El Jutjat d’Instrucció número dos de Vic ha arxivat les denúncies que la Unió de Militars de Tropa (UMT), l’Associació Professional de Suboficials de les Forces Armades (ASFASPRO) i la Brigada Provincial d’Informació del Cos Nacional de Policia van presentar contra el regidor de Capgirem Vic Joan Coma. L’acusaven dels delictes d’incitació a l’odi, provocació d’atemptat i alteració de l’ordre públic per una piulada satírica a la xarxa social Twitter.
En el marc del desplegament de les forces armades durant l’estat d’alarma a diferents municipis catalans per desinfectar alguns equipaments, Coma va piular: “Si veiem l’exèrcit abracem-los fort, tot tossint-los a la cara. Igual així se’n van i no tornen més”. El missatge va trobar l’altaveu en diversos mitjans de comunicació de tot l’Estat i entitats com Societat Civil Catalana van anunciar mesures contra el regidor.
Coma, veient la dimensió que havia agafat el seu missatge i el linxament de què va ser víctima a través de les xarxes socials, el va acabar esborrant i va demanar disculpes públicament: “Vaig fer una piulada-broma que no havia d’haver fet en públic, en un context massa fotut per tothom. No, no m’agraden els exèrcits –els detesto, independentment de la bandera– ni els estirabots militaristes, precisament perquè no desitjo mal ni res dolent a ningú”. Susagna Roura (JxCat), regidora de l’equip de govern de l’Ajuntament de Vic, li va respondre que “qui et coneix ja sap que era broma. Qui vulgui donar-hi un sentit literal s’equivoca intencionadament, o no”. També va contestar el tuit Josep Lluís Garcia, regidor d’ERC: “T’utilitzen com a ase dels cops perquè no volen veure que qui els falla és el seu estat i el seu govern. Força!”.
Les associacions de militars en canvi consideraven en els seus escrits d’acusació que el tuit “va provocar una greu alarma social”, era una vexació cap a les forces armades i que Coma el va fer amb l’ànim que tothom que comparteix els seus ideals portés a terme l’acció”. La Unió de Militars de Tropa afirmava que el tuit suposava “una invitació a executar un atac contra els militars amb potencial mortaldat sense que es pugui admetre una acció amb animus iocandi (intenció de fer broma)”.
La jutgessa Leyre Úriz argumenta que tot i que el contingut de la piulada mostra un clar missatge ofensiu i de rebuig cap a l’exèrcit i les forces armades, no es pot considerar que Coma cometés un delicte d’incitació a l’odi i molt menys de provocació d’atemptats. Perquè hi hagi un delicte d’odi, el Codi Penal diu que s’ha de fer contra grups tradicionalment vulnerables i que difícilment es pot considerar d’aquesta manera les forces i cossos de seguretat de l’Estat. La jutgessa també té en compte que el va esborrar i que va demanar les pertinents disculpes.
{{ comment.text }}