La recollida i tractament dels residus, així com la neteja viària no s’han aturat des de l’inici del confinament gràcies a la feina de 140 professionals que han vetllat i vetllen per mantenir aquest servei essencial. Aquests serveis, juntament amb la deixalleria, els presta el Consell Comarcal a través de l’empresa Recollida de Residus d’Osona (RRO) participada en un 55% per l’ens comarcal i el 45% per Cespa.
D’altra banda, el Consorci per a la Gestió dels Residus Urbans d’Osona és titular de la planta de triatge multiproducte i transferència, a Vic; el Centre de Tractament de Residus (CTR) i el Dipòsit Controlat de Residus, aquests últims a Orís. El Consorci l’integren el Consell Comarcal, l’Agència de Residus de Catalunya i l’Ajuntament d’Orís. Tant RRO com la planta de triatge donen servei a 39 municipis d’Osona i el CTR i el dipòsit controlat serveixen a tots els pobles d’Osona i el Ripollès.
RRO, amb 91 treballadors, s’ocupa de la recollida de residus municipals, la neteja viària dels municipis que ho sol·liciten i el servei de deixalleria. Recull i transporta fins a les instal·lacions de tractament la fracció orgànica, gespa, multiproducte, vidre i fracció resta i també gestiona les deixalleries.
La planta de triatge la gestiona per concessió Urbaser. Amb 37 treballadors selecciona, amb la combinació de triatge manual i mecànic, els residus que formen part del multiproducte. Un cop seleccionats es fan bales i es porten als gestors de residus que els reciclen i en fan productes nous. A més, la planta de transferència permet optimitzar les rutes de recollida de la fracció orgànica i fracció resta.
El CTR, amb nou treballadors i gestionat per Cespa, permet tractar la fracció resta, la orgànica i els residus voluminosos que es generen a Osona i el Ripollès. De la fracció resta se’n separen el ferro, l’alumini i envasos i a l’orgànica se li aplica un procés biològic i se n’obté compost. També es trituren alguns residus voluminosos. Tot plegat permet recuperar materials i reduir a la meitat les entrades de rebuig al dipòsit controlat, allargant-ne la vida útil.
Finalment, el dipòsit controlat d’Orís, que compta amb tres treballadors i també gestiona Cespa, rep el rebuig, que es compacta. Del procés se n’obtenen lixiviats, que es tracten a la mateixa instal·lació i biogàs, que s’envia a la planta d’aprofitament energètic del mateix dipòsit.
Totes les empreses que intervenen en el cicle dels residus segueixen els seus respectius protocols de prevenció del coronavirus. A grans trets es tracta de canvis en la organització del treball per reduir la concentració de treballadors en les mateixes franges horàries. En el cas de RRO alguns torns de treball s’han avançat per evitar concentracions de gent en zones comunes i durant les primeres setmanes de confinament la meitat del personal d’oficines va fer teletreball de forma alternada. Durant aquestes setmanes s’han prestat tots els serveis als ajuntaments, tret de les deixalleries que, per evitar contacte amb els usuaris, han estat tancades al 16 de març al 8 de maig. El protocol de RRO preveu també un pla d’actuació per fer front a un contagi a la plantilla i a un increment massiu de l’absentisme.
Per la seva part, Urbaser va definir per a la planta de triatge un conjunt de mesures preventives similars a les de RRO. Des del 16 de març s’ha avançat el torn de matí per no coincidir amb el de tarda (de 5:00 a 13:20 i de 14:00 a 22:20 h).
A banda de l’ús d’equips de protecció individual, l’Agència de Residus de Catalunya recomana evitar estar en contacte amb els residus. Per això des de l’inici del confinament es va aturar una de les cabines de triatge que està subcontractada a treballadors del TAC Osona, donat el risc que suposava el triatge manual. Es va prescindir de setze llocs de treball que aquest dilluns s’han pogut tornar a incorporar a la feina. També com a mesura preventiva, els residus han d’estar 72 hores al pati de la planta, abans d’entrar al circuit de triatge.
Cespa també ha establert un protocol de prevenció per al CTR i el dipòsit controlat per evitar el contagi de treballadors, però en ser instal·lacions amb poc personal la implantació de les mesures de seguretat ha estat més fàcil. Han disposat d’EPI’s i fet torns a l’hora d’esmorzar.
QUATRE NOMS PROPIS
JOSEP M. TANTIÑÀ
Encarregat de RRO
“Gràcies a la professionalitat i a la responsabilitat de tot el nostre personal, hem pogut estar al costat dels ciutadans”.
FRANCESC DOBLAS
Peó de recollida porta a porta de RRO
“Les mostres de suport que hem rebut per la nostre feina, ens han ajudat a tirar endavant. Moltes gràcies. Tot anirà bé!”.
TONI ALBACETE
Encarregat a la planta de triatge
“Com a servei essencial, estem compromesos amb les persones i el medi ambient”.
MOISES HERNANDO
Peó neteja viària de Manlleu a RRO
“Estem contents de contribuir a frenar la Covid-19 amb la neteja i la desinfecció dels carrers i places. Ens fa ser més exigents”.
A CAUSA DE LA COVID-19…
•La primera quinzena del confinament va augmentar la producció de residus, però a l’abril es va estabilitzar. Ha pujat la recollida en pobles amb el porta a porta.
•La planta de triatge ha augmentat les entrades de multiproducte. L’orgànica i la resta s’han mantingut. Al CTR hi ha entrat menys resta i menys voluminosos.
•S’han trobat guants i mascaretes als carrers de polígons i a prop de centres comercials. Consciència: Cal llençar-los a la fracció rebuig.
{{ comment.text }}