L’Ajuntament de Rupit ha tret a licitació les obres per substituir la teulada i assegurar els murs de Can Saltiri. L’objectiu és evitar l’esfondrament de la casa, ja que el consistori treballa amb la idea que en un futur es converteixi en l’accés al castell, actualment en ruïnes però pel qual la Diputació de Barcelona està redactant un pla director i informes d’intervenció.
Segons l’alcalde, Albert Marcé, a curt termini no canviarà la fesomia del monument, però l’equip de govern sí que vol deixar el pòsit perquè més endavant es pugui recuperar aquest enclavament a sobre la roca que domina el nucli antic.
Can Saltiri és la peça clau a l’hora de fer-ho possible perquè l’únic accés al castell es dona grimpant un marge de la casa, ubicada al número 27 del carrer del Fossar.
Un cop s’adjudiquin les obres, que han sortit a concurs per un import de 143.511 euros, IVA inclòs, els treballs s’allargaran cinc mesos i han de servir per consolidar l’edifici i garantir que no s’aterrarà. En el cas de la teulada, es proposa refer l’actual –que consta de teules àrabs i llates o bigues de fusta– incorporant-hi aïllant tèrmic, mentre que els murs es reforçaran amb cèrcols de formigó armat.
La rehabilitació completa de la casa ni tan sols es planteja aquest mandat, però el consistori sí que va decidir comprar-la a finals de l’any 2019 i, a banda de destinar-ne una part a habitatge social, a llarg termini també s’hi projecta un espai de recepció de turistes i divulgació i promoció del monument.
“És una cursa de fons”, explica Marcé, “tot de passos que de mica en mica ens han de permetre recuperar i posar en valor el castell, ara mateix un gran desconegut malgrat tractar-se de l’essència del poble”.
“És una cursa de fons per posar en valor el castell”, diu l’alcalde
Segons el projecte d’obres, Can Saltiri, desocupat de fa anys, consta d’una planta baixa que molt probablement s’utilitzava com a corts de bestiar, un primer pis on se situava l’habitatge i una altra planta a sotateulada per a usos complementaris.
Al POUM la casa està catalogada com a bé a protegir, amb origen als segles XVII o XVIII, i des de l’Ajuntament destaquen que té “un interès tipològic, històric i arquitectònic”.
Pel que fa al castell, el de Rupit és un exemple de castell roquer, documentat per primera vegada el 959, i que fins al 1276 va ser domini dels vescomte de Cardona, senyors d’altres castells com el del Brull i del monestir de Sant Pere de Casserres.
Va passar a la tutela dels comtes de Pallars. Els sondejos arqueològics en van revelar un ús continuat fins al primer terç del segle XVII.
{{ comment.text }}