Un calze gòtic que es va trobar l’estiu passat a l’entorn del castell de Besora es va convertir en protagonista de la presentació de resultats de les campanyes d’excavació arqueològica de Catalunya. L’objecte litúrgic va ser escollit com una de les 10 troballes representatives entre el miler aproximat d’intervencions impulsades des del Departament de Cultura al llarg d’aquest any.
El calze es va localitzar en un enterrament de la necròpoli del castell. Sota el braç esquerre d’un individu hi havia aquest vas de plata, amb algunes parts banyades en or i incrustacions de pasta de vidre, tal com es va poder veure després de sotmetre’l a un procés de neteja d’urgència. Estava embolcallat en un drap de lli, i havia estat enterrat dins d’una caixeta de fusta. El pas del temps va corrompre aquesta caixa, però se n’ha pogut deduir l’existència pels claus de ferro dispersats al voltant. La datació s’ha establert al segle XIV.
Marta Fàbregas, codirectora del projecte arqueològic del castell de Besora juntament amb Cesc Busquets, recorda que la troballa va ser una sorpresa fins i tot per a ells. Treballaven en la necròpoli, al costat de l’església de Santa Maria, i “no teníem cap indici que aquell enterrament hagués de ser diferent dels altres”. De fet, es tracta d’una necròpoli “molt ocupada”, en què sovint apareixen uns cossos sobre els altres, resultat d’enterraments fets en diferents èpoques. La troballa del calze és excepcional, perquè se’n coneixen molt pocs casos. Es pot suposar que l’individu era un clergue, però només als de més rellevància se’ls sepultava amb el calze que havien fet servir per oficiar la missa en vida.
No descarten del tot que el calze hagués pogut ser enterrat per amagar-lo, i no tingués res a veure amb el cos. La prova del carboni 14 a què s’han de sotmetre les restes òssies dirà si també són del segle XIV. Sobre la peça, destaca el bany en or “de les parts que el capellà tocava durant la missa”, és a dir, la tija per on el sostenia amb la mà i la vora del vas, en la part superior, “el lloc on posava els llavis”.
A la necròpoli de l’església del castell de Besora s’han excavat fins ara més d’un centenar d’individus. Les campanyes continuaran periòdicament “perquè encara queda molta feina per fer”, explica Marta Fàbregas. A causa de la seva importància, van establir un conveni amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i hi participen estudiants d’Arqueologia i d’Antropologia Física.
{{ comment.text }}