Hores i hores d’entrenament perquè el cavall doni el millor de si mateix en els escassos dos minuts que dura una cursa, el que també es coneix com a turf. Aquesta és la feina i la passió de Marc Comas, que el 2020 va decidir deixar Osona per instal·lar-se a Sant Sebastià buscant fer realitat el seu somni de viure de ser entrenador de cavalls.
Amb llicència pública per exercir-ne assolida prèviament a Abu Dhabi, el tècnic de Santa Cecília de Voltregà ho ha aconseguit i actualment prepara una vintena d’animals, un dels quals és l’All Iron, que aquesta temporada li ha donat la millor alegria fins ara: una victòria a la prestigiosa cursa Derby du Midi de Bordeus.
“És la carrera més important que hem guanyat tant pel cavall com per mi. Són nivells molt alts on has de tenir cavalls especials i també s’han de donar molts factors per arribar-hi”, destaca l’entrenador. Comas és l’encarregat de dissenyar les sessions de preparació d’animals com l’All Iron, que després munten joqueis contractats únicament per fer les curses, als quals ell dona indicacions per manejar.
“Són cavalls explosius, amb més caràcter i massa muscular que els de raid”, destaca el tècnic, que coneix bé els dos tipus perquè en els seus inicis es va dedicar a la disciplina de la resistència. De fet, les va combinar totes dues durant uns anys fins que va fer l’aposta de muntar un negoci i va marxar al País Basc amb tres cavalls propis. “El pla era intentar-ho fer bé perquè la gent es fixés amb nosaltres i ens triés per entrenar els seus cavalls”, recorda. I de mica en mica, així ha estat.
Té clients catalans i bascos i fa competir els seus cavalls sobretot a França. “Allà hi ha curses cada dia de l’any, molts més hipòdroms, es fan moltes apostes i els premis són millors. És més fàcil fer un cavall rendible”, confessa Comas, que va escollir Sant Sebastià per instal·lar-se precisament per la proximitat amb la frontera francesa. Al país gal hi ha també alguns dels millors cavalls del món juntament amb el Regne Unit, on van estar a punt de debutar aquest any a Ascot amb l’All Iron si bé no va ser possible a causa d’una febrada de l’animal. També apunta bones maneres una euga d’un propietari de Berga, la Casbar Meteora, que aquest setembre s’estrenarà a un important certamen de París. “Sempre vols millorar i el més important és tenir la qualitat dels cavalls perquè això et marca el nivell on pots arribar”, comenta.
Més enllà d’entrenadors com Marc Comas i quadres que busquen els seus serveis com la Samalassa de Roda de Ter, a Osona hi ha també casos de persones que competeixen a títol individual com Ramon Costa, de l’Esquirol, que fa un temps va aconseguir una victòria a Sant Sebastià amb el cavall Orange Run, el qual es va convertir en 13 anys en el més veterà de l’Estat a aconseguir un triomf. Uns èxits, tots plegats, que van arribant malgrat les dificultats que hi ha a Catalunya per competir degut a la manca d’instal·lacions. Justament per això Comas va optar per marxar al País Basc i també per aquest motiu l’any 2014 Osona va liderar la construcció del que havia de ser l’únic hipòdrom fix de Catalunya, i que havia de generar diversos llocs de treball i suposar un impuls econòmic. La iniciativa que promovien la delegació a Osona de la Cambra de Comerç i el Consell Empresarial d’Osona, però, es va encallar en el primer pas, que era trobar un terreny pla d’almenys 25 hectàrees –en alguns casos pel preu i en d’altres per l’orografia– i no va prosperar. Malgrat aquest fet, els preparadors osonencs han continuat endavant i van traient el cap fins i tot en l’àmbit internacional.
Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't