EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Ripoll recorda els 50 anys de les Festes de Cultura Pompeu Fabra

L’església de Sant Pere, on va tenir lloc la celebració l’any 1969, acollia l’acte aquest diumenge


28/11/2019
Ripoll

El deute històric de l’Ajuntament de Ripoll amb les Festes Populars de Cultura Pompeu Fabra va quedar satisfet aquest darrer cap de setmana amb la commemoració, cinquanta anys i dos mesos més tard, de la seva primera edició. L’any 1969, la intervenció d’un consistori amb massa lligams encara amb un règim franquista que començava a declinar va consistir exclusivament a demanar un reforç dels números de la guàrdia civil, per evitar qualsevol mena d’incidència que se sortís del normal, tal com va recordar qui fins fa uns mesos era regidor ripollès de Cultura, Ramon Santanach. La negativa municipal a col·laborar-hi va motivar que els organitzadors d’aquelles dues jornades, Òmnium Cultural i l’Agrupació Ripollesa d’Iniciatives Culturals (ARIC), haguessin de refiar-se de l’ajuda de la Parròquia, que els va cedir l’església de Sant Pere per fer-hi les activitats teatrals, literàries, musicals i cinèfiles.

Vistes en perspectiva, algunes imatges de l’acte que va tenir lloc a Ripoll fa 50 anys prenen una significació especial. Tota la festa es va dedicar al poeta Pere Quart, símbol de continuïtat amb la generació anterior a la Guerra Civil i que va patir l’exili. Al seu costat, un jove Miquel Martí i Pol (a la foto), que tot just havia publicat El poble. Foto: Arxiu Comarcal del Ripollès.

Testimonis d’aquelles dues jornades de setembre de 1969 i també altres persones que per raó d’edat només en tenen constància via hemeroteca, van omplir les dues activitats que aquesta vegada sí que han coorganitzat Ajuntament i Òmnium. La projecció de dos curtmetratges que ja s’hi havien vist fa mig segle, No compteu amb els dits de Pere Portabella i Pompeu Fabra d’Antoni Cuadrench, van encetar-ne dissabte a la tarda la celebració, al Museu. L’acte central de la commemoració va fer-se diumenge al migdia a la mateixa església de Sant Pere, que va reviure’n l’essència gràcies a la participació de nou d’alguns músics que van accedir a repetir. Els grups El Tricicle –no confondre amb els populars mims–i uns Falsterbo convertits ara en duet amb Montse Domènech i Eduard Estivill van interpretar-hi diverses cançons cadascun d’ells, entre les quals La vaca suïssa de Pere Quart o l’adaptació al català de Paf, el drac màgic, seguida per tots els assistents. També hi va repetir el poeta Anton Carrera llegint diversos poemes. La cantautora ripollesa Marina Prat hi va tocar cançons del seu repertori, i l’Agrupació Teatral Marià Font va fer lectura dramatitzada d’un fragment de l’obra Pigmalió que fa 50 anys la companyia de Montserrat Carulla ja va escenificar a Ripoll i que ells representaran el proper mes de febrer. La reeixida posada en escena s’havia iniciat amb diverses persones assegudes entre el públic anunciant, com si fossin venedors de diaris al carrer, el contingut de les Festes Populars Pompeu Fabra tal com les va narrar la premsa de l’època.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 78 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't