La primera edició de les Jornades de Patrimoni de Taradell estaven centrades en el món del blat, i entre les activitats de divendres n’hi havia dues dedicades exclusivament al pa. La primera, una xerrada amb Cinto Torrents i Joaquim Sañé que va servir per conèixer secrets d’aquest aliment i la segona, la presentació del pa de Taradell: el Pa de les Eres, que han elaborat quatre dels forners de Taradell: Bellpuig, Mont-rodon, Sant Sebastià i Riera. Es tracta d’un pa que té el 50% de xeixa –que s’havia cultivat molt a Taradell i que aguanta les baixes temperatures però que no és tan productiu– i el 50% de farina blanca. La regidora d’Entitats, Berta Camprubí, va assenyalar que aquest pa també permet “potenciar el comerç a partir dels forns i que entre ells han pogut teixir xarxes i compartir la manera de treballar”. Míriam Martínez, regidora de Cultura i Patrimoni, va explicar que “volíem un pa que fos la marca del poble i que representés Taradell”. Cada un d’ells va presentar el seu pa i com l’havien fet, ja que tal com van dir “tots tenen els mateixos ingredients, però és molt diferent un de l’altre”. El Pa de les Eres es farà quatre cops a l’any: per Sant Antoni, Sant Isidre, les Jornades de Patrimoni i la festa major.
Aquest va ser el punt de partida d’un cap de setmana intens a Taradell en què el poble i les entitats van ensenyar el seu patrimoni. Dissabte al matí, es va fer una caminada pels voltants del poble recorrent algunes de les eres que hi havia hagut antigament i a la Font Gran es van organitzar uns tallers per aprendre a ballar bastons o per fer nines amb barballó. Paral·lelament també hi havia un concurs d’urbansketchers, amb la participació d’una vintena de dibuixants; una exposició de fotografies i eines antigues; un documental que explicava el batre a Taradell, i també una demostració d’oficis (torner, escloper, carreter, entre d’altres) a la plaça de les Eres.
En aquest mateix lloc, a la tarda i després d’una interessant taula rodona sobre les dones a pagès, es va generar expectació per poder veure una batuda a pota a càrrec dels Tonis de Taradell, i molts van ser els que hi van participar, acompanyant els animals tot trepitjant el blat que s’havia d’anar separant de la palla. Es va veure tot el procés del batre, que va servir, per a alguns, per recordar èpoques passades i per a d’altres veure-ho per primera vegada, i finalment es va acabar amb l’elaboració d’un paller. Moltes entitats també van posar el seu granet a la festa, com la coral, els gegants, l’esbart o les sardanes, entre d’altres. La primera edició de les Jornades de Patrimoni va ser un èxit i va acabar amb un concert de taverna mentre es feia un sopar de pagès amb un centenar de persones en el qual es va poder tastar el Pa de les Eres amb mongetes i botifarra o escalivada.
Neix el pa de Taradell
Taradell va dedicar dos dies a potenciar el món rural amb el blat com a protagonista i la presentació del Pa de les Eres, elaborat pels forners del poble
Notícies relacionades
{{ comment.text }}