Futbol
Hoquei
Motor
Poliesportiu

Descens per a la sostenibilitat

L’aventurer santjoaní Albert Bosch ha començat a baixar el riu Ebre amb caiac en el marc d’un projecte que vol conscienciar des de l’aigua sobre la preservació del medi ambient

És una de les seves facetes menys conegudes —a diferència de les d’alpinista, atleta, pilot, conferenciant o escriptor—, però fa més de 20 anys que l’aventurer santjoaní Albert Bosch fa travesses amb caiac. Una embarcació que ha volgut que fos la protagonista del seu nou projecte, el qual va començar divendres a Cantàbria i porta per nom Bluebro. Es tracta de descendir els 930 km del riu Ebre, el més llarg de l’Estat espanyol, des del naixement fins al delta, i aprofitar la gesta per divulgar, promoure la reflexió i convidar a l’acció sobre temes clau relacionats amb l’aigua.

Aquesta vegada, Bosch, de 54 anys, ha impulsat l’aventura de la mà del barceloní Ivan Galofré, de 63 anys, que és emprenador social corporatiu, amb el qual van decidir obrir la participació a esportistes joves entre els quals van ser escollits la banyolina Laura Rodríguez, de 26 anys, i l’asturià Alberto Robles, de 24 anys, tots dos experts en caiac. D’aquesta manera han volgut simbolitzar també tres tipus de lideratge compromès amb la sostenibilitat: el sènior, que representa Galofré, i que vol posar la seva experiència per anar cap a un món més sostenible; el lideratge en transformació, que representa Bosch, i que assumeix que la seva generació ha de canviar per millorar el planeta; i el lideratge del futur, amb Rodríguez i Robles al capdavant, els quals heretaran un món complex i maltractat però amb possibilitat de millora.

“L’Ebre és un riu ideal per fer aventura perquè passa per zones difícils. Té 7 embassaments i 18 preses que ens obligaran a treure el caiac de l’aigua i anar caminant. A nivell de resistència física és dels projectes que més em preocupa perquè serà dur remar 7 o 8 hores cada dia durant tres setmanes”, detalla Bosch que fa més d’un any que treballa en la iniciativa. Més enllà de la part d’aventura, el santjoaní que fa temps que només promou projectes relacionats amb la sostenibilitat i el medi ambient, assegura que l’Ebre és un riu molt complex i problemàtic. “Té tot el sentit fer-hi un projecte per comunicar aspectes relacionats amb l’aigua perquè és un riu sobreexplotat que provoca tensions entre territoris que volen aigua i la conseqüència és que no arriben els sediments al delta, una zona de gran valor ecològic”, explica. Un altre dels problemes és el de la contaminació a zones com Flix, així com l’aparició d’espècies invasores, sense oblidar el fenomen global del canvi climàtic. “Es calcula que en l’últim terç d’aquest segle hi haurà entre un 20 i un 25% menys de captació a totes les conques hidrològiques d’Espanya i això aguditzarà el problemes de l’aigua”, afegeix.

Uns aspectes que difondran a mitjans de comunicació, xarxes socials i en actes al llarg del recorregut i també enregistraran un documental. L’aventura va començar amb una primera etapa a peu de 6 km en el tram no navegable entre Fontibre i Reinosa i aquest dissabte ja agafen els caiacs. L’arribada al Mediterrani està prevista entre el 12 i el 14 de setembre.

LA PREGUNTA

El Barça eliminarà el PSG a la Champions?

En aquesta enquesta han votat 286 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't