EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Anna Pérez Quintana : “La Unitat d’Igualtat té la finalitat de promoure i incentivar les polítiques de gènere”

Amb motiu de la celebració del dia internacional de l’eliminació de la violència contra la dona, el 25 de novembre, l’equip del Sense Boira entrevista a Anna Pérez Quintana directora de la Unitat d’igualtat de la Universitat de Vic.


03/12/2021

Marina Ojalvo, Maite Olaguibe i Dei Sow. Vic.

Anna Pérez Quintana està llicenciada en Ciències Econòmiques i empresarials, i és doctora en Empresa per la Universitat de Barcelona. Des de 1994 és professora i investigadora en l’àmbit de l’administració i direcció d’empreses en la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya. Des de l’any 2016 és la directora de la Unitat d’igualtat de la Universitat.

A més, la doctora en Empresa pertany al grup de recerca de societats, Polítiques i Comunitats Inclusives (SoPCI) i és membre de la Càtedra UNESCO Dones, desenvolupament i cultures. El seu treball de recerca es basa principalment a temàtiques entorn de les dones, l’economia i l’empresa.

Com pensa que s’ha d’educar a la societat per erradicar aquesta violència?

Doncs crec que és molt important que des que la canalla és petita es vagi transmetent la importància del respecte cap a l’altre, que es vagi trencant amb la idea del poder dels homes envers les dones. Que entenguin que no som propietat de ningú i que podem fer el que creguem oportú, vestir com vulguem i anar als llocs a l’hora que vulguem. Crec que és molt important, també, que s’expliqui bé que el que es veu en la pornografia no respon a la realitat. Cal una millor i major educació sexoafectiva, així com canviar el model de masculinitat imperant.

Com veu aquesta problemàtica en 5 anys?

La nostra voluntat és que no hi hagi casos d’aquest tipus, però la universitat és un reflex de la societat, de manera que no és estrany que també ens trobem amb violències de gènere. Per tal de prevenir i actuar ràpidament, aquest curs instal·larem uns punts liles a cadascun dels campus de la UVIC: Miramarges, Torre dels Frares i UMedicina. Voldria acabar agraint-vos que hagueu pensat en la Unitat d’Igualtat per dedicar-nos l’entrevista. Ens ajudeu a fer-la més visible entre l’alumnat.

Quines són, en la seva opinió, encara les principals desigualtats de gènere en l’àmbit universitari?

Queda molta feina per fer en incorporar la perspectiva de gènere a la docència dels graus que s’imparteixen a la nostra universitat. 

També cal seguir treballant per formar en temes de violències sexuals com a la millor manera de prevenció. Finalment, no hem d’oblidar que per tal que el professorat no presenti una bretxa de gènere en la seva carrera acadèmica cal que hi hagi coresponsabilitat en les tasques de cures i de reproducció domèstica de les seves llars.

Com s’ha convertit en la directora de la Unitat d’igualtat de la Universitat?

Aquest és un càrrec de convocatòria oberta. Això vol dir que quan s’ha de cobrir aquesta plaça, tothom de la UVIC rep un avís i es presenta qui vol. Hi ha un procés de selecció, amb entrevista inclosa. I després d’aquest procés, em van informar que el rector em volia nomenar per al càrrec.

Quines són les tasques que realitza diàriament com a directora?

Hi ha molta gestió d’escriure correus electrònics (consultes, assessoraments, organització d’accions) trucades, reunions, assistència a actes, fer xerrades, etc. Treballo en coordinació amb moltes persones de la Universitat, però sobretot amb la Secretària General, el Centre d’Estudis Interdisciplinaris de Gènere (CEIG) i l’UHub Servei a la Comunitat Universitària.

“ El principal objectiu de la Unitat d’Igualtat  és l’aplicació de mesures que assegurin la igualtat d’oportunitats i de tracte desde la perspectiva de gènere i en tots els àmbits d’activitat de la nostra universitat.”

Per què es va decidir crear la Unitat d’Igualtat de la Universitat de Vic l’any 2012?

Doncs es va crear sobretot per donar resposta a la necessitat d’afrontar un dels reptes més actuals, alhora que històrics, en la nostra societat: les desigualtats de gènere. El seu principal objectiu és l’aplicació de mesures que assegurin la igualtat d’oportunitats i de tracte des de la perspectiva de gènere i en tots els àmbits d’activitat de la nostra universitat. Cal tenir en compte que entenem com a situació d’igualtat aquella en què, o bé els dos sexes estan representats d’una forma equilibrada (és a dir, quan tenen cadascun una presència o representació d’almenys un 40% del total) o bé quan es garanteix la perspectiva de gènere en tots els mecanismes d’accés, d’estabilitat i de mobilitat laboral o funcional en la institució.

La creació d’aquesta Unitat va ser a causa algún detonador en concret?

No exactament. D’una banda, és evident l’avenç que hi ha hagut en les reivindicacions per a la igualtat de gènere que hi ha hagut a la societat, i les universitats han liderat aquest moviment mitjançant la creació de les seves unitats d’igualtat i la implantació dels seus plans d’igualtat (nosaltres ara aprovem el tercer). 

D’altra banda, la UVIC-UCC té una llarga tradició de professores que porten dècades fent recerca i docència amb perspectiva de gènere, de manera que la creació de la Unitat d’Igualtat irromp en la vida universitària amb tota normalitat.

Quins són els objectius principals d’aquesta unitat?

La Unitat d’Igualtat està al servei de tota la comunitat universitària (alumnat, professorat i personal d’administració i serveis) i té la finalitat de promoure i incentivar les polítiques de gènere i de vetllar per al compliment dels principis d’equitat i d’igualtat d’oportunitats entre homes i dones dins de la universitat.

Cartell de la Unitat d’Igualtat de la UVic pel 25N.

Des que es va crear aquesta unitat fa 9 anys fins al dia d’avui s’ha modificat o afegit alguna política?

Sí, és clar, s’ha fet molta feina. Per exemple, entre el 2017 i el 2021 s’ha implantat el II Pla d’Igualtat de gènere de la UVIC-UCC que conté 81 accions diferents. 

Durant aquests anys s’han dut a terme quasi 800 activitats diferents per tal d’assolir aquestes accions, i el resultat de l’avaluació que acabem de fer d’aquest pla d’igualtat pel que fa al grau d’execució ha estat de notable alt. Aquestes activitats que s’han realitzat han consistit en organització d’actes i de formacions, campanyes de sensibilització, donar atenció als mitjans de comunicació, lideratge i coordinació de projectes de recerca, assessoraments diversos a la comunitat universitària, assistència a actes de representació institucional, impartició de xerrades o modificar el tractament de les dades estadístiques per millorar la visibilització de les dones.

“La UVIC-UCC té un Protocol de prevenció i actuació en el supòsit d’assetjament sexual que es posa en marxa quan rebo una queixa o una denúncia al correu unitat.igualtat@uvic.cat”.

Quins protocols té la universitat quan es produeix un cas de violència de gènere en el marc universitari?

La UVIC-UCC té un Protocol de prevenció i actuació en el supòsit d’assetjament sexual que es posa en marxa quan rebo una queixa o una denúncia al correu unitat.igualtat@uvic.cat (també hi ha un URespon de la Unitat d’Igualtat que té la mateixa funció). 

A més a més, també tenim un Protocol per al canvi de nom sentit per a les persones trans. Les dues normatives les trobareu al web de la unitat d’igualtat (www.uvic.cat/unitat-igualtat)

Quins actes fa la Universitat per donar visibilitat a aquesta problemàtica?

En temes de violència masclista o violències sexuals és molt important la prevenció i la formació. Cal anar sensibilitzant per tal que les persones agressores no ho facin, i per tal que les persones agredides en tinguin consciència i denunciïn. Per a mi és molt important donar suport a les víctimes d’aquests tipus de violència, en el benentès que sempre vetllem per respectar la presumpció d’inocència.

El dia 25 de novembre (Dia internacional de l’eliminació de la Violència contra les dones) es va fer algun esdeveniment en concret en l’àmbit universitari?

Si, es van organitzar diverses xerrades i taules rodones.

 Programació dels actes del 25 N Universitat de Vic.

També vam donar el tret de sortida a una campanya de sensibilització que hem engegat amb la creació d’un calendari 2022 per a la igualtat de gènere i que tothom es pot descarregar del web de la Unitat d’Igualtat:

Ha viscut algun esdeveniment greu relacionat amb la violència de gènere a la Universitat?

He hagut de gestionar algunes queixes i denúncies que s’han pogut resoldre amb una tasca de mediació entre les parts. Per sort, no he viscut cap esdeveniment greu. Però si succeeix, estem preparats per afrontar-lo i gestionar-lo de la millor manera possible.

LA PREGUNTA

Creieu que el Barça de Hansi Flick pot fer una bona temporada amb la plantilla que té en aquests moments?

En aquesta enquesta han votat 291 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't