QUIOSC DIGITAL BUTLLETINS
EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Un Cap d’Any diferent

Molts osonencs i ripollesos celebren Cap d’Any viatjant, tot i que les agències han venut menys viatges.

El 9 Nou
31/12/2011

Hi ha persones que es prenen les festes de Nadal com unes petites vacances. D’altres a qui els fa una especial il·lusió acabar (o començar) l’any d’alguna manera singular o, sobretot, en algun lloc peculiar, diferent. Ja no es conformen a sopar amb la família i els amics, menjar el tradicional raïm i brindar amb una copa de cava.

Per això cada any es repeteix la voluntat de moltes famílies, grups d’amics o parelles de viatjar. Aquest any, però, la situació econòmica obliga a fer-ho d’una manera diferent. Montse Vilarrasa, de Viatges Feliptur, de Ripoll, diu que “abans venien grups de 50 o 60 persones, però aquest any està molt aturat”. L’agència de viatges ripollesa fins i tot havia organitzat sortides per anar a sopar fora, però aquest any no ha tingut demanda, “potser la gent es queda a casa o va al restaurant”, diu Vilarrasa. “Abans la gent viatjava a Tailàndia o al Carib, a les Canàries o a Madeira, buscant una setmana de calor, i es gastaven entre 1.000 i 1.300 euros per persona, però aquest any res de res”, diu, “hi ha un abisme amb l’any passat”.

Xavier Alemany, de Viatges Alemany, de Vic, però, creu que la tendència és la mateixa que en anys anteriors, “a la gent li agrada anar a capitals europees”, diu, “les més demanades són Londres, Viena, París, Istanbul, tot i que també hi ha gent que s’escapa a Nova York”. Les sortides de Cap d’Any acostumen a ser de tres dies, malgrat que hi ha persones que s’hi estan una setmana. “Molts passen el Nadal a casa, i marxen de viatge entre el dia 26 i el 28 de desembre, després de Sant Esteve”, diu Alemany.

A part de les destinacions europees, les agències incorporen noves ofertes darrerament. “Els últims anys funciona molt bé Lapònia, i també oferim un creuer curt per les Balears, per passar la nit de Cap d’Any al vaixell”. Una de les novetats que s’ha introduït amb força a les agències són les caixes regal. Inclouen des de sortides d’un dia a un preu més econòmic fins a viatges més llargs.

“La gent demana molt, però no fa grans viatges”, diu Adela Torner, de Viatges Osona, de Manlleu. “Abans es viatjava al Carib, però aquest any ni tan sols s’han muntat tants avions”. Segons Torner, ara es fan “viatges més petits i més a prop”. Han venut “sortides d’una nit, o de tres o quatre dies a la platja”. Els viatgers que abans es gastaven 1.000 euros, aquest any “se n’han gastat 300 o 400”.

Sopar de restaurant, a casa

Molts restaurants ofereixen un menú de Cap d’Any per emportar.
Una opció per Cap d’Any és encarregar el sopar i menjar a casa. Per això que els restaurants s’han anat adaptant a aquest increment de demanda i fan menús per emportar. És el cas de La Ferreria, a Tona, que ofereix un menú per emportar que consta de broquetes de cefalòpodes a la planxa amb romesco, canelons d’ànec amb poma i encenalls de foie, turbó rostit amb patata cruixent, cabrit al forn amb espàrrecs verds i romaní, i crema de mascarpone amb textures de xocolata i maduixots, per 49 euros. El restaurant no té tanta demanda de menús per emportar com altres anys, però ja està ple des de fa dies per sopar-hi in situ, i encara hi truca gent. “Potser hi ha gent que es va endur el menú a casa l’any passat, i aquest any ha preferit venir al restaurant”, diuen des de La Ferreria.

Les cases de turisme rural, opció a l’alça

L’elecció que més triomfa, any rere any, és la de celebrar el Cap d’Any en una casa d’agroturisme. “Està tot encarregat des de fa temps”, diu la tècnica de l’Associació d’Agroturisme d’Osona, Aurora Montserrat, “i les cases encara reben trucades”. La demanda és tan gran que fins i tot hi ha algunes cases que estan reservades d’un any per l’altre, i malgrat que no és la tònica habitual a totes les cases “els mesos d’octubre i novembre acostuma a estar tot ple”. Segons Montserrat, “per Cap d’Any és com si no hi hagués crisi”.

El que busquen els clients d’aquest tipus de celebració és reunir-se amb un grup d’amics, o família, sopar tots junts i fer la festa a la mateixa casa. I quan la festa s’acaba no hi ha necessitat de desplaçar-se, la gent s’hi queda a dormir. I tot això compartint despeses, i celebrant el Cap d’Any com a casa.

El preu depèn molt de la casa, “n’hi ha que fan un preu extra, una mica més alt que un cap de setmana normal, però normalment s’ajusta als preus que coincideixen amb l’època de temporada alta”, diu Montserrat. Enguany, la majoria de grups que tenen previst passar el Cap d’Any en una casa d’agroturisme s’hi instal·laran dissabte i marxaran diumenge, “altres anys la gent aprofita i s’hi queda més dies, però aquest any no perquè s’escau en cap de setmana”.

LA PREGUNTA

Veu bé que el president dels bisbes espanyols opini sobre política?

En aquesta enquesta han votat 470 persones.