Les pantalles han arribat als museus, i aplicant el tòpic es podria dir que hi han arribat per quedar-s’hi. L’ús dels recursos tecnològics en la difusió del patrimoni desperta cada vegada més interès entre els professionals i la prova va ser la segona edició de la jornada Patrimoni & Digital, que dijous va reunir més d’un centenar de persones al Museu Episcopal de Vic (MEV). Durant el dia es van explicar diferents experiències de museus catalans en aquest àmbit. Un d’ells és el mateix MEV, que abans de final d’any incorporarà una sala immersiva perquè el visitant se submergeixi en el món medieval, com a part d’un ambiciós projecte d’ús de tecnologies digitals. La primera edició d’aquestes jornades havia tingut lloc el febrer de 2019, i ja llavors la demanda de professionals per assistir-hi va ser molt alta. “A partir de la pandèmia, és un fenomen que s’ha accelerat”, afirmava Carme Comas, responsable de Comunicació del MEV.
“El sector ja no pensa a digitalitzar-se, ho està fent”, deia Oriol Picas, director del MEV. Des de la Fundació Miró al Museu de la Vida Rural van explicar les seves experiències particulars, després d’una primera ponència en què Jordi Sellas, director d’Ideal, va parlar de l’experiència d’aquest centre d’arts digitals de Barcelona basat en exposicions immersives, que està captant l’atenció d’un públic sobretot jove. Les eines digitals ja no són només una forma d’interactuar amb el públic en museus convencionals sinó que donen lloc a noves formes de consum cultural com l’Ideal. “I ara es comença a utilitzar el big data, l’anàlisi dels públics per personalitzar l’atenció que els donem”, deia Picas. És el cas de Teknedata, una eina creada des de l’empresa Teknecultura, que es va presentar a Vic. La jornada, a la tarda, es va dedicar al contacte entre les empreses i els professionals del sector.
FER CRÉIXER LA JORNADA
“Tenim ganes de seguir fent aquestes jornades a Vic i fer-les créixer”, deia Picas. No es descarta, fins i tot, la possibilitat d’integrar-la en l’oferta de fires de la ciutat i ubicar-la en algun espai més gran. De fet, el MEV ja va ser pioner l’any 2014 a organitzar una jornada sobre la impressió en 3D, en aquell moment una tecnologia novedosa (“Imprimir un museu”), a partir de l’experiència pionera que havien dut a terme amb la còpia del retaule de Sant Pol, de Sant Joan de les Abadesses.
La jornada de dijous la va obrir la directora general de Patrimoni Cultural, Sònia Hernández, que va destacar la necessitat de posar la digitalització en el centre de l’estratègia “de conservació, recerca, divulgació i educació” dels museus.
{{ comment.text }}