Jordi Caparrós és, des de fa cinc anys, la persona que mou bona part de la maquinària del Clownia, sobretot la part que depèn de l’Ajuntament de Sant Joan. Per a una població de 3.300 habitants rebre’n 5.000 més durant quatre dies és un repte.
– Cinc edicions del Clownia volen dir que l’organització ja ho té tot controlat?
– Ara, crec que podem dir que ho comencem a tenir per mà. Clownia cada any ha canviat, poc o molt. Vam començar que eren només dos dies,després vam afegir el dijous i ara el diumenge,i l’any passat també vam fer una nit a Camprodon, al principi tampoc hi havia l’Espai Consciència… No sé si és que ens agrada complicar-nos la vida, o que, simplement, volem millorar l’experiència. El que si sé és que hi treballem les mateixes persones, ens coneixem i això fa més agradable la feina.
– Preparar el Clownia és una feina de molt abans dels quatre dies de concerts?
– M’atreviria a dir que pots estar dos mesos a l’any relaxat, però a part d’aquest interval, una edició s’enganxa amb l’altra. Quan s’acaben els concerts, passem un parell de mesos tancant pressupostos, pagant factures o donant les gràcies a tots els que hem estat treballant aquí aquests dies.
– Clownia té tres socis: Txarango, Èxits Managament i l’Ajuntament. Quin és el paper vostre?
– Fem la feina que no es veu tant. La programació artística la porten Èxits i Txarango, que són els que en saben, i que ara també tenen més experiència perquè muntar festivals també era nou per a ells. Des de l’Ajuntament ens ocupem de condicionar els espais dels concerts i d’acampada –que vol dir des de dallar el camps fins als tancaments perimetrals-, del voluntariat de Protecció Civil i Creu Roja, de la seguretat… És la feina més d’infraestructura, però que també té molta part humana perquè hem de parlar amb molta gent.
– Quanta gent es mou al voltant del Clownia?
– Comptant els artistes, no compto que em quedi curt si parlem d’unes sis-centes persones.
– Clownia va començar sense una continuïtat fixada, es replanteja cada any…
– Seria un error no fer-ho així. Som un ajuntament que hi aporta recursos que són al pressupost, que s’aprova any a any. El conveni també es negocia any i any, en tenim un de firmat per aquest 2018 i quan s’acabi, mirarem com han anat i si el balanç és positiu, hi tornarem. Hi ha generacions joves que estan creixent amb Clownia i es poden pensar que això és per sempre. El que vull dir és que tenim una sort immensa que el festival es faci a Sant Joan: és molt gran, això que s’està fent, i ho hem de valorar! Quan s’acaba Clownia, la gent del poble encara riu dos o tres dies, i això és molt bo.
{{ comment.text }}