EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Consells perquè el mòbil vagi més de pressa

Hi ha un punt en el qual tots els dispositius mòbils senten la tensió de l’ús continuat i intensiu. És llavors quan aquests comencen a patir problemes i acaben per tornar-se més lents de l’habitual o simplement no responen

El 9 Nou
27/12/2022
Vic

Tecnonews / AMIC

Els telèfons mòbils s’han convertit amb el pas del temps en el nostre acompanyant inseparable. Es tracta d’un dispositiu que utilitzem per a absolutament tot: comunicar-nos amb els nostres familiars i amics, fer compres en línia, consultar el temps i una infinitat de funcionalitats diferents.

Per desgràcia, no importa com de potent sigui el xip o la quantitat de memòria disponible. Hi ha un punt en el qual tots els dispositius mòbils senten la tensió de l’ús continuat i intensiu. És llavors quan aquests comencen a patir problemes i acaben per tornar-se més lents de l’habitual o simplement no responen.

Per això, ESET, companyia experta en ciberseguretat, exposa una sèrie de consells per fer que el teu telèfon mòbil vagi més de pressa, tant si el seu sistema operatiu és Android com si és iOS.

Com fer que el teu mòbil Android vagi més de pressa:

1. Revisa l’ús de les teves aplicacions
Abans de realitzar qualsevol reinici o restabliment de fàbrica, dona un cop d’ull a les aplicacions que tens instal·lades. Realment les necessites totes? La idea és senzilla: com més aplicacions i dades tinguis emmagatzemats en el teu dispositiu, més lent serà.
També pots netejar la teva memòria RAM anant a l’aplicació “Paràmetres”: selecciona “Bateria i cura del dispositiu”, tria “Memòria” i “Netejar ara” per buidar l’espai extra, amb l’objectiu d’obtenir una millor resposta.
D’altra banda, també pots establir una llista d’“aplicacions en repòs” en la mateixa opció “Bateria i cura del dispositiu”. Per a això, fes clic a “Bateria” i “Límits d’ús en segon pla”. D’aquesta manera, impedim que les aplicacions en repòs funcionin en segon pla.
Finalment, si hi ha una aplicació que no utilitzes sovint, però vols mantenir-la, pots desactivar-la. D’aquesta manera, no s’executarà en segon pla ni rebrà actualitzacions. Alguns dispositius Android venen amb “aplicacions d’estoc”. Es tracta d’aplicacions preinstal·lades pel fabricant del dispositiu o pel teu operador que no necessites necessàriament. Desgraciadament, algunes d’elles no es poden desinstal·lar o desactivar.

2. Comprova les actualitzacions de les apps
Les apps necessiten ser actualitzades per gaudir de noves funcions i millores. Per a això, obre Google Play, toca la teva foto a la cantonada superior dreta, selecciona “Gestionar aplicacions i dispositiu” i tria “Actualitzar tot”.

3. Comprova les actualitzacions del sistema
Igual que les aplicacions, el sistema operatiu Android requereix actualitzacions periòdiques per mantenir el teu telèfon fluid i amb els últims paràmetres i pegats de seguretat. En el menú “Paràmetres”, ves a “Actualització de programari” i “Descarregar i instal·lar”. També pots optar per fer-ho automàticament quan el telèfon estigui connectat a una xarxa Wi-Fi.

4. Neteja la memòria cau i les dades de navegació
L’historial de navegació, les contrasenyes desades, les cookies i les dades són emmagatzemades de manera digital. Neteja-ho per alliberar memòria i millorar el rendiment del sistema. Si utilitzes Chrome, Edge o un altre navegador, ves a “Paràmetres”, selecciona l’aplicació del teu navegador i toca “Emmagatzematge”. En la part inferior, fes clic a “Esborrar caché”. En el mateix menú, també pots triar “Gestionar l’emmagatzematge” per eliminar altres dades de navegació.

5. Reinicia o fes un ‘reset’ al teu telèfon
A vegades, reiniciar és suficient: n’hi ha prou d’apagar el dispositiu i tornar a encendre’l. Si funciona, pots programar reinicis periòdics per evitar el lag. Però si encara no funciona, existeix una última solució: el restabliment de fàbrica. Això, tanmateix, esborrarà totes les teves aplicacions i dades, així que assegura’t de tenir una còpia de seguretat preparada si vols recuperar els paràmetres i continguts anteriors.
Una vegada que hagis acabat de fer la còpia de seguretat, ves al menú “Paràmetres”, selecciona “Gestió general” i fes clic a “Restablir de fàbrica”. Aquesta pot ser l’eina més eficaç quan el teu dispositiu té problemes per mantenir les funcions bàsiques, com obrir aplicacions senzilles del sistema, com el telèfon o els missatges de text.

Com fer que el teu iPhone vagi més de pressa. Si disposes d’un iPhone, ESET aconsella el següent:

1. Revisa l’ús de les teves aplicacions
Igual que amb els mòbils Android, intenta mantenir el teu telèfon lliure d’aplicacions que no necessites. Això millorarà el rendiment d’aquest, perquè hi haurà menys emmagatzematge utilitzat i menys activitat en segon pla. Per eliminar una aplicació, només has de mantenir premuda la icona, seleccionar “Eliminar aplicació” i prémer després “Eliminar aplicació”.
També pots optar per descarregar una aplicació anant a “Paràmetres”, triar “General” i seleccionar “Emmagatzematge de l’iPhone”. Ara observa a través de la llista d’aplicacions i marca les que realment no fas servir, selecciona-les una per una i clica “Descarregar aplicació”. Això és útil quan no vols eliminar una aplicació i desfer-te de totes les dades relacionades amb ella. Aquesta opció et permet eliminar l’aplicació mantenint les seves dades per a quan la tornis a descarregar.

2. Neteja arxius grans
Si uses molt el teu iPhone, és possible que perdis el compte de quant emmagatzematge ocupen amb el temps tots els documents, vídeos i imatges que acumules. Apple facilita l’eliminació dels arxius més grans que consumeixen molt espai i rendiment. Ves a “Paràmetres”, “General” i “Emmagatzematge de l’iPhone”.
A més, comprova quan espai està utilitzant la teva música i els teus podcasts descarregats. Per evitar aquest desaprofitament d’espai, limita les descàrregues automàtiques a l’essencial que vulguis escoltar quan no estiguis connectat a una xarxa Wi-Fi.

3. Esborra la memòria cau i les dades de navegació
Si fas servir Safari, ves a l’aplicació “Paràmetres” i busca “Safari”. Allí, desplaça’t cap avall i tria “Esborrar historial i dades de llocs web” per eliminar tot l’historial, la memòria cau (caché) i les cookies.

4. Actualitza iOS
Apple llança constantment noves actualitzacions per als seus dispositius amb la finalitat de millorar la funcionalitat i solucionar errors i problemes de seguretat. Ves a “Paràmetres”, “General” i selecciona “Actualització de programari”. Pots “Descarregar i instal·lar” l’última versió disponible o triar que es faci automàticament durant la nit.

5. Fes un ‘reset’ o reinicia el teu iPhone
Igual que amb Android, el temps i l’ús alenteixen el teu iPhone. Apagar-lo i encendre’l de tant en tant buidarà la teva memòria RAM i aconseguirà una capacitat de processament extra per a una usabilitat més fluida.

Si no funciona i el teu iPhone continua anant molt lent, fes un reset. Recorda que en fer el reset s’esborraran tots els teus paràmetres i continguts, així que cal tenir una còpia de seguretat actualitzada en el teu iCloud si vols restaurar la teva informació quan facis la inicialització del teu dispositiu.

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

En aquesta enquesta han votat 154 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't