A l’exposició “50 anys d’hoquei a Manlleu. De l’escola a l’elit”, que es va poder veure fa uns mesos al Museu del Ter per commemorar els 50 anys del CP Manlleu, es va destacar la figura de Joan Usart “per representar a totes les persones que han fet possible aquests 50 anys d’història”. El text començava dient que “els clubs estan per sobre les persones, però sovint hi ha persones que pel seu tarannà, la seva implicació i sobretot la seva estima cap a uns colors fan molt pel club. La llista seria extensa, però la volem personificar en Joan Usart, primer entrenador d’hoquei patins, soci número 1 i un munt d’anys ajudant a fer créixer els joves del Manlleu”.
Joan Usart havia jugat a Sant Hipòlit de Voltregà, però en casar-se va anar a viure a Manlleu. Un grup de joves el van anar a buscar per fer d’entrenador, i aquí va ser on va començar la seva vinculació amb l’hoquei manlleuenc, alguns anys abans que es formés el club. Concretament va ser a La Salle on es va començar a forjar el Club Patí Manlleu. Per aquest motiu, quan aquest es va crear l’any 1978, tota la junta va tenir clar que el carnet de soci número 1 l’havia de tenir ell: “Em va fer molta il·lusió. En aquells moments era l’únic entrenador i segons em van dir la decisió es va prendre per unanimitat”. Ni el primer president ni els primers membres de la junta. El carnet número 1 va ser per a l’entrenador. Durant més de 50 anys ha conservat el carnet: “Per mi és molt important, jo venia de Sant Hipòlit i jugava allà, però he estat 36 anys entrenador a Manlleu i és el club de la meva vida, també el Voltregà, però a Manlleu hi he estat molt temps”.
Actualment, tot i que segueix l’actualitat del club, “no hi vaig tant. Entre el Voltregà i el Manlleu m’he passat 50 anys a les pistes, i tinc altres aficions com la música, caminar i la muntanya. Tot són èpoques”.
I amb tants anys vinculats a l’hoquei, i sobretot al manlleuenc, Usart es queda amb el títol de campions provincials que “vam aconseguir amb l’Aleví, quan feia encara no dos anys que s’havia format el club”, o també el trofeu Santiago Pagès, ja com a entrenador del primer equip: “Vam quedar campions enfrontant-nos a equips de dues categories superiors”. Amb ell a la banqueta, Usart ha vist passar molts jugadors del planter manlleuenc i s’omple d’orgull quan els veu al màxim nivell de l’hoquei: a Sant Hipòlit, a Sant Sadurní d’Anoia, a Reus… “Fa gràcia veure competir a l’OK Lliga jugadors que havia entrenat de petits.”
La celebració dels 50 anys del club, l’any passat, “va ser especial”, comenta Usart, i alhora explica que va ser un moment de retrobades entre jugadors, entrenadors, gent de les juntes i gent del Manlleu de totes les èpoques.
{{ comment.text }}