A l’obra El pare, que dissabte va omplir L’Atlàntida posant en escena la vida d’un home que pateix demència, hi actuava Mireia Illamola. Al costat de Josep Maria Pou, de Rosa Renom o de Josep Julien, l’actriu torellonenca està vivint una de les experiències més intenses de la seva trajectòria. No només per actuar al costat de noms consagrats del teatre català sinó per l’impacte del tema que aborda el text del dramaturg francès Florian Zeller.
Escollida a través d’un càsting al qual es va presentar el mes de juliol passat, Illamola interpreta el paper de la cuidadora del protagonista, encarnat per Josep Maria Pou, un home de 74 anys que comença a tenir els símptomes d’una malaltia neurològica. La seva filla, paper que fa Rosa Renom, la contracta quan encara viu a casa amb ell. Estableixen una relació especial “perquè a ell li recorda una altra filla que ja no té”, explica l’actriu. I això el fa recular al passat. L’espectador “es col·loca sempre en el punt de vista del protagonista… del que viu, el que crea la seva ment”. Una realitat paral·lela, on fins i tot el temps transcorre a un ritme diferent, però que per a ell és absolutament certa.
“Hem tingut al teatre gent que ho ha viscut de prop”, diu Illamola. Que fins i tot s’ha sentit alliberada d’un cert sentiment de culpa per haver hagut de portar els seus familiars amb Alzheimer a una residència. O també d’altres que no s’hi han trobat, però que a través de l’actuació de Josep Maria Pou “han pogut entendre què pot sentir algú quan nota que s’està desdibuixant com a persona”. Una àvia de Mireia Illamola va patir també una forma de demència “durant anys”, i per això El pare ha tingut per a ella una implicació personal. Al principi, reconeix que ho va trobar “dur”, però considera que “és necessari parlar d’això”.
El pare ha omplert en tres setmanes al Teatre Romea de Barcelona i ara està començant una gira que s’allargarà fins al juny en sales d’arreu dels Països Catalans. Com en el cas de Vic, també penjant cartells de complet. Per Illamola, treballar al costat de Pou o Renom ha significat “un regal… he après moltíssim i han estat molt generosos”. Sota la direcció de Josep Maria Mestres, diu que s’ha creat “un grup molt bonic, que per sobre de tot tenia ganes d’explicar la història”.
Mireia Illamola està vivint, als seus 34 anys, un gran moment com a actriu. Continua en l’equip de La iaia, de Mambo Project, un muntatge estrenat fa dos anys i que ja porta més de 70 representacions, algunes de les quals a Osona. Una obra diferent, multidisciplinària, on el públic entra a la casa d’una dona gran per reconstruir-ne la vida a través dels records. I tot això després d’haver estat més de deu anys a una altra coneguda companyia, Les Antonietes, que va marcar l’inici de la seva carrera: “Seré antonieta per sempre”.
{{ comment.text }}