Aquesta crònica va de miracles. Primer, perquè pot semblar miraculós que una obra escrita fa més de 200 anys pugui continuar sonant, avui, amb la força, el caràcter i la contemporaneïtat del Triple concert de Beethoven. Inicialment, l’insigne compositor de Bonn l’havia de convertir en la primera (i única) peça del seu repertori per a violoncel solista, però la va acabar transformant en el que ha esdevingut un dels concerts més emblemàtics per a la formació de violí, violoncel i piano.
També esdevé un petit miracle –si bé en realitat es tracta de molt de treball, d’esforç i de talent– que una obra musical que han afrontat els millors intèrprets de tots els temps l’abordin dues formacions del país amb la projecció de Tempus Trio, com a solistes, i de la Camarata Penedès. Tempus Trio, amb tot just cinc anys de trajectòria, ha assolit un notable grau de maduresa i aquest dissabte a Moià en va donar bona mostra. Maria Tió (violí), Ferran Bardolet (violoncel) i Ricard Rovirosa (piano), els dos primers osonencs, van resoldre amb nota una obra tècnicament complexa i molt exposada per a cada un dels instruments solistes, però que alhora va sonar sòlidament cambrística –ho van acabar rubricant tocant, de bis, el quart moviment del popular Trio Arxiduc del mateix Beethoven.
Darrere van comptar amb una orquestra en creixement, que ha apostat per un format cooperatiu per obrir-se camí en un terreny en què aquest país no va sobrat. La Camarata Penedès, combinació de joventut i experiència –com la de la violinista Elena Rey, actuant de concertino–, també acull una sòlida fornada de músics osonencs com Ernest Martínez i Sara Balasch (violins), Gemma Pujol (viola) i Irma Bau (violoncel), per a qui no sempre ha estat fàcil desplegar repertori simfònic de qualitat.
I el tercer miracle, en aquest cas reconegut per la mateixa presidenta de Joventuts Musicals de Moià, Nona Arola, és que aquest ambiciós programa servís per commemorar el 25è aniversari d’una entitat que, des del simple voluntarisme i la convicció, ha estat capaç de programar al voltant de 500 concerts de música clàssica al Moianès en aquest quart de segle. “Podem presumir d’aquest petit miracle”, admetia Arola. És clar que “els miracles també necessiten suport perquè puguin continuar durant molts anys més”, va aprofitar per reivindicar el compositor Joan Magrané, actual president de Joventuts Musicals de Catalunya. “La cultura fa miracles”, va entrar al joc Francesc Serra, cap del Serveis Territorials a la Catalunya Central; mentre que l’alcalde de Moià, Dionís Guiteras, va agrair que des de la “societat civil motivada i organitzada” s’arribi on, a vegades, no arriben les administracions. Veure l’Espai Cultural Les Faixes ple de gent ha de ser un estímul més per continuar fent créixer aquest petit miracle de Joventuts Musicals de Moià.
{{ comment.text }}