EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

The Sey Sisters, en pausa

El trio osonenc s’atura indefinidament després d’un darrer concert a la Sala Apolo de Barcelona

Edna Sey, la germana gran, fa sovint de portaveu del grup. Passada l’emoció dels primers dies, fa memòria de la nit que van viure el 22 de desembre a la Sala Apolo: “Havia de ser una festa des de l’escenari però que arribés a tothom i crec que ho vam aconseguir, el públic estava súper connectat”, explica des de casa seva, a Centelles. Tothom sabia, perquè així s’havia dit públicament, que era un concert especial.

El final de gira del tercer disc de The Sey Sisters, We Got Your Back, s’ha fet coincidir amb una pausa que volen fer en el projecte. No és un adeu-siau sinó un fins aviat sense data fixada. La idea de posar-se a treballar en un disc nou ja rondava, aprofundint en l’evolució musical que han seguit, “però per al que volíem fer ja anàvem tard”, diu Edna Sey. Així que van decidir fer una aturada i donar a la nova versió de The Sey Sisters “temps per créixer”. D’alguna manera, creu que això està relacionat amb l’esperit del títol del disc: we got your back es pot traduir aproximadament com et cobrim les espatlles. Et cuidem. “I ens ho hem pres al peu de la lletra, posem les cures al centre, parem i descansem.”

Han passat gairebé 17 anys des que l’any 2006 van començar a cantar juntes Edna Sey i les seves germanes, les bessones Kathy i Yolanda. Al principi, com a Funkystep & The Sey Sisters, després amb el seu nom en solitari. Han evolucionat musicalment, passant pel funk, el gospel, i ara el soul inclinant-se cap al pop, sense oblidar referències a les arrels ghaneses. Bona part del camí l’han fet també amb el pianista centellenc Albert Bartolomé, parella d’Edna Sey i integrant ara imprescindible de la formació. Van començar per les versions i han acabat amb temes propis. I l’evolució no ha estat només musical, sinó d’un compromís cada vegada més explícit amb causes que les impliquen: la reivindicació feminista, la dels drets dels afrodescendents i, per tant, l’antiracisme. “Ens vam adonar del nostre privilegi, que quan pujàvem a l’escenari podíem ser un altaveu, a la majoria de festivals érem les úniques afrodescendents, negres.” I sense que els seus concerts perdessin energia i positivitat, van incorporar més missatges. I això les ha ajudat a sumar públics. “Han evolucionat amb nosaltres, i ara és molt variat, de famílies amb criatures a gent gran, a afrodescendents, a companyes feministes…” El concert final a l’Apolo va ser una mostra d’aquesta diversitat

Edna Sey creu que ha estat una sort poder anar actuant gràcies a la fidelitat de programadors i públic que “ens demanaven fins i tot sense tenir disc”. De fet, el primer disc com a trio, Let Freedom Ring (Temps Records), no el fan fins a l’any 2015, quan ja porten temps de rodatge. Tornaran amb Rise (2018) i culminaran amb We Got Your Back (2021), tots dos publicats amb el segell Satélite K. I el darrer, acabat de gravar i produït en plena pandèmia. Com a Funkystep & The Sey Sisters van publicar l’àlbum A Matter of Funk (2016). La benzina del seu motor, però, han estat tant o més que els discos els concerts que les han portat no només per escenaris catalans sinó a tot l’Estat.

“Hem crescut als escenaris”

Edna Sey recorda que quan tot va començar les seves germanes “encara eren menors d’edat”. En aquell moment vivien totes tres a Balenyà. No exagera gens, per tant, quan diu que “nosaltres hem crescut als escenaris”. Amb el temps, les seves germanes Kathy i Yolanda s’han obert camí també en el món del teatre, tant musical com de text, i és en aquest últim que ara estan centrades.

Kathy Sey està assajant amb la directora Carme Portaceli la versió de Terra baixa que el TNC estrenarà a mitjans d’aquest mes de gener. I acaba de triomfar amb el reivindicatiu monòleg Tituba. Bruixa, negra i ramera a la sala Periferia Cimarronas de Barcelona, que pràcticament es va situar en el mapa teatral català gràcies a aquest muntatge. La segona ha estat actuant amb la Yerma de García Lorca al Teatre Lliure, i que ara se’n va a Madrid amb el mateix muntatge, dirigit per Juan Carlos Martel. Tant Terra baixa (Reconstrucció d’un crim) com Yerma passaran per L’Atlàntida de Vic en aquesta segona meitat de temporada. I Tituba tornarà més endavant als escenaris, gairebé per aclamació del públic, amb possible gira.

I Edna Sey? La germana gran ja està treballant en una nova aventura creativa, de la qual per ara no pot concretat més detalls. “M’ha portat a fer un treball de camp i un temps d’estudi, i diguem que agafaré el micròfon però d’una altra manera”, afirma. Aquest era el moment per deixar que cada un dels projectes de les tres germanes agafés aire pel seu compte.

Un final de gira amb amics i en família

The Sey Sisters, en el darrer concert que van oferir, a la sala Apolo de Barcelona

El concert de la Sala Apolo va ser una desfilada de col·laboracions compartint escenari amb The Sey Sisters. “A nosaltres molta gent ens ha cuidat donant-nos oportunitats, per això ara ens tocava donar-les a nous talents”, diu Edna Sey. A la baixista Simbiat Ebhohon, al músic de kora Momi Maiga, al ballarí Oulouy, a membres del col·lectiu artístic Tinta Negra… I també, és clar, va pujar a l’escenari la família, encapçalada per Randy Sey i Regina Asare, pare i mare, que han estat el suport incondicional a la carrera artística de les tres germanes. A la fotografia, d’esquerra a dreta, Kathy, Edna i Yolanda Sey a l’escenari de l’Apolo. Edna: “Hem crescut als escenaris”

LA PREGUNTA

La cimera del clima que es fa a Bakú acabarà amb avanços per frenar el canvi climàtic?

En aquesta enquesta han votat 475 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't