EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

“No tot està per fer”

El president de la Generalitat elogia la seu de la Fundació Miquel Martí i Pol, dissabte durant la lluïda inauguració

“Aquest és un punt d’inici.” La directora de la Fundació Miquel Martí i Pol, Montse Caralt, mostrava al president de la Generalitat, Quim Torra, la fotografia que figura a la porta principal de la nova seu de la Fundació, al número 13 del carrer Costa del Ter de Roda. En la imatge, de 1977, s’hi veu Ramon Besora, aleshores mestre de l’escola d’Esparreguera, visitant amb els seus alumnes el poeta rodenc, a la casa on residia. Dissabte, el mateix Besora –posteriorment cofundador i president de l’Associació Amics de Martí i Pol i actual patró de la fundació– va poder saludar Quim Torra, 42 anys després d’aquella fotografia.
“És una alegria tenir una seu i poder rebre tots els grups de visitants i escolars que fins ara no podíem acollir”, continuava Caralt, en el paper de mestra de cerimònies, moments abans que el president de la Generalitat procedís a la simbòlica entrada inaugural, amb la clau que li havia cedit l’alcalde, Albert Serra. La jornada, revestida de festa, marcava una altra data per subratllar en vermell dins del calendari de la història recent del poble.
“Avui és un dia molt especial, molt. Hem treballat molt per arribar fins aquí”, recordava Cesca Costa, ja en la seva condició d’exregidora de Cultura, després de 12 anys de viure-ho des dins del consistori. “Hem aconseguit una fita”, reblava Caralt. Quim Torra va voler parafrasejar el popular vers del poeta “tot està per fer i tot és possible”, amb un “no tot està per fer”, en referència a l’espai “magnífic” que acabava d’inaugurar. Torra, que va acompanyar el seu parlament amb la lectura d’algun dels poemes de llibre que portava a les mans –el segon volum d’El llarg viatge–, es va referir a Martí i Pol com “un poeta que no deixa mai de ser la veu d’un poble”, en referència també a Catalunya. Torra va fer notar que els diferents espais permeten “entrar una mica més al món del poeta” i va animar la Fundació a tenir l’ambició “d’assemblar-vos” a la Fundació Josep Pla, a Palafrugell, de la qual es va confessar un visitant assidu: “Podem estar davant d’un cas semblant, per la importància dels dos escriptors.” El president també es va referir a la Casa de la Paraula, de Santa Coloma de Farners, el seu poble natal, on hi ha un espai dedicat a Joan Vinyoli, que hi passava els estius. Torra va suggerir “un pas d’agermanament entre Santa Coloma de Farners i Roda de Ter i entre els dos poetes que tant es van estimar i tan amics van ser”.
Per la seva banda, l’alcalde, Albert Serra, va remarcar el “compromís” del poble amb la preservació de la memòria de Miquel Martí i Pol. “Mai l’esforç que puguem fer serà suficient”, va insistir. La Fundació Miquel Martí i Pol, fundada l’any 2006, té com a missió, precisament, vetllar pel llegat literari del poeta, que va cedir el seu fons documental, artístic i hemerogràfic a la Diputació de Barcelona, l’any 2003, amb la condició que no sortís de Roda. Durant els primers anys, l’Ajuntament, per mitjà de la Biblioteca Bac de Roda, va encarregar-se d’adaptar-li un espai. Ara fa tres anys, gràcies a una aportació de la mateixa Diputació, la Fundació s’ha pogut professionalitzar. La demanda popular per fer la ruta literària o visites comentades sobre l’autor van posar de seguida sobre la taula la necessitat de respondre amb un espai capacitat per fer-hi activitats que alhora fos museïtzat.
La nova seu –finançada amb 300.000 euros per la Generalitat a través del pla de barris– ocupa tres dels quatre habitatges adquirits –el quart ha de ser la seu de la futura Casa Museu– i ha estat equipada amb una sala polivalent amb exposició permanent que mostra la vida i obra de l’autor; una tria de manuscrits i mecanoscrits originals, i diverses cartes creuades amb autors contemporanis com Salvador Espriu, Antoni Pous, Johannes Hösle, Manuel de Pedrolo o Joan Oliver. A més, la família ha donat objectes personals del poeta que enriqueixen la visita, com les ulleres, l’agenda de contactes, les màquines d’escriure, la taula i la cadira on va escriure l’obra primerenca. Disposa també d’una aula de consulta amb la bibliografia gairebé completa de i sobre l’autor. Aquest mes de març es van complir 90 anys del naixement del poeta; i pel novembre en farà 16 de la seva mort. Des de llavors, no tot està per fer.

Tota una festa ‘nacional’
La inauguració es va viure com una autèntica festa durant tot el dia. Al matí, amb la presència dels gegants del poble –i també de l’Esquirol, Tavertet i el barri de Santa Anna de Vic–, tallers infantils i un recital poètic; i a la tarda, amb una jornada de portes obertes. A més del president Torra, que hi va ser a primera hora del matí, al migdia es va fer una segona inauguració amb la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, i la presència de Lluís Llach, amic íntim del poeta, a banda de la majoria de familiars directes.

La casa museu i el finançament
L’alcalde, Albert Serra, no va desaprofitar la presència del president de la Generalitat per recordar-li una doble necessitat de finançament que té ara mateix la Fundació Miquel Martí i Pol. D’una banda, per completar la segona fase del projecte, la de convertir una de les cases del complex fabril, la número 15, en futura casa museu. “El projecte arquitectònic ja està acabat i ara estem treballant en el projecte museològic”, avançava l’alcalde. Per fer-la realitat, però, caldrà trobar finançament. L’objectiu seria aconseguir-ho durant aquest mandat. Per fer-se una idea de com serà, ja es pot visualitzar un vídeo amb realitat virtual.
L’altre problema de diners el té el mateix dia a dia de la Fundació, fins ara cobert en bona part gràcies a un conveni signat amb la Diputació (de 80.000 euros), “que ara s’acaba”, recordava Serra. “Si no trobem aquest finançament no serà viable”, insistia l’alcalde, tot recordant que la figura de Martí i Pol “té caràcter nacional”. La futura restauració de la fàbrica de La Blava també va sortir d’esquitllada a la conversa amb el president; però aquest problema sembla que va per llarg.Roda de Ter

LA PREGUNTA

Creu que seran positius els aranzels anunciats per Donald Trump?

En aquesta enquesta han votat 179 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't