Arnau Moya i Joan Muñoz, Vic
Pedro Sánchez ha confirmat que Espanya viurà la quarta cita electoral de l’última dècada. L’ara president en funcions de l’Estat ha confirmat que les eleccions generals se celebraran el pròxim diumenge 28 d’abril, evitant així el ‘superdiumenge’ del 26 de maig, però provocant que els ciutadans siguin convocats a les urnes dues vegades en menys d’un mes. Sánchez ha fet un repàs a la seva curta legislatura que ha durat vuit mesos, en què s’han aprovat 13 lleis i 20 reals decrets. El que no s’ha aprovat, i per tant ha abocat al president a convocar eleccions, són els pressupostos generals de l’Estat. La negativa dels grups independentistes al Congrés dels Diputats ho ha evitat, obligant al PSOE a abandonar la Moncloa.
La gran incògnita ara, amb el judici als polítics catalans en marxa i les recents polèmiques entre el govern de la Generalitat i Madrid, és quin serà el resultat del 28 d’abril. La dreta ha fracassat al carrer, reunint poc més de 45.000 persones a la manifestació de Colón en contra de les polítiques de Sánchez. Tot i això, els partits conservadors no han fracassat a les institucions, ja que han ocasionat que avui mateix tinguem nova data per uns comicis generals. L’esquerra, en terra de ningú i condemnada a convocar els comicis, només espera poder mobilitzar el vot menys freqüent i obrir la porta a possibles pactes entre partits progressistes.
Però no tot passa pels partits que ara ocupen les butaques de la Cambra Baixa. La irrupció de VOX, com ha passat a Andalusia, pot ser un factor determinant per al desenvolupament de la pròxima legislatura. Els de Santiago Abascal esperen entrar amb força al Congrés dels Diputats repetint els resultats positius aconseguits a Andalusia. La ultradreta, amb propostes totalment trencadores i envellidores, espera recollir els vots d’aquella gent cansada de les polítiques dels partits tradicionals.
Les eleccions poden afectar a diversos àmbits on els catalans hi tenen molt a veure. En primer lloc, el resultat de les eleccions pot provocar que el govern de la Generalitat tremoli, ja que, els partits de dreta han declarat diverses vegades que, si guanyen, aplicaran un 155 més dur que el que es va aplicar a finals del 2017. Un altre aspecte és el de la participació. Que els ciutadans siguin cridats a les urnes moltes vegades provoca un cansament que podria arribar a provocar una davallada participativa. De fet, a les últimes eleccions generals hi va haver un 66,48% de participació, sent la més baixa de la història democràcia espanyola.
{{ comment.text }}