Des que es va recuperar la Processó dels Sants Misteris de Campdevànol l’any 2007, Pilar Ill n’ha estat una peça clau. En aquella època, ella formava part de la junta de l’Associació de Dones. Aleshores, els fills de les persones que havien sortit amb l’antiga processó fins als anys 60, entre els quals hi havia el seu marit i actual president dels Amics de la Processó, Eduard Roma, van demanar-los ajuda per fer els vestits. Una de les sòcies era modista i en va fer els patrons. Tot seguit, van comprar la roba en un magatzem de Borredà. Ill recorda que van començar a tallar i a cosir a finals del 2006 per tenir-ho a punt a principis d’abril. El lloc de treball era una sala del centre cívic on hi havia una taula molt gran al mig per tallar els vestits. “Fèiem dues mides estàndard per als homes i les dones. Per si eren més alts o baixos”, rememora. Al principi, hi havia diverses àvies voluntàries que cosien a màquina, però ara només queda Ill i una amiga.
Ill recorda que tothom anava a casa seva perquè els prengués les mides i ella les apuntava en una llibreta. “Conec totes les mides dels homes de Campdevànol”, diu rient. En tots aquests anys deuen haver fet uns 300 vestits. Els més comuns són els dels penitents de la processó que porten el cucurull. En canvi, els dels romans “no els sabíem fer” i en van encarregar dos de mostra a Vic per replicar-los. També els van portar unes mostres del cuir dels manaies de Banyoles i “aquí els homes van aprendre a cosir perquè ho feien amb una màquina industrial”. El 2007 els vestits “els vam fer de pressa i corrents”, però després van quedar més professionals. Ara també fan vestits per als més menuts que s’hi van incorporant.
Enguany, després de dos anys sense sortir, els vestits de la processó tornaran a lluir. Aquesta és l’única del món en què els passos són vivents, és a dir, persones que representen les imatges de forma estàtica i mudes. N’hi participen unes 200 repartides en una vintena de passos. Els actes comencen aquest dijous amb l’entrega del pendó de la processó a les autoritats davant de l’Ajuntament. Els soldats romans sortiran a les 5 de la tarda i desfilaran pel poble abans d’arribar al consistori. El plat fort serà Divendres Sant amb la processó, que sortirà a 2/4 de 9 del pavelló. Una orquestra l’acompanyarà tot el recorregut i al final tocaran la peça Record i memòria.
Des de la junta d’Amics de la Processó, Roma va expressar la seva preocupació per la manca de relleu i és que “si no canvien molt les coses, té data de caducitat”. “Només cal dedicar-hi una hora i mitja a l’any”, afirma el president.
{{ comment.text }}