L’acceptació i els alts índexs de tolerància de la violència de gènere entre els adolescents han crescut els últims anys, i malgrat que les xarxes socials són l’espai on aquestes conductes prenen més força també es manifesten en entorns quotidians com els clubs esportius. Aquest context és el punt de partida del projecte “Prevenció i conscienciació de la violència de gènere (VdG) entre adolescents: aportacions des del món de l’esport”, que ha impulsat la Universitat de Vic-UCC i que pretén donar visibilitat a aquest tipus de situacions, prevenir-les i conscienciar els joves.
El projecte, finançat pel Ministeri d’Igualtat del govern espanyol, l’han portat a terme les investigadores Montse Martín i Ester Checa, del Grup de Recerca en Esport i Activitat Física (GREAF) de l’UVic-UCC, juntament amb l’exalumne Lluís Franch i hi han participat tres equips juvenils del Femení Osona i un del Club Bàsquet Vic amb edats entre els 16 i els 18 anys. “Volíem veure què passa dins un vestidor i per això vam crear un espai de debat on els joves dels dos clubs ens van mostrar la percepció que tenen sobre el seu consentiment a certes actituds de violència de gènere”, explica Checa, partint de la premissa que el vestidor dels nois és un àmbit de “moltes masculinitats on sempre hi ha un líder i on corren imatges, burles i bromes”. Una de les principals conclusions derivades dels debats és que “les noies es veuen gairebé obligades a suportar actituds d’assetjament per les xarxes socials, on han de combatre la insistència de nois que els demanen de sortir amb elles. També algunes d’elles reconeixen que companyes de la seva edat tenen accions justificadores de conductes de violència de gènere per part de les seves parelles, sobretot pel que fa al control de les xarxes socials i les amistats que tenen”, desgrana Martín. L’estudi constata d’altra banda que les noies tenen més por de sortir al carrer soles de nit que els nois i que de forma recurrent s’envien missatges de tranquil·litat quan arriben a casa. En el cas dels nois, reconeixen que “el control sobre la vida de les seves parelles no és sa i és el resultat d’una manca de confiança en elles o també d’una baixa autoestima”, apunta Martín.
El resultat final de la recerca és un vídeo que pretén conscienciar els joves de l’alt nivell de tolerància que tenen davant algunes d’aquestes conductes de violència de gènere que van sortir als debats i oferir-los eines per revertir-ho, començant per no ser-ne còmplices al vestidor. El treball s’ha fet en col·laboració amb l’Institut Municipal d’Esports i l’Ajuntament de Vic així com UMedia, el servei audiovisual de la Universitat de Vic, i s’ha difós a través de xarxes socials. “No esperàvem el ressò que ha tingut i això ens fa repensar si ampliem la base de la mostra per implicar agents d’altres clubs amb l’objectiu que més joves deixin de normalitzar certes actituds”, afirma Checa.
{{ comment.text }}