124 anys de diferència hi ha entre la creació del primer club de la comarca d’Osona, el Moianès i el Ripollès, el Borgonyà (1895), i el darrer, l’Osona Sud, que es va fundar l’any 2019. Al llarg d’aquests anys, el futbol ha anat creixent. A la majoria de poblacions, en un moment o altre, han tingut un equip de futbol. Hi ha hagut fusions, creacions d’escoles de futbol, el naixement de nous clubs però també alguna desaparició.
A l’Estat espanyol i a Catalunya, les primeres poblacions en què es va veure jugar a futbol eren llocs que “tenien presència anglesa a través d’indústries”, tal com apunta l’historiador Gerard Verdaguer. Entre el 1894 i el 1895 a Borgonyà hi havia molts treballadors anglesos, sobretot muntadors i mecànics, que estaven treballant a la filatura que s’havia creat a la colònia i que “un cop havien fet el seu horari laboral per entretenir-se jugaven a football”. La influència anglesa es veu molt més clarament en els noms anglesos de les primeres relacions de jugadors i presidents en l’origen del club. Hi ha constància, a més, dels primers partits, encara que Verdaguer apunta que “no van tenir continuïtat i el futbol a Osona es va oblidar, ja que els autòctons no s’hi van enganxar, a diferència d’altres poblacions com a Barcelona”. Verdaguer explica que “no va ser fins 10 a 15 anys després quan es va tornar a jugar a futbol gràcies a les congregacions religioses”. En aquesta època es funden clubs com el Torelló, el Campdevànol o el Ripoll, entre d’altres. I és que aquest 2022 Vic, Moià i Aiguafreda celebren el centenari, però com recorda l’historiador Santi Ponce “a Vic l’any 1913 ja hi havia futbol. I és que el 1913 es va fundar l’Esbarjo Marià i el 1922, el Vic Foot-Ball Club, del qual la UE Vic (fundada oficialment el 1943 amb la fusió d’aquests dos clubs) se sent hereva. Ponce explica que “a partir de la dècada dels anys 20 aquest esport es va popularitzar i es va convertir en un espectacle de masses. En aquella dècada es van crear clubs com el Castellterçol (que l’any vinent farà el centenari), Pradenc, Sant Quirze de Besora i Ribetana (tot i que no se n’ha trobat la data exacta). El 1932, és a dir ara farà 90 anys, es van crear altres equips com el Manlleu, l’Abadessenc i el Sant Julià de Vilatorta.
A moltes poblacions ja hi havia equips, i com a Vic a vegades n’hi convivien més d’un. Per exemple a Taradell, que tot i que el club es va fundar el 1947 hi ha documentació que es jugava a futbol al municipi almenys des de l’any 1916. Al llarg d’aquests anys, destaca la creació del Vic Riuprimer REFO, l’any 2009, després de la unió de diversos equips. També la creació del Ripoll Atlètic, l’únic equip format íntegrament per equips femenins. O la del Naise Barcelona Football Club que presideix el taradellenc Quim Ayats. I tot i que la tendència han estat les fusions, actualment també hi ha poblacions en les quals conviuen més d’un equip, com el Calldetenes i l’At. Riudeperes o el més recent, l’Osona Sud, a cavall entre Balenyà i Aiguafreda.
{{ comment.text }}