EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Temps de bacallà

El bar i restaurant Can Ton, de Santa Eulàlia de Riuprimer, entre els que s’han sumat a la campanya Tasta el Bacallà


03/03/2021
Vic

“Per mi el bacallà és un producte estrella; quan és bo, és molt bo”. Ho diu Toni Prat, propietari i cuiner de Can Ton, l’històric bar i restaurant de Santa Eulàlia de Riuprimer, un dels cinc de la comarca que s’han sumat a la segona edició del Tasta el Bacallà, una campanya impulsada des de la Bacallaneria Creus de Vic i que, durant les set setmanes de Quaresma, es proposa divulgar i prestigiar la cultura del bacallà.

Tot i que molts dels seus comensals associaran la cuina de Can Ton sobretot a la carn de qualitat a la brasa –amb les seves imponents mitjanes de carn madurada d’anyell o de vaca–, des d’aquest carismàtic bar i restaurant de Santa Eulàlia no renuncien a servir un bon peix “quan hi ha demanda”. Un dia podrà ser turbot, llobarro o rap, però mai no els falta el bacallà. “És un peix que pots tenir tot l’any i et permet fer-ho en funció de la temporada”, apunta Prats. Tot i que l’especialitat de la casa és servir-lo a la brasa –sempre amb foc de llenya d’alzina–, aquests dies, per exemple, l’estan cuinant amb una mussolina d’all, i de seguida que arribin les primeres verdures de temporada l’acompanyaran amb una bona samfaina. Si mai a aquest peix li han penjat alguna etiqueta pejorativa és per culpa, segons Prat, “que a vegades s’han volgut barrejar molts tipus de bacallans, i alguns de poca qualitat”. Ell, en canvi, ho té clar: “Sempre que hem tingut bacallà de qualitat, l’hem cuinat”.

La segona edició del Tasta el Bacallà implica tres bacallaneries i quatre restaurants més de la comarca: El Xic (Vic), Mas Albareda (Sant Julià de Vilatorta), Tombouctou (Tona) i La Taverna d’en Sidoro (Gurb). Durant aquestes setmanes ofereixen un plat elaborat amb bacallà, que en alguns casos el mantindran durant tota la Quaresma i en d’altres l’aniran canviant setmanalment. Des de les bacallaneries també se serveix el producte fresc, congelat, dessalat o remullat, i alguns plats preparats per endur. De bacallà.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 75 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't