Un gèlid matí d’abril de 1972 a uns quants graus sota zero va començar a Sant Joan de les Abadesses el que pretenia ser una rèplica reduïda dels mítics Sis Dies d’Escòcia. Dos joves, Oriol Guixà, els pares del qual havien adquirit la finca de Santigosa, i Jordi Permanyer, fill dels propietaris de Montesa, havien impulsat dos anys abans una prova de trial d’un dia als terrenys de la casa, però de seguida van aconseguir involucrar-hi a través de Miquel Canal un gran nombre de santjoanins que són els que van permetre fer realitat els 3 Dies Trial Santigosa (3DTS). També va ser clau el suport de Jordi Magnet i del desaparegut Ricard Pinet, un expert i prestigiós director de curses. Naixia així la primera prova de trial de llarga durada que es disputava a l’Estat espanyol, i tot i que després en van venir d’altres aquesta va ser la pionera, fet que de seguida li va donar un gran renom. Ja en aquella primera dècada, a més a més, la cita es va convertir en un referent internacional gràcies a la participació dels millors pilots del món de l’especialitat, des del català Pere Pi fins a Martin Lampkin, Yrjö Vesterinen, Ulf Karlson, Eddy Lejeune o Rob Edwards, que van ajudar a fer créixer el mite de ser una de les proves més dures i exigents del planeta, marcada en moltes de les seves edicions per una climatologia adversa. Aquesta Setmana Santa els 3DTS arriben a la cinquantena edició i ho fan convertits en un clàssic ineludible per a molts amants d’aquest esport que cada any esgoten les més de dues-centes inscripcions en qüestió de minuts.

“El Santigosa no és un trial, és el trial”, afirma satisfet el president del Moto Club Abadesses, Joan Moncanut, l’entitat que es va crear l’any 1976 per organitzar la cita. Pels 3 Dies hi han passat les grans marques i els millors pilots de la història, però són els amateurs els que l’han fet gran. “Ja fa anys que vam apostar pels pilots aficionats i per tenir més qualitat que quantitat, cosa que ens fa deixar cada any gent fora”, continua. Una faceta “romàntica” que és la que valora més positivament la Federació Catalana de Motociclisme. “El Santigosa forma part de la història del motociclisme català i és molt important que no perdi aquesta voluntat de ser per als usuaris”, ressalta el president de l’ens, Josep Maria Mañé. Hi ha, de fet, casos de llarga vinculació amb la prova com els de Carles Casas, que ostenta l’honor de ser el pilot que més vegades ha corregut els 3DTS ja que des del seu debut el 1976 no ha fallat ni una sola vegada a la cita anual, o el de Jordi Pascuet, que la va guanyar en vuit edicions. Noms i cares que formen part de la història d’una prova caracteritzada també pel fort vincle amb un poble que s’hi aboca cada any per fer-lo possible. “És un dels esdeveniments més importants de l’any i té un impacte econòmic, social i cultural que converteixen Sant Joan en un espai de referència”, assenyala l’alcalde de Sant Joan, Ramon Roqué.
Malgrat aquest arrelament i ser una prova de referència al país, el Santigosa ha vist perillar el seu futur en els últims anys a causa dels problemes per obtenir el permís mediambiental de la Generalitat a les zones de nidificació, amb presència d’aigua o de posta d’amfibis. Enguany organització i administracions han acordat realitzar un estudi d’impacte ambiental amb analítiques abans, durant i després de la competició per obtenir dades empíriques sobre l’afectació del pas de les motos en les trenta zones diàries que hi haurà cada un dels tres dies a banda de l’indoor. “Estem convençuts que els resultats seran bons i veurem què diuen després els tècnics. El trial es jugarà el seu futur aquí”, adverteix Moncanut. Justament per això la Federació Catalana de Motociclisme estarà pendent de l’estudi perquè “la lluita per l’accés al medi natural és dura i la patim tots i si això aporta un granet de sorra ens ajudarà”. També el consistori santjoaní espera que els resultats puguin ser el desllorigador d’una situació que té amb l’ai al cor els qui el fan possible. “Vull trencar una llança a favor de les persones del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural perquè trobin l’encaix per a un projecte consolidat i d’èxit”, comenta Roqué.
Pendents d’aquest estudi, i tot i que la prova arrenca pròpiament divendres, amb noms destacats com els de Berta Abellán, Miquel Gelabert, Jaime Busto o Albert Cabestany –el desenllaç es podrà seguir en directe diumenge, a partir de 2/4 de 4 de la tarda a les televisions locals–, la cinquantena edició començarà ja aquest dijous a la tarda coincidint amb l’arribada dels participants al pavelló per fer les verificacions tecnicoadministratives. Es donarà la benvinguda i tothom podrà gaudir gratuïtament d’un enlairament en globus aerostàtic que permetrà tenir una perspectiva única d’un poble i un entorn que al llarg de cinc dècades han vist néixer i créixer grans estrelles del trial com Doug Lampkin, Toni Bou, Adam Raga o Laia Sanz.
Llibre, documental i exposició
El Moto Club Abadesses ha treballat intensament els últims mesos per fer que aquesta sigui una edició especial del trial més enllà de recuperar la normalitat després d’haver de suspendre l’edició del 2020 i ajornar la del 2021 fins al mes d’octubre a causa de la pandèmia de covid-19. Per això ha editat un llibre, ha produït un documental i ha realitzat una exposició on es recull la història de la prova i es deixa constància de la seva rellevància dins el món del trial.

Amb el suport de l’Ajuntament i la implicació dels empresaris Ramon Fajula i Oriol Guixà, s’ha publicat el llibre 3 Dies Trial Santigosa (Planeta, 2022), que ha redactat l’exdirector de la revista Solo Moto Nacho Bertrán i coordinat Josep Cubí amb documentació d’Albert Camps i Miquel Oriol així com les famílies Guixà i Permanyer. El volum es va presentar dissabte al Palau de l’Abadia en un acte presidit per l’alcalde, Ramon Roqué; el president del Motoclub Abadesses, Joan Moncanut, i el periodista Jordi Vilarrodà. “Volíem commemorar l’aniversari i també deixar testimoni gràfic perquè les properes generacions no perdin informació”, detallava Cubí, mentre que Bertrán destacava el vincle personal amb una prova que “he viscut intensament des de petit, primer com a aficionat, després des de la revista Solo Moto i més gran com a participant”. També dissabte es va inaugurar al Palau de l’Abadia una exposició de la prova santjoanina, on destaquen una vintena de motos que han guanyat la prova algun any, des d’una Montesa Cota 123, una Bultaco Sherpa T 350 o una Ossa Tr80 350 fins a les Beta EVO, Montesa 301RR, Gas Gas TXT, Vertigo Nitro, TRRS One o Sherco ST actuals.

El documental 3 Dies Trial Santigosa. 50 anys repassa, d’altra banda, la història de la prova gràcies al testimoni de fins a 27 persones que han estat involucrades en l’organització o hi han participat. Ha estat dirigit pel santjoaní Eduard Miguel juntament amb Norbe Fernández i realitzat per Goita! Audiovisuals i Nor-B Produccions Audiovisuals. “Jo no soc motero però el trial forma part de l’ADN de la gent de Sant Joan, perquè sempre l’hem anat a veure”, explicava durant la presentació Miguel, que afegia que “és un documental local però exportable perquè pugui interessar a gent de fora”. L’estrena serà dissabte a 2/4 de 8 del vespre al Teatre Centre just després de l’exhibició del pluricampió de Montesa-Honda Toni Bou a l’aparcament de Can Crehuet, un altre dels atractius de la jornada.
Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't