EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Sofia Vilella guanya el premi El Cabrerès amb un treball de recerca sobre literatura

Ha analitzat quatre distopies diferents, dues de clàssiques i dues de modernes

El 9 Nou
10/01/2021
L'Esquirol

Llegir no sempre cotitza a l’alça, i menys entre els joves, però Sofia Vilella en seria l’excepció. Es va enganxar a la literatura de petita i el curs passat també va decidir centrar el seu treball de recerca de Batxillerat en els llibres i, en concret, a comparar quatre distopies diferents, dues de clàssiques (Un món feliç, d’Aldous Huxley, i Nosaltres, del rus Ievgueni Zamiatin) i dues de modernes (El conte de la serventa, escrita per Margaret Atwood, i No em deixis mai, obra de Kazuo Ishiguro).

L’objectiu era determinar si aquest tipus d’històries compten amb prou elements característics perquè la distopia sigui considerada un gènere propi dins de la ciència-ficció –Vilella ha conclòs que sí– i, alhora, generar una espurna per reflexionar sobre el món en què vivim. “Estava mirant la sèrie Black Mirror i em va sobtar moltíssim veure la quantitat de semblances entre la ficció i la realitat d’avui en dia”, explica aquesta jove de 18 anys. Abans ja havia llegit altres novel·les com 1984, de George Orwell, i aquest pòsit la va acabar d’empènyer a dedicar el treball a llibres que s’ambienten en societats opressives, totalitàries, i amb greus problemes econòmics i socials. A banda de l’argument, en cada cas Vilella s’ha fixat en “el tractament de l’individu, la sexualitat, l’amor o la resistència contra el sistema”, una anàlisi crítica que l’ha fet guanyadora de la 13a edició del premi El Cabrerès. El guardó, a càrrec de l’Ajuntament de l’Esquirol i amb una dotació econòmica de 1.200 euros, reconeix anualment els millors treballs de recerca de Batxillerat.

Vilella va decidir presentar-se a la convocatòria perquè, tot i que viu a Barcelona, la seva família paterna és de l’Esquirol i té moltes arrels al poble. Actualment està cursant el grau d’Estudis Literaris de la Universitat de Barcelona. A la llarga encara no té clar on li agradaria visualitzar-se, però no descarta estudiar una segona carrera i explica que “m’agradaria moltíssim tenir una llibreria de barri”.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 93 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't