L’any 1987, en plena efervescència d’El Último de la Fila, Quimi Portet va editar un disc en solitari que va passar gairebé desapercebut. Es deia Persones estranyes, i no va fer ni tan sols concerts en directe per presentar-lo. Però no era un simple divertimento: tenia clar que aquell material era “premonitori del que podia passar quan s’acabés el grup”. I quan va arribar aquest moment, el cantant i músic de Vic va començar una carrera amb segell propi, que l’ha portat a publicar amb regularitat un total de 10 discos, el darrer dels quals va ser Festa major d’hivern (2018). Ara l’ha condensada en un doble àlbum que acaba de veure la llum, i que ofereix en 21 cançons un resum del Quimi Portet més madur i personal.
L’àlbum, que ha vist la llum en forma de doble CD i amb el títol de Si plou ho farem al pavelló. Live in Cincinnati, era un projecte anterior al confinament. Però aquest va enxampar Portet treballant en les gravacions de tres concerts que havia fet en els darrers anys, un a Barcelona, un altre a Cardedeu i un a Vic (a L’Atlàntida, el 2 de desembre de 2017). Tots tres amb el format poc habitual amb què havia fet les seves darreres gires: ell i Jordi Busquets a les guitarres i Àngel Celada a la bateria. En el treball d’estudi, hi va afegir ell mateix el baix, un instrument amb què no és habitual veure’l però que li agrada molt de tocar. En alguna cançó hi ha afegit també teclats i cors. A l’estudi Music Lan, d’Avinyonet de Puigventós, va fer les mescles tan aviat com la situació ho va permetre. I el resultat és, per tant, un disc en directe però retocat. Portet recorda que no és un fet tan estrany: “Tots els discos estan molt postproduïts, nosaltres ho diem”. Fins i tot el so d’ambient dels concerts s’ha retallat, i no hi ha les seves habituals intervencions entre cançó i cançó. Ell pensa que una cosa és fer-ho en directe, improvisat, però per a qui escolta el disc “la primera vegada tindria gràcia, i a la quarta es faria pesat”. Si plou ho farem al pavelló inclou dues cançons noves. Quimi Portet és un treballador incansable d’estudi i compon sempre, tingui o no disc en perspectiva. “Aquestes cançons són dues de les que hi havia aquells dies a l’obrador”, Amb qui parlo i Matèria orgànica, que encara que no ho sembli pel títol és una cançó d’amor.
Se li fa estrany tant de temps sense concerts. Ho troba a faltar, i tenia previst començar gira al setembre “perquè un disc com aquest sembla que et catapulta directament a l’escenari”, però té la intenció de fer-ho de seguida que sigui possible. “Una gira no s’improvisa en dos dies, però quan s’obri serem els primers, ve molt de gust tornar-te a trobar amb el públic i els músics”.
Una nova versió de La Rambla
En el disc Hoquei sobre pedres (1997), Quimi Portet hi cantava La Rambla, una cançó dedicada a la Rambla de Barcelona que de seguida es va fer popular i que, amb El Último de la Fila ja inactiu, recordava que hi havia un Quimi Portet amb un registre personal ben diferent. Ara ha recuperat el tema, i si en aquell moment va gravar un videoclip dirigit per Àngel Leiro, ara en va encarregar un de nou a Joan Giralt. De la Rambla encara no envaïda pel turisme i amb el regust canalla que li era propi a la Rambla de la pandèmia, buida de la invasió de turistes i amb gent que hi deambula amb mascareta. Els fans del cantautor de Vic reconeixeran en el nou disc altres cançons que ja són clàssics com Tinc una bèstia a dintre meu, La Terra és plana, Francesc Pujols, Sabadell, Flors i violes o Festa major d’hivern. I per què el Live in Cincinnati? “És una ciutat que sempre m’ha fet gràcia”. Els habituals dels seus concerts ho saben.
{{ comment.text }}