Josep Girabent, xef del Restaurant Bocatti de Vic i un dels membres fundadors, ha estat elegit nou president d’Osona Cuina en substitució de Toni Sala, de la Fonda Sala d’Olost, que ho havia estat des de la creació del col·lectiu, el 1998. El relleu a la presidència, que es va formalitzar la setmana passada, vol marcar un punt d’inflexió per a una entitat que en els últims mesos havia alentit sensiblement l’activitat, en bona part a causa del mateix context de crisi. Girabent assumeix el càrrec disposat a “posar nova llenya al foc”.
Una de les primeres novetats serà que Osona Cuina disposarà, per primera vegada, d’una seu social. Serà a Vic, de cara a finals d’any, als locals de Catalunya Vella, els antics Exs, entitat que paral·lelament està impulsant la creació d’una societat gastronòmica, on el col·lectiu hi tindria implicació directa.
Entre els objectius a curt termini, Girabent es proposa intensificar els contactes amb Osona Terra, el col·lectiu de productors agroalimentaris de la comarca nascut ara fa tres anys, precisament a mirall d’Osona Cuina. “Hem de poder caminar plegats perquè ens uneixen moltes coses i ens podem fer costat mútuament”, assegura Girabent, que també és partidari de reforçar la col·laboració amb l’Escola d’Hostaleria d’Osona, “amb qui ja hem fet coses puntuals”.
A banda de continuar liderant la festa del Dijous Llarder –“encara tinc l’espina clavada de l’any que ens el van treure sense avisar-nos”, deixa anar–, Girabent defensa la necessitat “d’explorar noves vies” per incrementar la presència de la marca Osona Cuina en actes que primin “la bona cuina i els bons productes”. En aquest sentit, el porc ha de tenir un paper cabdal, “ja que és el producte estrella d’aquesta comarca”, però també mantindran protagonisme productes com “la tòfona o la patata”. En aquesta línia, és del parer d’apropar les accions del col·lectiu “al moviment actual entorn del concepte de proximitat del Km 0”. I és que, en aquest sentit, “també hem de jugar amb el fet que Osona està situada al cor de Catalunya”.
Josep Girabent recorda que el col·lectiu ha estat i continua estant obert a noves incorporacions. Amb tot, matisa que qui vulgui donar el pas ho haurà de fer “amb algunes garanties”, en referència al fet que algun dels restaurants que darrerament s’ha donat de baixa “ens n’hem hagut d’assabentar per terceres persones”, lamenta. Actualment formen part de l’entitat, a més del Bocatti, els restaurants Fonda Sala, L’Estanyol, Torres Petit, Ca la Manyana, Ca l’U, Ca l’Ignasi, Mas Albareda i Can Jubany.
Osona Cuina també té previst recuperar la figura del gastrònom Pep Palau com a assessor o coordinador del col·lectiu –Palau ja n’havia estat un dels ideòlegs fundacionals– després d’una etapa en què va assumir aquestes funcions Gregori Vizcaino.