Eduard Comerma (Junts) s’ha estrenat aquest mandat a l’Ajuntament de Vic com a regidor d’Activitat Física i Esports. Li ha tocat entomar el projecte de reforma del Patí Vic o afrontar la saturació de les pistes poliesportives. Ho repassa en aquest extracte del programa Angle obert d’EL 9 TV.
El Patí Vic tampoc tindrà piscina gran exterior enguany. En quin punt es troben les obres? Quan estarà enllestida?
Estem en el període de licitació de les obres. Per tant, esperem que es puguin començar al setembre en acabar temporada d’estiu i tinguem gairebé vuit mesos de marge per poder gaudir de la piscina exterior l’estiu del 2026. La petita sí que estarà operativa com l’any passat.
El funcionament, doncs, serà exactament igual que el 2024.
Sí. Aquest any anem amb més temps: ja hem obert inscripcions per a l’abonament, entrades i packs. L’horari que teníem previst era de 10 del matí a 8 del vespre amb la piscina petita a l’espai exterior i amb accés a la piscina gran interior coberta, des de fora.
Al ple van demanar que els horaris fossin com els de l’hivern: de 7 del matí a 9 del vespre. Hi treballen?
Sí. És un contracte amb l’empresa que ho gestiona i ho hem de modificar. Té tot el sentit perquè a les 7 del matí ja hi tenim gent nedant. Ens agradaria ampliar l’horari al matí i també ens plantejàvem tancar a les 9 del vespre, quan és una bona hora per jugar a pàdel o tennis. La modificació del contracte, però, no és immediata.
La gent està anant a nedar a la piscina d’hivern?
Des que vam obrir l’octubre passat ha anat millorant i guanyant gent. L’inici no va ser plàcid i ara és tot més estable. Hem guanyat usuaris de la universitat, instituts, escoles… i també a nivell particular, sobretot a les franges de primera hora del matí i també al vespre.
A Vic fa falta una altra piscina municipal d’hivern i d’estiu. La gent diu que el Vic ETB està saturat. Els arriba com a queixa?
Som una ciutat que hem crescut i tenim bàsicament una piscina municipal amb una bona colla d’abonats i està molt saturada, sobretot per la part de cursets de natació. Amb el Patí volem equilibrar una mica la balança. El repte com a ciutat seria tenir dos centres esportius municipals amb piscina coberta, d’estiu, gimnasos… Dues instal·lacions, una al nord i una al sud, que poguéssim tenir activitats similars i alguna complementària.
Al ple es van comprometre a fer una comissió per estudiar el model de gestió, directe o indirecte, del Patí. En quin punt es troba?
És un punt que vam entrar de forma sistemàtica a les comissions. Per saber com ho gestionarem ens falta veure ben bé com acabarà sent el Patí. A part de la piscina, estem fent un projecte general de com serà que ha d’incloure gimnasos, bar i restaurant… Això ho hem de tenir aviat i ens ajudarà molt per saber després què hem de gestionar i discutir-ho a la comissió.
Per quina opció es decanten?
Més per la gestió indirecta, a través d’un contracte de serveis o una concessió, com tenim a l’ETB o ara al Patí. Són formats d’empreses o entitats especialitzades que poden gestionar aquest tipus d’instal·lacions. Des de la regidoria gestionem instal·lacions i fem funcions de consergeria i manteniment. Si hem de contractar socorristes, monitors de sala o d’aiguagim, la pilota es va fent grossa i ens sembla que és més adient potser contractar o concessionar les instal·lacions.
El canvi de marca de model del Vic ETB a ETB Esport és el camí a seguir? Sembla tota una declaració d’intencions. Són bons candidats per gestionar els dos equipaments?
Ho entenc com una declaració d’intencions. Recordem que l’ETB parteix d’un club de natació que, a part de gestionar la piscina, s’ha ampliat a altres modalitats esportives. Suposo que aquesta reforma va en la línia de ser bons gestors i d’endreçar-se com a futurs candidats per poder seguir gestionant l’ETB i el Patí Vic, si tenen la intenció o ho poden assumir.
Vostè a quina piscina va: al Patí o a l’ETB? O no neda?
No nedo gaire, però si hi vaig és al Tennis.
Pel que fa a futbol, hi ha hagut bones notícies a Vic. La ciutat ha acollit la Copa del Rei i la Unió Esportiva ha pujat de categoria. S’ho esperava?
Ha sigut un any molt xulo de futbol perquè són com dues cireretes. El partit de futbol contra l’Atlètic va ser una festa. Més enllà del partit, que va ser bo i superdisputat, es va respirar un ambient de futbol a la ciutat. I després d’això, que el primer equip del Vic pugi de categoria i guanyi la lliga, doncs, també molt xulo.
Al ple van demanar-li per què no s’havia fet una recepció. Ja han tancat data o encara no?
Tenim mig agendat el 19 de juny. Quan van pujar de categoria, ens vam posar en contacte amb el president i va dir-nos de buscar data aquest juny. Tenim ganes de rebre la copa a la Sala de la Columna.
Al Mas de Bigas, hi ha un nou work out.
Mas de Bigas està canviant molt i és una de les peces clau d’aquest mandat d’intentar obrir més l’activitat física a la ciutat i que la gent tingui espais per poder practicar esport de forma lliure. Hi ha la pista d’atletisme, una de vòlei platja, una petita de gespa artificial, un pumptrack… i ara hi ha aquest work out que per la festa major aprofitarem per presentar-lo.
Quan parlem dels reptes de la ciutat dels 50.000 habitants es tracta molt la seguretat, l’educació o els serveis socials. Els equipaments esportius, els hem de considerar? Vic està dimensionada per poder acollir els esportistes de ciutat i comarca?
No estem preparats. Ens falten instal·lacions esportives. En som plenament conscients. També de la capitalitat de Vic: a la majoria d’entitats esportives, el 50% dels esportistes són de la ciutat i la resta, de comarca. Vic n’acull una bona part, sobretot a pistes poliesportives cobertes. Estem estudiant alguna opció d’emergència per poder agafar aire i tenir més espais. Estem plantejant un centre esportiu, un pavelló, sobretot al sud de la ciutat. El veiem més entre l’escola del Salarich i Santa Anna. Més enllà de les instal·lacions, com a repte, estem començant a treballar amb la taula d’activitat física i esports plantejant com enfoquem l’esport extraescolar.
En quin sentit?
Estem sobresaturats amb les instal·lacions, però també en tenim moltes d’altres a les escoles que a partir de les 5 de la tarda queden buides. Són descobertes, però la línia també pot ser aquesta: intentar que els nens i nenes segueixin fent esport més a prop de les escoles o a les escoles, potenciant així també la cohesió social. Ho hem de fer de la mà de les entitats.
Hi ha ajuntaments que aposten molt per tenir un equip de primera divisió de futbol, la màxima categoria de bàsquet o al capdavant de l’OK Lliga. Li agrada aquest model?
L’equip de govern ens devem més a una activitat física per a tothom, més enllà de pensar en un equip que pugui ressaltar. Ens agrada i l’hem d’ajudar a trobar recursos perquè pugui fer-ho a la seva manera. Ara bé, no veiem clar abocar recursos públics per ajudar una sola entitat. Apostem per aquest model d’impactar més la gent. La part esportiva d’entitats està molt ben resolta i coberta a la ciutat, estem treballant molt per arribar a altres perfils de gent adulta i gran, de com els facilitem que puguin fer activitat física a Vic.
{{ comment.text }}