EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Un format de futur

Vic tanca una edició en línia del Trufforum, amb voluntat de continuar consolidant la capitalitat catalana del sector

El context de pandèmia ha marcat el format de la quarta edició del Trufforum, la fira dedicada al món de la tòfona que promou l’Institut Europeu de Micologia. El programa, exclusivament en línia i compartit amb altres territoris de dins i fora de l’Estat, ha permès continuar situant Vic com a capital catalana de la tòfona, si més no durant aquesta última setmana.

“Sabíem que era una edició especial, però pensem que en podem treure profit de cara a internacionalitzar la fira i continuar posant Vic en el mapa d’aquest sector”, es felicitava aquest diumenge el president d’OFIM, Titi Roca. Durant la setmana, la fira virtual havia rebut prop de 1.500 visites, amb connexions des dels Estats Units, l’Argentina, la Xina o França. Per Roca, tant el format com el material audiovisual que s’ha generat serviran d’aprenentatge “per a futures edicions”. Tot i que Vic, que ja havia acollit les dues anteriors edicions, no té la certesa de poder-ne ser seu definitiva –“no depèn de nosaltres”–, Roca es mostrava convençut que la ciutat ha continuat sumant galons per consolidar aquest lideratge.

Enguany, la fira havia donat especial protagonisme a la gastronomia. I precisament va tancar el programa, diumenge al migdia, un debat sobre “Ús excel·lent i responsable de la tòfona en el sector de la restauració”, amb la participació de ponents dels diferents territoris. Des d’Osona hi va prendre part Jordi Arumí, cuiner del restaurant Arka de Santa Eugènia i president d’Osona Cuina, que va destacar el valor culinari d’aquest producte com a “amplificador de sabors”. Arumí va recelar dels productes trufats i aromatitzats amb tòfona, i va convidar els comensals a aprendre a consumir-la també a través de l’olor.

Dissabte, la fira havia convocat una nova sessió del Congrés Internacional de la Tòfona. “Continuem apostant per la tòfona i, malgrat les circumstàncies, no volíem deixar apagar la flama d’aquest Trufforum iniciada fa dos anys”, va remarcar Enric Vadell, director general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi. Segons ell, si avui es pot celebrar un Trufforum a Vic és perquè, al darrere, “hi ha dues dècades de recerca científica i de foment del sector”. En aquest sentit “ens trobem en una fase bastant madura; el sector és dinàmic i està en constant evolució”.

En el mateix marc del Trufforum, divendres es va reunir el grup de treball que fa seguiment del Pla d’acció per al desenvolupament del sector tofoner a Catalunya. Catalunya disposa actualment d’unes 1.300 hectàrees destinades a aquest conreu, que produeixen un 74% del total de la producció de tòfones anuals. A Osona, terra de tòfona silvestre, el conreu no s’hi ha desplegat.

El Departament d’Agricultura té en marxa un seguit de mesures per dinamitzar i millorar la competitivitat i el desenvolupament del sector tofoner. Amb un horitzó de 15 anys, el pla s’acompanya de mesures de suport econòmiques, ja sigui amb línies de finançament preferents o ajuts a la primera instal·lació de joves agricultors. En les darreres dues dècades s’ha constatat que la tòfona silvestre està experimentant una davallada a causa en part dels efectes del canvi climàtic, mentre que les plantacions d’arbres micorrizats s’han anat consolidant. El mateix Trufforum és una de les accions previstes al pla, amb l’objectiu de fomentar l’ús responsable de la tòfona a les llars i els restaurants. I Vic en vol ser aparador.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 95 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't