La presentació del llibre Escuderia Osona, 50 anys de projectes, que es va fer dissabte en un auditori del Sucre de Vic ple a vessar, no va ser convencional. De fet, no podia ser-ho perquè l’obra, escrita i coordinada pel periodista Josep Autet, és enciclopèdica: 580 pàgines de textos, cròniques, classificacions i fotografies. Moltes fotografies: unes 1.500. Amb aquestes credencials no és estrany que l’acte més que una presentació fos una trobada de tota la família del motor, amb pilots, expilots, periodistes, fotògrafs, aficionats, polítics… Mil anècdotes i moltes històries van amanir una sessió de dues hores i mitja en què es va viatjar pel mig segle d’història de l’Escuderia a partir dels testimonis dels mateixos protagonistes.
Presentat pel periodista Enric Oller, el fil conductor de l’acte el van descabdellar el director general de Dorna-Moto GP, Manel Arroyo, i el mateix Autet. Per l’escenari hi van desfilar des dels que han col·laborat en l’elaboració del treball –personalitzat en Laura Segarra, Josep Casanovas, Valentí Fradera, Jordi Camp i José Luis Cortijos, tot i que moltíssimes persones han cedit fotos– fins als que n’han estat protagonistes. Entre aquests, un moment especial va ser la trobada simbòlica del primer president, Josep M. Onyós, amb l’actual, Joan Panadès. La primera guspira per engegar el projecte i la perseverança de la continuïtat. En aquest punt es va recordar el Moto Club Vic, precedent de l’Escuderia, que fins i tot havia organitzat curses de velocitat a dins de Vic. Els expresidents Albert Riubrogent, Ramon Falgueras i Carles Miró van acabar de reflectir l’evolució de l’escuderia i, alhora, es va expressar un record per a Joan Antoni Mirabent i Josep M. Juvanteny, expresidents ja traspassats.
Repassar la història vol dir girar la vista enrere, però, alhora, també mirar endavant. Per això va tenir protagonisme, per exemple, Ismènia Vilasís, primera directora de cursa femenina del Ral·li Esprint de Sant Julià, que dirigirà el proper Ral·li Osona i que representa la jove generació que s’implica en el dia a dia d’una escuderia que, com va expressar el seu president, Joan Panadès, té com a objectiu el nou circuit d’Osona. Aquest tema va ser el denominador comú d’uns discursos institucionals als quals es van sumar Pere Vila, representant territorial de l’Esport de Barcelona i comarques de la Catalunya Central, i l’alcaldessa de Vic, Anna Erra.
El projecte del nou circuit ha de servir per donar un nou impuls a una afició que ha convertit Osona en bressol del motor –entre els assistents hi havia els campions Àlex Crivillé i Nani Roma– fins i tot més enllà de la pròpia comarca. Ho va testimoniar Tito Rabat, campió mundial de Moto2 i que sempre ha competit amb llicència de l’Escuderia d’Osona. Va reivindicar la tasca de promoció que fan l’Escuderia i el Circuit, per on han passat pilots del Mundial com Marc Márquez, Aleix Espargaró, Maverick Viñales o Àlex Rins. Rabat va estar acompanyat dalt l’escenari per Dani Balasch.
Aquesta combinació, que trenca les fronteres d’Osona, es va reproduir al llarg de tot l’acte perquè, tot i que era impossible donar veu a tothom, sí que es va visibilitzar una representació àmplia dels pilots que han participat en curses històriques, com la pujada en costa a Sant Bartomeu del Grau, amb cotxes però inicialment també amb motos. Van rememorar-ho Ramon Rossinés, Fernando Gómez i Eugenio Baturone. Del Ral·li Osona en van parlar Josep M. Fernández, Claudi Caba, Salvador Servià, Jordi Ventura, Josep M. Membrado, Mia Bardolet, Antoni Zanini i Carles Santacreu. Tots ells amb paraules i records d’una prova que, avui, encara genera adrenalina entre pilots i aficionats. Com el Ral·li Esprint de Sant Julià, competició a la qual es van referir Albert Orriols, actual campió i que se l’ha adjudicat en cinc ocasions, i Jordi Zurita, que l’havia guanyat quatre cops. Salvador Bohigas, que en va ser el primer campió, no va poder-hi ser present. Unes 300 persones van seguir l’acte amb atenció i, enmig de tants parlaments, va haver-hi espai, també, per als absents, amb una emoció especial en l’aplaudiment als malaguanyats Pep Bassas i Pili Mas. El seu fill, Pep Bassas Mas, que continua la nissaga, sí que hi va ser present. Al final, abraçades, retrobaments i ganes de llegir un llibre ple de records però que també evidencia la transcendència del motor a Osona, una disciplina que no vol ser passat, sinó que reivindica, amb el projecte del nou circuit, el seu paper de futur.
Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't