Els germans Joan i Josep Font han arribat a un acord per posar fi al litigi que mantenien des de fa anys per la propietat del Grup Bon Preu. L’actual president i director general, Joan Font, comprarà al seu germà la seva part de l’empresa (el 50%) i passarà a tenir el 100% de les accions del grup. Bon Preu va anunciar l’acord divendres en un comunicat en què afirmava que la solució adoptada “assegura la continuïtat del Grup Bon Preu en la seva integritat, en la seva estratègia de creixement, de generació de riquesa i de llocs de treball”. L’acord comporta una valoració que volta els 700 milions d’euros i per tant Joan Font pagarà al seu germà Josep uns 350 milions d’euros a través tant de “diners com en actius immobiliaris”, segons han explicat representants de Josep Font. El pagament es farà de manera progressiva en els propers anys i d’aquesta manera no afecta el bon funcionament de l’empresa i les inversions que hi ha programades.
L’acord arriba gairebé cinc anys després de les primeres desavinences entre els germans. Joan, que és el germà gran, ha optat sempre per la contínua inversió dels beneficis de l’empresa i, de fet, ha estat els darrers anys que Bon Preu ha fet un creixement molt important superant els mil milions de facturació i amb més de 7.000 treballadors en plantilla. Fins l’any 2014, el creixement de l’empresa no superava els dos dígits (se situava entre el 6% i el 9%) però a partir d’aleshores es va accelerar. Joan Font posava per davant la reinversió dels beneficis i el seu germà Josep en discrepava. L’any 2016, els estatuts de l’empresa –formada per les societats Espai d’Inversions, de Josep, i Baloo d’Inversions, de Joan– van recollir el dret de separació. El setembre següent, Josep Font va demanar al seu germà que li comprés el 50% de l’empresa i tots dos van encarregar valoracions tan allunyades una de l’altra que es diferencien entre elles en més d’un 25%, fet que fa impossible l’acord. És llavors que Josep Font va presentar una demanda al jutjat mercantil reclamant a la justícia que fixés el preu. La jutgessa, però, va descartar fer-ho en una sentència del novembre de 2018. El recurs a l’Audiència va acabar fa pocs dies amb una altra sentència que diu el mateix i emplaça els dos socis a buscar un acord. Mentrestant, Joan Font ja havia fet la divisió de l’empresa en dos lots, una opció no acceptada pel seu germà. També en aquest període i amb ànim d’arribar a un acord, Josep Font va sortir del consell d’administració i al seu lloc hi ha estat els darrers mesos un dels seus fills, Abel Font.
Amb la sentència de l’Audiència hi havia dues opcions: mantenir la batalla judicial anant al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya o arribar a un acord. Amb la sortida de Josep de l’accionariat, que té dos fills però cap treballava a l’empresa, Joan Font quedarà com a únic propietari. També té dos fills, però només la seva filla treballa a l’empresa.
De la botiga de bacallà a un gran grup de la distribució
Els pares de Joan i Josep Font tenien una parada al mercat especialitzada en bacallà i altres productes alimentaris. La primera botiga en règim d’autoservei la van obrir, ja amb Joan Font com a ideòleg, l’any 1974 a Manlleu. Aquest és l’origen de l’actual grup distribuïdor, que ha tancat l’any 2018 amb una facturació de 1.347 milions d’euros, un 12,4% més que l’exercici anterior en vendes sense IVA, i que té 7.327 treballadors.
L’empresa no només ha crescut amb noves obertures en aquests 45 anys sinó que també ho ha fet comprant. L’any 1992 va adquirir Vallès Preu i la dècada dels 2000 va comprar alguns supermercats a Carrefour i els Intermarché, dels quals es va quedar només els que hi havia a Catalunya. Catalunya és la seva àrea d’acció també com a filosofia. La companyia és pionera amb accions per la sostenibilitat i de defensa del català.
Després d’anys d’estudiar-ho ha impulsat la compra online tant per ser recollida en punts situats en els minimercats de les benzineres majoritàriament com portant la compra a casa, un servei que ja fa a Osona i al Vallès Oriental. Actualment té 131 supermercats Bon Preu, 54 hipermercats Esclat, 49 benzineres i 13 punts de recollida online.
{{ comment.text }}