“La Fira de la Muntanya de Vic és una cita ineludible en el calendari de qualsevol amant d’aquests esports.” Ho escrivia dilluns a la contraportada de la secció d’Esports Anna Comet, l’atleta vigatana especialitzada en curses de muntanya, que lamentava no poder-hi assistir, perquè serà fora competint. El recinte firal del Sucre tornarà a ser l’epicentre d’una fira que, tot i haver mutat de nom i de format des que va néixer, el 1980, avui s’ha consolidat com una de les propostes més sòlides del calendari firal de la ciutat. La cita arrenca aquest divendres a la tarda i s’allargarà fins diumenge al vespre.
La Fira de la Muntanya, nom definitiu que pren des de l’any passat –ja sense la teòrica complicitat amb el Collsacabra, que el 2013 va veure com la seva històrica Fira del Llibre de Muntanya es traslladava a Vic–, torna a apostar per fomentar la interrelació de les diferents disciplines vinculades al món de la muntanya, des del vessant més esportiu fins al cultural, turístic o comercial.
Una de les novetats d’enguany té caràcter logístic: les entrades es poden comprar anticipadament a través de la web . “A causa de l’èxit de públic de l’any passat, hem cregut oportú facilitar l’accés a la fira amb la venda en línia, i altres mesures com posar dues taquilles, augmentar el personal que atén el Mercat d’Ocasió i aquest divendres obrirem a 2/4 de 4, una hora i mitja abans del que s’havia fet en els darrers anys”, va explicar en la presentació el nou regidor de Fires i Mercats, Titi Roca. Altres novetats, pel que fa a les activitats, són una competició de velocitat d’escalada a la xemeneia del Sucre, diumenge a la tarda, o el fet que a l’Espai Collsacabra, dins del pavelló firal, s’hi faran, a més de sessions de contacontes i presentacions de llibres, xerrades formatives sobre material i equips de muntanya.
L’àrea expositiva s’amplia amb nou estands més; n’hi haurà 65, 26 dels quals en el marc de la Fira del Llibre de Muntanya, que tornarà a desplegar un ampli ventall de conferències, taules rodones i presentacions de llibres. Miquel Ylla Boré, president de l’Associació Cultural del Llibre de Muntanya, destacava, entre d’altres, una conferència del reconegut alpinista francès Yannick Grazianni, al costat de Ferran Latorre (dissabte a les 7); una taula rodona sobre “La massificació a la muntanya” (diumenge a les 12), o una xerrada sobre “L’avantguarda en l’alpinisme català”, amb els alpinistes Marc Toralles i Bru Busom (diumenge a les 7). Dissabte al migdia hi haurà el lliurament del 5è Premi Editorial del Llibre de Muntanya.
La fira acollirà una nova edició del campionat Open Bloc d’escalada, un dels grans atractius esportius que es viuran dins del recinte firal. Les finals es disputaran dissabte de 2/4 de 7 a les 8 de la tarda; enguany els organitzadors han limitat a 250 el nombre màxim de participants entre totes les categories que hi haurà en joc. S’espera la participació d’alguns reconeguts escaladors d’àmbit nacional.
A l’exterior del recinte hi tornarà a haver una Zona Campers, amb sis expositors. També a l’exterior es duran a terme quatre activitats adreçades al públic familiar: un circuit de BTT, un de bicitrial, un de patinets de muntanya, com a novetat, i una exhibició de slackline amb esportistes internacionals de la modalitat. A l’Espai Vit, ubicat al costat del pavelló, dissabte a la tarda es farà la presentació de la Cursa OncoEsquimo 2020, i diumenge a la tarda hi haurà l’exhibició de l’Splitboard Film Festival, una mostra de curtmetratges d’aquesta modalitat d’esquí.
D’altra banda, diumenge es concentrarà al Sucre la sortida i l’arribada dels participants a la 39a Caminada Matagalls-Vic, organitzada per la Unió Excursionista de Vic. Els participants tindran entrada lliure a la fira. També diumenge, la Pedalada Familiar Osoning, organitzada per l’Escola de Ciclisme Josep Jufré i l’ETB-Vic, sortirà del Sucre a les 11 del matí.
{{ comment.text }}