EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Mor l’escriptor, guionista i creador de televisió rodenc Miquel Obiols

Autor d’una extensa obra literària per a infants i joves, va crear programes destinats a aquest públic

L’escriptor, guionista i creador de programes de televisió Miquel Obiols, nascut a Roda de Ter i vinculat estretament a Taradell durant bona part de la seva vida, ha mort aquest diumenge amb 79 anys d’edat. La defunció la va fer pública Televisió Espanyola, on s’havien emès programes per a infants i joves dels que havia estat l’ànima, com Terra d’escudella, Planeta imaginari, Juego de niños o Pínnic.

Tot i que aquesta faceta vinculada a l’audiovisual va trascendir més, Obiols la va conciliar sempre amb la pràctica de la literatura. Ell mateix havia recordat que el seu primer mestre d’escola, a Roda, havia estat Emili Teixidor, quan només tenia 5 anys. El nen de Can Sempre, casa paterna, es fa aficionar a la lectura amb els llibres que li deixava el conegut escriptor i pedagog, i que sovint li entregava la mare d’aquest, Filomena. D’aquí va venir el títol del primer llibre que va publicar, Ai, Filomena, Filomena! i altres contes, l’an6y 1977. Després de fer estudis mitjans al Col·legi de Sant Miquel de Vic, va anar a Barcelona per fer la carrera de Farmàcia, que no completaria. Sí que es va llicenciar en Filologia Romànica i va conrear l’amistat d’escriptors, com l’altre gran rodenc de les lletres, Miquel Martí i Pol.

Després de fer de professor durant un temps a Barcelona, el seu debut literari va coincidir amb el de Terrra d’escudella al que llavors era el Circuit Català de TVE. El programa va ser pioner en la programació televisiva per a infants en català i va constituir una innovació gràcies a la creativitat d’Obiols i del seus còmplices en el projecte, Josep Maria Vidal, i del llavors naixent grup teatral Comediants. Des de llavors va desenvolupar una intensa activitat literària sobretot per a infants i joves amb llibres com El misteri de Buster Keaton o Tatrebill en contes uns. Un relat d’Obiols, A l’inrevés, el va dur a escena Dagoll Dagom a Nit de Sant Joan. El 1992 va guanyar el premi Critici in Erba, a Bolonya (Itàlia) per la col·lecció infantil Iris, il·ustrada per Carme Solé Vendrell, i havia obtingut els guardons de més prestigi en la literatura infantil i jovenil, des del Josep Maria Folch i Torres al Joaquim Ruyra o el de la Crítica Serra d’Or. Tot i que va continuar en aquest àmbit, també va fer incursions en literatura per a adults com 55 taques & gargots, recull de c ontes il·lustrats per Joan Cruspinera, i va explorar l’obra del poeta Miquel Bauçà en el documental Miquel Bauçà, poeta invisible, amb el director de cinema Agustí Villaronga (Pa negre) i l’escriptor Jordi Coca. La seva darrera obra publicada va ser No hi cabem dues vegades en aquest mon (2016), novel·la sobre amor i mort protagonitzada per una parella d’edat avançada que veu com el seu temps s’acaba. Miquel Obiols va donar nom també, des de l’any 2013, a un festival audiovisual creat a Roda de Ter.

La seva última aparició en públic a Osona va ser per pronunciar el pregó de la festa major de Taradell, l’agost de 2019. Li va donar forma de relat (El conte del pregó de la vila de T), repassant la seva infantesa a Roda, la relació amb Taradell i els seus inicis com a escriptor i homenatjant Emili Teixidor en el títol.

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

En aquesta enquesta han votat 178 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't