El vigatà Jordi Giudici presideix des de fa un any Catalans UK, el casal català de la Gran Bretanya, amb seu a Londres. L’entitat, nascuda fa més de 10 anys, va ser reconeguda com a tal per la Generalitat el 2007. De fet, recullen el testimoni d’aquell primer casal fundat el 1942 per catalans exiliats de la Guerra Civil, amb noms tan il·lustres com Carles Pi i Sunyer, el doctor Josep Trueta o Josep Maria Batista i Roca. Giudici fa cinc anys que viu a Londres, treballant per a una empresa danesa que desenvolupa i construeix parcs eòlics marins. Entre els vuit membres de l’actual junta també hi ha les osonenques Ester Suriñach (tresorera) i Ester Pou (vocal de l’Escola Catalana a Londres).
Què fan exactament des de Catalans UK?
La finalitat principal és actuar com a punt de trobada de la comunitat catalana resident a Londres. Durant l’any organitzem moltíssims esdeveniments, la majoria relacionats amb les festes tradicionals del nostre país. També organitzem sopars-tertúlia mensuals amb personalitats catalanes que convidem a Londres. I d’entre tot el que fem,
Organitzem sopars-tertúlia mensuals amb personalitats catalanes que convidem a Londres
un dels projectes que m’agradaria destacar és el de l’escola catalana, que actualment ja compta amb una quarantena d’alumnes d’edat infantil, i des d’on s’està realitzant una feina excel·lent.
L’Onze de Setembre deu ser cita imprescindible…
És una de les cites imprescindibles, on òbviament el casal hi hem de participar.
Aquests últims anys la Diada ha assolit especial significació, amb mobilitzacions multitudinàries. Com s’ha viscut des de la capital de la Gran Bretanya?
Amb certa enveja perquè no ho hem pogut viure de primera mà. De totes maneres ho hem seguit amb expectació i amb la voluntat que tingués el màxim ressò internacional. De fet aquí a Londres, tot i que a petita escala, també hem fet concentracions i manifestacions com la de la Via Catalana liderada per l’ANC, amb gairebé 1.000 persones i que va ser la segona concentració més multitudinària després de la de Catalunya.
Què faran aquest any?
Com ha sigut habitual els darrers anys, estem col·laborant amb l’ANC England i altres entitats catalanes en relació amb l’Onze de Setembre. Tot i que l’acte està liderat per l’Assemblea, enguany Catalans UK hi participem organitzant una obra de teatre amb actors catalans que viuen i treballen a Londres.
Quina relació mantenen amb l’ANC Anglaterra?
Com a casal intentem tenir una relació de màxima cooperació amb totes les entitats catalanes presents al país: l’escola catalana a Londres, els castellers, la penya blaugrana, la colla sardanista i òbviament també l’ANC. Cada entitat té una naturalesa i finalitat diferents i tothom juga el seu rol. El nostre en particular no és fer política, sinó actuar de pal de paller de la comunitat catalana a Londres. Òbviament és important que un casal sigui conscient de la realitat nacional del seu país, que passa avui en dia per la defensa dels drets polítics de Catalunya. En aquest marc, Catalans UK ha estat conscient i actiu, de manera que quan ha estat adient hem col·laborat amb l’ANC.
I amb la delegació del govern al Regne Unit?
Catalans UK és una entitat independent del govern català tot i que col·laborem amb la delegació del govern en aquells àmbits que s’identifiquen amb els nostres principals eixos d’actuació. Hi ha molt bona sintonia.
Quants catalans calculen que viuen al Regne Unit?
Actualment a tot el Regne Unit i segons dades oficials hi ha registrats 17.000 catalans. La realitat, però, és que hi ha molta gent que no està inscrita i, per tant, el nombre real deu ser molt més elevat.
S’està seguint amb interès el procés des de Londres?
La comunitat catalana ho viu apassionadament i en dona mostra. Des de Catalans UK hem organitzat sopars amb moltíssims invitats catalans relacionats amb el món de la política i han tingut molt d’èxit. Des dels mitjans de comunicació l’interès és cada vegada més elevat. De fet, la BBC, The Guardian, The Independent o el Financial Times
BBC, The Guardian, The Independent o el Financial Times parlen regularmen del procés
en parlen regularment. El The Economist en fa esment de forma menys freqüent, però acostuma a tenir una mirada esbiaixada.
S’ha dit que els britànics podrien ser els europeus més favorables a la creació d’una futura república catalana…
No sé si són favorables a la independència, però sí que són favorables a una resolució democràtica que passi per les urnes i que permeti al poble de Catalunya decidir el seu futur. D’això no en tinc cap dubte. Només cal recordar que al Parlament Britànic hi ha una comissió que agrupa tots els partits i que té com a motiu la qüestió catalana. Sense anar més lluny, la setmana passada aquesta comissió va organitzar un debat obert entre polítics i periodistes de diferents mitjans específicament sobre el tema del referèndum. Tots els ponents, inclòs el representant del partit conservador, van estar explícitament a favor del referèndum.
Molts catalans es pregunten per què Escòcia va aconseguir un referèndum legal i consensuat i Catalunya no. Londres no és Madrid, oi?
Londres no és Madrid, ni Espanya, la Gran Bretanya. I no ho és per la concepció del propi estat. Al Regne Unit s’accepta que hi ha diverses nacions a part de l’anglesa, com són la gal·lesa i l’escocesa. Tampoc ho és per la qualitat democràtica del mateix estat, i és que aquí hi ha una clara separació de poders i un enorme respecte a la voluntat majoritària dels ciutadans i del Parlament.
Veu algun paral·lelisme entre el procés i el Brexit?
Cap ni un. El procés sobiranista a Catalunya és fruit d’anys de menyspreu i negació a la voluntat catalana de voler més autogovern i té com a objectiu construir un país millor, més social, més democràtic, més sostenible i amb més oportunitats per a tothom. El Brexit en canvi rau bàsicament en factors econòmics, antiimmigració i en la nostàlgia
El procés es basa en la il·lusió mentre que el Brexit s’ha basat des d’un primer moment en la por
d’un passat imperial. Diria més, fins i tot les formes són diferents; el procés es basa en la il·lusió mentre que el Brexit s’ha basat des d’un primer moment en la por.
L’any passat va sopar amb vostès el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per exemple. Què els va transmetre?
És cert, ara fa més d’un any vàrem tenir l’oportunitat de compartir taula amb el president Puigdemont. Va ser una activitat molt especial de la qual guardo un molt bon record. Més recentment hem tingut l’oportunitat de compartir taula amb la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell; els diputats Lluís Llach i Albert Batet; l’eurodiputat Josep Maria Terricabras, o el delegat a París Martí Anglada. Tots ells ens han comunicat un missatge clar d’optimisme i d’il·lusió.
Creu que s’acabarà celebrant el referèndum del dia 1 d’octubre?
Bé, tot s’està accelerant i canviant a un ritme vertiginós, però estic convençut que el govern posarà les urnes el dia 1 d’octubre per tal que exercim democràticament el nostre dret a decidir el futur polític de Catalunya. El que estem fent és excepcional i l’èxit depèn només de nosaltres. Els polítics hi estan posant les eines perquè puguem votar i ara ens toca a nosaltres fer-ho possible. Ens ho hem de creure, es pot fer.
Denota interès entre la colònia catalana que viu a Londres de participar-hi?
Certament, en general la comunitat catalana a Londres té molt interès a votar i a contribuir a construir una nova etapa d’esperança pel nostre país.
I això que no ha estat fàcil votar des de l’estranger…
El vot des de l’estranger no és fàcil en general, però en aquest cas ja ha quedat aclarit com fer-ho i fins i tot hi ha catalans residents a l’estranger que ja han votat. Dimecres passat, tothom qui estava inscrit al registre de catalans residents a l’estranger van rebre un correu del govern amb un enllaç electrònic on es podien descarregar les butlletes personalitzades amb un codi QR i on s’explicava com exercir el vot. El procés és molt senzill i segur; només cal imprimir les butlletes i enviar el vot per correu a la delegació del govern corresponent.
{{ comment.text }}