ‘on line’ o les hi portin a casa

En plena Setmana Santa de confinament, també la tradició de les mones del Diumenge i Dilluns de Pasqua es veurà notablement alterada. EL 9 NOU ha parlat amb mitja dotzena de pastissers d’Osona i el Ripollès per veure com han intentat ‘salvar’ aquesta tradició.

Menys mones i més petites. Així capejarà la centenària Pastisseria Serra, originària de Sant Hipòlit, la temporada d’elaboració i venda del dolç més emblemàtic de Setmana Santa, seguint una tònica generalitzada de tot el sector. L’establiment, actualment amb botigues a Sant Hipòlit, Torelló i Manlleu, havia començat a preparar les peces de xocolata després de Reis. “I és que això no s’improvisa”, adverteix Gerard Serra, quarta generació d’aquesta nissaga de pastissers santhipolitencs. L’anunci de l’estat d’alarma els va enxampar “amb moltes coses preparades” i els va obligar a posar el fre de mà: “N’hem reduït el volum”. El catàleg de productes de xocolata l’han penjat a les xarxes socials per facilitar l’elecció on line. “Alguns padrins de fora la comarca en les encarreguen, i llavors les passaran a buscar els seus fillols o les seves famílies”, apunta. En algun cas molt puntual, faran arribar ells mateixos a destí.
Pel que fa a les mones de pastís, l’obrador de Can Serra n’elaborarà algunes ja clàssiques, com les de mantega o nata amb trufa, la de crema cremada o la de melmelada amb fruites confitades. Això sí, la gran majoria “les farem més petites”, conscients que, en les actuals circumstàncies, al voltant de cada taula “s’hi podrà reunir menys gent”. Serra calcula que, en conjunt, no vendran ni un 50% de les mones d’anys enrere, “i això sent optimistes”.

Encara menys optimistes es mostren Toni Amblàs i la seva dona, Maria Coll, segona generació de la Pastisseria Amblàs de Vic. “Si arribem a una tercera part de les mones que fèiem, ja podem estar contents”, diuen. Serà un cop dur per al negoci: “Era una de les diades més fortes que teníem en tot l’any; la nostra Champions”, apunta Amblàs. Els clients poden fer els encàrrecs a través de la web, però no les podran portar a domicili “perquè ja no disposàvem d’un vehicle preparat per fer el repartiment”. A Pastisseria Amblàs també faran menys varietat de mones aquest any i més petites, “per a dues, tres o quatre persones com a molt”, davant la impossibilitat de reunir tota la família en una mateixa taula. També l’assortiment de figures de xocolata quedarà més limitat, entre d’altres perquè molts clients habituals ho encarregaran per telèfon, sense ni veure-les. En aquest sentit, “sort n’hi haurà dels clients de tota la vida”, conclouen. Els últims dies la pastisseria ha reduït horaris, només obren als matins, però entre dijous i dilluns potser també ho faran a la tarda.

“Partim de la base que cal posar per davant la salut”, deixa anar Raül Cegarra, el Xocolater de Taradell, conscient del revés que representa aquesta situació per al seu sector. La feina li ha baixat més del 60%. “Hem fet una campanya per xarxes socials, bàsicament Facebook i Instagram, ensenyant les figures que proposàvem per enguany i la gent, de diferents llocs de la comarca però sobretot de Taradell, trucava i ens ho ha anat encarregant”. Un cop feta la feina, des d’aquest dijous i fins Dilluns de Pasqua “hem anat graduant els encàrrecs per dies perquè a la botiga no es concentri molta gent a l’hora de recollir-ho”. Així mateix, “portarem la mona a casa d’aquelles persones que tenen dificultat i no la poden venir a buscar”. Per complementar la demanda ha fet ous de Pasqua, “que no és el mateix que les figures perquè no són tan elaborades, però la matèria primera és la mateixa”. I és que la crisi econòmica, i malgrat en ser una de les setmanes més importants de l’any per a ells, no ha passat per alt al seu establiment: “Hem hagut de fer un ERTO i m’he quedat sol fent totes les comandes”.

Juli Salvadó, de la Pastisseria Salvat de Sant Joan, també va començar a fer les figures de xocolata passades les festes de Nadal: “Endreces els motlles dels torrons i treus els dels ous de Pasqua”. Enguany, han fet Pasqua abans de Rams, i s’hauran d’esforçar per buscar sortida a totes les peces que tenia fetes. D’una banda, és possible que molta gent potser no està amb l’humor necessari per celebrar res, però el més important de tot és que les famílies no es reuniran com solien. Alguns clients habituals ja s’hi han adreçat per saber si en faran: “Els diem que sí i que, si cal, els hi portem a casa, i ens diuen: ‘Serà petitona perquè serem dos’, o ‘serem tres”, explica Salvadó. Els darrers anys també solia vendre moltes motos de trial fetes de xocolata, que eren un atractiu per als visitants que venien a participar als 3 Dies Trial Santigosa, que enguany també s’ha vist afectat pel coronavirus.
Per compensar tots aquests problemes i continuar oferint les mones a aquells que volen que la situació no els robi les tradicions, ha començat a vendre’n per WhatsApp. A través d’aquesta aplicació envia les fotografies de les que té fetes, o rep encàrrecs. Aquests dies a la botiga i a l’obrador han hagut de reduir el personal. També l’horari: només obren al matí i venen poca cosa més que pa i la brioixeria. Sobre si aquestes noves eines de venda seguiran quan arribi la normalitat, no ho veu clar: “Ara no és cap molèstia en la situació en què estem, però si tens la botiga plena i has d’atendre 20 o 30 persones, agafar trucades…”.

Els que també repartiran mones a domicili aquests dies són els establiments de pa i pastisseria gurmet que la marca Meskpà té a Torelló i Manlleu. La previsió, però, també és de servir-ne “moltes menys”, apunta Miquel Saborit, tercera generació d’una nissaga de forners amb arrels a Torelló des de 1941. Per això, han decidit fer-ne només de dues mides, “la mini i la petita”, i únicament de quatre gustos, les de fruites, mantega, nata i xocolata. A banda de reunir menys gent a cada taula, Saborit recorda que, amb el confinament, moltes famílies també optaran per fer-se la mona a casa. “A la meva filla, per exemple, li han posat com a deures”.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 188 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't