Futbol
Hoquei
Motor
Poliesportiu

Millor condició física i menys lesions

Acaba la tercera edició del projecte Talent Esportiu Osona de la UVic-UCC. Esportistes que hi han passat com Adrià Ballart i Sílvia Coll en destaquen els beneficis


20/06/2021
Vic

Són dos dels joves esportistes osonencs d’alt nivell més destacats actualment i malgrat que provenen d’esports completament diferents com són l’hoquei patins i el tennis taula i que no havien coincidit mai abans en el seu entorn tots dos van compartir durant un any dos entrenaments setmanals al Centre d’Estudis en Esport i Activitat Física (CEEAF) de la UVic-UCC. Adrià Ballart i Sílvia Coll van ser dels primers becats del projecte Talent Esportiu Osona (TEO) que impulsa la universitat vigatana i que busca reforçar l’activitat dels clubs de la comarca amb eines i mètodes de treball que els joves no tenen a l’abast als seus clubs ja que són materials d’última generació. Tots dos van haver de deixar el programa per les seves obligacions fora de la comarca, però tenen clar els beneficis que en van treure i encara ara utilitzen algun dels exercicis que hi van aprendre en el seu dia a dia al Noia Freixenet i al CAR de Sant Cugat.

“El treball preventiu de lesions, el desenvolupament de la força i els consells nutricionals realitzats al TEO van contribuir al meu creixement com a jugador d’hoquei patins”, afirma el jugador d’hoquei manlleuenc de 23 anys, mentre que la jugadora de tennis taula de Calldetenes, de 15 anys, destaca que el seu pas pel projecte “em va permetre desenvolupar les meves capacitats condicionals i coordinatives de manera adequada a la meva edat”. Les sessions són d’entrenament condicional i aprenentatge diferencial orientat a la prevenció de lesions i també reben assessorament nutricional per saber què han de menjar abans i després d’un entrenament o una competició i quines quantitats. “Busquem compensar el que els genera problemes i descompensacions del seu esport. Intentem estimular músculs que no utilitzem i que, per tant, s’atrofien i els que estan molt desenvolupats els protegim a través del treball de força excèntrica per prevenir trencaments fibril·lars”, detalla Jordi Merino, el tècnic del TEO. Coll, que és la número 1 del rànquing estatal Sub-15 de tennis taula i la número 71 del rànquing mundial de la seva edat, per exemple, comenta que el seu esport és només d’un braç “i aquí t’ensenyen a compensar l’altre”. També Ballart, que ha estat subcampió del món Sub-20 i d’Europa Sub-17 i ha jugat la Lliga Europea amb el seu equip, explica que “pateixo molt d’espatlles i el treball de mobilitat articular que vam treballar aquí el continuo aplicant als meus entrenaments i altres exercicis, perquè durant tot el temps que vaig estar aquí –en el seu cas van ser dos anys– em va anar molt bé i no vaig patir cap lesió”.

L’evidència de la millora és també científica. Els esportistes participants passen uns testos inicials i uns de finals que permeten observar clarament com han adquirit un control neuromuscular de tot el seu cos. “Són més adaptables, estables, preparats i forts”, diu Merino. L’objectiu del CEEAF és ara que el projecte vagi tenint continuïtat amb el pas dels anys i que s’hi vagin sumant noves institucions que el facin possible. Això els permetrà anar obtenint més dades de l’evolució d’aquests joves que són les promeses de l’esport osonenc dels propers anys i a qui volen ajudar a assolir les seves fites.

Els participants a l’edició d’enguany, dijous recollint els diplomes / ALBERT LLIMÓS

Un projecte que no para de créixer de cara a la quarta edició

Els 17 participants a la tercera edició del projecte Talent Esportiu Osona, tots ells esportistes d’alt nivell de clubs de Vic, Centelles i Torelló, així com estudiants de la UVic-UCC, van rebre els seus diplomes acreditatius de final de curs aquest dijous en un acte apadrinat per l’atleta de Sant Julià de Vilatorta Ona Castellsagué. El director del CEEAF, Javier Peña, va agrair la confiança en el projecte dels ajuntaments que bequen els esportistes i permeten “consolidar la proposta a la comarca” i va avançar que de cara a la quarta edició s’hi sumarà també l’Ajuntament de Gurb.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 102 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't