El programa Odisseu de la Generalitat té com a objectiu retornar el talent jove al sector rural. Una de les seves accions són els ajuts Pràcticum que permeten que joves universitaris facin les seves pràctiques de tres mesos en un punt de la zona rural de Catalunya. A Osona i el Ripollès, l’Associació Leader Ripollès Ges Bisaura ha gestionat les estades de sis alumnes a la Fundació MAP de Ripoll (1), a l’Ajuntament de Ripoll (1), al Rural Meeting Technologies de Sant Pere (2), al Mas Vinyoles Venture Factory de Sant Pere (1) i al despatx d’arquitectes Pere Orri de Ripoll (1). En alguns casos, com al Mas Vinyoles, repeteixen l’experiència. Ermen Llobet, responsable d’aquest espai d’emprenedoria i innovació, defineix l’experiència com a “molt positiva”. El programa assumeix el 50% del sou que reben els estudiants en pràctiques –750 euros–, “un ajut que està prou bé, però sobretot hi ha l’avantatge de no haver de canalitzar l’oferta i la demanda de persones i que ja vingui fet”, diu.
Ja és la segona vegada que Llobet repeteix l’experiència. I explica que de les dues persones que van tenir l’any passat, una ha tingut recorregut a l’empresa, en concret al Rural Meeting, on s’ha quedat treballant com a coordinador d’aquesta plataforma d’espais per a convencions i reunions d’empresa al món rural. L’altra, “un estudiant d’enginyeria de la UPC que va treballar al projecte Exodronics, es va quedar 10 mesos més amb nosaltres”, afegeix.
Per a Pere Orri, arquitecte de Ripoll, aquesta és la primera experiència amb el programa. Per a ell ha estat un afegit burocràtic al qual no estava acostumat perquè és un autònom i treballa ell sol, però va fer la sol·licitud al programa i va quedar sorprès que, “a més de l’Anna, es va presentar un altre estudiant d’arquitectura de Mataró, però jo no podia assumir dues persones”, diu. És l’exemple que el programa tant interessa a persones del territori que s’hi volen quedar com a gent d’altres territoris més urbans que busquen viure en un lloc rural.
Seguint la línia de mantenir talent en zones rurals, l’Associació Leader col·laborarà aquest setembre amb l’espai Co-Creació per replantejar l’estratègia comarcal en relació amb els joves, el treball i la formació que es farà a la Fundació Soler.
Anna Vidal, al despatx d’arquitectura de Pere Orri a Ripoll: “he pogut veure tota la realitat del sector, sobre la taula i a peu d’obra”
Anna Vidal ha acabat tercer d’arquitectura i aquest estiu i fins a acabar el setembre ha pogut fer pràctiques remunerades al despatx de Pere Orri (tots dos a la foto) . Vidal és de Ripoll i ja havia contactat anterioment amb Orri, però aquests han estat els primers mesos que ha tastat el “que és tota la realitat del sector”, explica, “tant treballant des de la taula del despatx com a peu d’obra”. Ara farà quart, però vol “mantenir el contacte per no perdre el que he après”. Vidal no veu possible combinar fer el curs amb la feina, per ara.
Anna Oliva i Núria Montanyà, al Mas Vinyoles de Sant Pere de Torelló: “Podem tocar una mica de tot i hem après noves coses”
Sant Pere de Torelló Anna Oliva és de Torelló però no sabia que al costat hi havia un centre com el Mas Vinyoles. Estudia Publicitat i Relacions Públiques a Girona i les pràctiques com a community manager al Rural Meeting Technologies, una de les empreses del Mas Vinyoles, l’hi ha suposat “aprendre coses noves i veure que m’agrada el que estudio”. Núria Montanyà és de Manresa, ha acabat ADE i “volia fer les pràctiques en un lloc on pogués tocar una mica de tot. A més, els temes de sostenibilitat i emprenedoria m’interessen molt”, diu. Montanyà treballa al Venture Factory del centre. Totes dues tenen ganes de continuar-hi.
{{ comment.text }}