El sector de les TIC (Tecnologies de la Comunicació) ha passat a la província de Barcelona de 3.893 empreses l’any 2013 a 5.052 l’any 2018, un 30% més en cinc anys. De fet, han estat els anys de més creixement ja que si s’agafa la dada de fa 10 anys, el 2008, el creixement ha estat d’un 35,4% (passant de 3.732 a 5.052 empreses). La Cambra de Barcelona ha fet un informe sobre aquest sector que concentra més de 94.000 afiliacions a la Seguretat Social i representa un 3,8% de l’ocupació i un 2,7% del teixit empresarial de la província.
De les 13 comarques que la configuren, on més és present el sector tant pel que fa a les afiliacions com al nombre d’empreses és a les comarques del Barcelonès, el Vallès Occidental, el Vallès Oriental, l’Anoia i el Baix Llobregat. Ni Osona ni el Moianès no són als primers cinc llocs del rànquing. Osona se situa en la sisena posició mentre que el Moianès és l’última. El percentatge de la distribució comarcal de les empreses del sector TIC a Osona és de l’1,7%, mentre que al Moianès és només del 0,1%. Pel que fa les afiliacions, el percentatge osonenc és de l’1,2%, el mateix que el de la mitjana de la demarcació, mentre que el del Moianès és del 0,02%, la taxa més baixa de les 13 comarques.
Però l’informe sí que destaca que Osona presenta una proporció d’afiliacions en activitats TIC, sobre el total de les activitats industrials, per sobre de la mitjana de la demarcació, que és de l’1,3%. Això es deu també al fet que una part important de la seva economia és industrial. El Barcelonès és, en canvi, capdavantera en activitats TIC dins del sector serveis.
El creixement del pes que té aquest sector a cada comarca ha estat progressiu des del 2008 però a Osona, com als dos vallesos o al Baix Llobregat, aquest pes va augmentar amb més intensitat entre el 2008 i el 2014, mentre que al Moianès, al Garraf i a l’Anoia ho va fer a partir del 2014, ja amb l’inici de la recuperació econòmica [vegeu gràfic].
El Barcelonès és la comarca que ocupa més assalariats del sector, 58.386, molt per sobre dels 12.019 del Vallès Occidental. Per Albert Baucells, president de l’associació TICOsona, “la comarca pot competir perquè té un potencial important. És un bon lloc per viure i el tipus de feina de les TIC es pot fer a distància”, explica, afegint però que és un sector amb “molt camp per recórrer fins i tot per les empreses petites”. Osona compta amb una empresa del sector important que ja és una multinacional, com Seidor, i la resta, amb l’excepció de SoftVic (la següent més gran del sector), són petites i mitjanes empreses de fins a una vintena de treballadors. Baucells està convençut que “ara comença una nova etapa perquè amb tot al núvol caldran més programes de
software, i per a aquests canvis les empreses petites són més àgils”. Pere Martínez, president d’honor de Sinèrgia, afegexi que “des de comarques es poden oferir els mateixos serveis que des de les grans ciutats”.
Osona amb Sinergia
Fa tres anys, i impulsada des d’Osona, es va crear Sinergia, una coordinadora d’associacions comarcals del sector de les TIC. A Osona en forma part TICOsona. El president d’honor de Sinergia és Pere Martínez, responsable de les empreses ITechGrup i Confluència. Buscava d’aquesta manera “fer visibles aquestes empreses que estan a les comarques”. Amb tres anys, en formen part més de 3.000 empreses que tenen al voltant de 25.000 treballadors. L’objectiu és estar units i coordinats per internacionalitzar-se, innovar, accedir a la contractació pública des de les empreses petites, i “ser un interlocutor directe amb les administracions”. Això ha permès ser més competititu. “S’han anivellat les diferències entre els professionals”, diu Martínez.
{{ comment.text }}