QUIOSC DIGITAL BUTLLETINS
Poliesportiu
Motor
Hoquei
Futbol

Doble aniversari per celebrar 50 i 100 anys de futbol a Seva

El municipi commemora el cinquantenari del seu club de futbol i els més de cent anys de l’inici de la pràctica d’aquest esport, que s’han recollit en un llibre

La troballa per casa d’un carnet vell de soci del Montseny Futbol Club va ser la llavor que va fer decidir un jove de Seva, Martí Moya, a iniciar una recerca sobre els orígens del futbol al municipi i recollir-la en el seu treball de batxillerat. El contingut va sorprendre els aficionats al futbol del poble, el club i l’Ajuntament, i aquest últim s’hi va implicar per buscar finançament i poder-lo ampliar fins a esdevenir un llibre de record per a tots els veïns del qual se n’han fet 500 exemplars. El volum, que porta per nom Seva, més de 100 anys de futbol 1922-2023, l’ha elaborat la mare de l’autor del treball de recerca, Anna Soler, i també hi ha col·laborat en l’apartat de fotografia Jaume Soler.

“El passat no es coneixia i semblava que el futbol va sorgir als anys setanta. Ara arran del llibre la gent s’ha posat a buscar coses i encara en van sortint i ho podrem ampliar”, explica Anna Soler. Justament Jaume Soler confessa que “jo tenia unes fotos antigues que em pensava que eren les primeres, però ells amb la seva documentació van trobar encara un abans. En Martí va fer un treball excel·lent”. El llibre recull, doncs, com als anys 20 del segle passat, el futbol vivia un moment de gran eufòria de Catalunya i també a Osona.

Del 1922 és, de fet, la primera fotografia, presa al camp de Can Barraquer, i la primera notícia documentada d’aquest esport a Seva. Aquell mateix any es va inaugurar el camp de la Quadrada en un partit entre l’Estudiantil del Vic i el Montseny futbol Club de Seva. Més tard, als anys trenta, s’ha trobat informació de l’aparició de la Unió Esportiva Seva i el Club Deportiu Seva, mentre que als anys quaranta l’activitat futbolística es va traslladar al camp de Montmany i ho va fer sota el nom de la Sección Deportiva Seva vinculada al Centre Parroquial. En aquella època també consta un futbol base sota el nom de Real Seva en competicions de l’OAR Vic, fins que finalment l’any 1973 es va crear l’actual Unió Esportiva Seva, que va jugar primer al camp del Montanyà i després a l’actual de l’Alzina.

A diferència d’altres poblacions del nord d’Osona o del Ripollès, on els orígens del futbol van lligats a la tradició dels treballadors de les colònies industrials, a Seva i a altres municipis propers com Aiguafreda va ser la colònia d’estiuejants qui el va popularitzar. “A Barcelona ja hi tenia importància, el futbol, i ells quan venien aquí de vacances hi jugaven i també agafaven nois del poble”, detalla l’autora.

Entre altres curiositats dels inicis, el llibre mostra el canvi d’escuts i barres de les samarretes o com els primers equips anaven vermells i blancs amb els pantalons negres i no pas blanc-i-verds com els actuals. “El futbol, com tots sabem, té una llarga trajectòria i està molt vinculat al poble. Des de l’Ajuntament només podíem donar suport a la iniciativa d’uns veïns. El nostre deure és poder-ho oferir a tothom”, comenta l’alcalde, Pol Barnils. La presentació es va fer diumenge de la setmana passada en el marc de la festa major amb la presència d’exjugadors històrics i exdirectius coincidint en el temps amb l’any de celebració dels cinquanta anys de la Unió Esportiva Seva, el club actual i que és hereu d’aquesta tradició centenària.

LA PREGUNTA

Com creu que evolucionarà la crisi política a Espanya?

En aquesta enquesta han votat 166 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't