EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Revisió a la salut del Ripollès

L’inici de la celebració del centenari de l’Hospital de Campdevànol coincideix amb el canvi de centre de referència: passa de Vic a Olot i Girona

La pèrdua progressiva de serveis mèdics i de salut que ha patit Ripoll i el Ripollès en la darrera dècada ha encès finalment els llums d’alarma entre els polítics de la comarca. Si fins ara havien estat pràcticament còmplices dels moviments que el sector sanitari havia dictat, l’última reordenació que imposa Olot i Girona com a centres hospitalaris de referència en lloc del de Vic ha aixecat les primeres veus oficials crítiques. Una compareixença del president del Consell Comarcal, Joaquim Colomer, juntament amb alcaldes de diferents municipis, ha explicitat la unilateralitat de les decisions en matèria de salut que no deixen gaire ben parat el Ripollès.

Paral·lelament a la demanda de la Creu de Sant Jordi per a l’Hospital de Campdevànol per part d’Ajuntaments i Consell a fi de fer-la coincidir amb el centenari que se’n celebrarà durant el 2020, el centre hospitalari ha anat perdent atribucions, tal com prèviament havia passat amb ambulatoris com el de Ripoll, que de mica en mica ha quedat reduït a un simple centre d’assistència primària, com les sigles de CAP indiquen. El fet de ser capital de comarca ha agreujat la sensació de precarietat sanitària en una població que triplica demogràficament el segon municipi ripollès, si bé el discurs polític escurçava sovint la distància quilomètrica entre poblacions per justificar-ho. Semblava talment que en realitat fossin el mateix poble. Cirurgia, digestologia, cardiologia, urologia, dermatologia, traumatologia, otorrinolaringologia i oftalmologia han desfilat des de fa temps de Ripoll per traslladar-se a Campdevànol. Per pal·liar aquest greuge que fa més de deu anys que es perllonga, tot just ara els grups polítics del consistori ripollès han acordat treballar conjuntament per posar transport gratuït a disposició dels usuaris de l’Hospital que s’hi hagin de desplaçar.

El problema dels desplaçaments és però molt més complex. Amb el canvi de centres de referència es perd la possibilitat d’utilitzar el ferrocarril, com passava fins ara amb Vic. La dificultat per anar a Olot en mitjans públics i l’increment en temps que suposa per a les persones que hagin d’anar-hi sobretot des de la Vall de Ribes o gran part del Baix Ripollès han provocat la reacció dels polítics de la comarca, conscients finalment de la complicació que pateix un sector tocat però encara no enfonsat del tot. Entre l’argumentació que els responsables de l’Hospital de Campdevànol exposen per una pèrdua de serveis que s’ha vist agreujat en els darrers mesos per la jubilació de cirurgians o per la presència d’un sol pediatre, hi ha la dificultat per trobar facultatius que accedeixin a traslladar-se a viure al Ripollès.

Mentrestant, tots els pobles de la comarca hi han perdut pel que fa a serveis sanitaris. Els pobles de la Vall de Camprodon es queixen de les absències que a l’estiu tenen a l’ambulatori i als dispensaris municipals. Ripoll fa temps que es va quedar sense guàrdia a les nits al seu CAP. A la Vall de Ribes la disminució demogràfica no els fa augurar cap benefici en matèria de salut. Ni tan sols Campdevànol, que durant un temps va ser beneficiari de la centralització de serveis a l’Hospital, pot estar content ara amb una desmembració que no se sap si tindrà o no aturador.
I malgrat la sensació que tots els polítics haurien de remar alhora, fins i tot en aquest sentit ja comencen a fer propostes unilaterals. La CUP i el PSC han convocat rodes de premsa davant del CAP de Ripoll per tal de presentar solucions que millorarien les prestacions sanitàries de la comarca, oferint la possibilitat de sumar-s’hi a la resta de forces. Potser ni tan sols la transversalitat aconseguirà capgirar la tendència actual de salut en fuga. I si bé per a pacients i malalts resulta impossible rejovenir el seu estatus vital, la sanitat aviat podrà dir que ha retornat a la que teníem mig segle enrere.

Any de celebracions

La sala del Centre Cívic la Confiança es va omplir, el 13 de setembre, amb més d’un centenar de persones per assistir a la presentació dels actes del centenari de l’Hospital de Campdevànol, que es commemora el 2020, i mostrar, també, el seu nou logotip. Es va fer la inauguració d’una exposició històrica, que recorrerà diversos pobles del Ripollès, i es va anunciar que la celebració culminarà amb un acte institucional previst per al mes d’octubre. L’hospital té 200 treballadors. A la foto, membres del Patronat de l’Hospital i de la comissió del centenari.

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

En aquesta enquesta han votat 147 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't