EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Clàudia Navio: “És molt important tenir joves a la llista electoral perquè som el futur, ens volem quedar a Ripoll i ens volem mantenir”

Clàudia Navio és una jove de 23 anys nascuda a Ripoll. Per primer cop participarà activament en l’àmbit polític sent la número 5 de la llista d’ERC de Ripoll

Núria Perera i Ester Puigdellívol

Clàudia Navio és una jove de vint-i-tres anys nascuda a Ripoll. Enguany és el primer cop que participarà activament en l’àmbit polític sent la número cinc a la llista electoral d’Esquerra Republicana de Ripoll. Navio sempre ha estat implicada en iniciatives i accions per a la vila, d’aquesta manera, ja fa quatre anys que és membre de la Comissió de Festes. Tot i que mai ha estat especialment interessada en política, no es penedeix ni una mica d’haver acceptat la proposta de formar part de la llista electoral d’ERC Ripoll.

P: Què la va motivar per entrar en política?

R: Sempre havia dit que no em posaria mai en política, però ara m’hi he trobat. Em van proposar formar part de la llista d’Esquerra Republicana, vaig fer una reunió amb la Chantal Pérez i en Roger Bosch, primer els hi vaig dir que no perquè a mi la política era un món que se’m feia gran perquè el desconeixia totalment. Al cap d’uns mesos d’estar donant-li voltes al tema, em vaig adonar que realment aquí Ripoll no seria política el què es tractava de fer, sinó que es tractava de tenir ganes de fer projectes nous, treballar pel poble, mirar tot el que falta i patim, i posar-se a treballar, ja que crec què estem en un punt en què hi ha molts aspectes a millorar. A més, estant dins de la comissió de festes, considero que he estat una persona que ha treballat molt per Ripoll i hi estic implicada, de manera que veig totes les mancances que hi ha. No vull dir que soc qui pugui canviar-ho, però sí que amb l’equip que tenim i, sobretot les ganes que tenim tots, farem un pas endavant amb tots els projectes.

P: Com descriuria els seus valors i principis polítics?

R: Mai m’ha agradat la política, però arran de l’1 d’octubre de 2017, que em va enganxar a Barcelona, m’hi vaig començar a implicar. Allà sí que em va sorgir una inquietud política que mai havia tingut, llavors em va interessar tot el tema i em vaig començar a informar, a anar a les manifestacions, en certa manera lluitar pels drets de Catalunya. A partir d’aquí, en veure que molts aspectes no eren com em pensava, em vaig desentendre una mica. Penso que la política avui en dia està en una situació molt precària. Cal fer treball i canviar moltes coses.

P: Què li agradaria aconseguir a la seva carrera política? Hi ha cap projecte o iniciativa en particular que li agradaria impulsar?

R: Dins de l’equip de l’Ajuntament falten persones joves, persones amb criteri, que sàpiguen impulsar diferents projectes perquè els joves puguem i vulguem quedar-nos a Ripoll. Pràcticament, tots els joves tornaríem a Ripoll a treballar i a viure, però en les circumstàncies que està actualment, no ho faria gairebé ningú. Primerament, a escala d’habitatge, és una cosa que se’ns fa impossible a tots perquè els sous avui en dia, i menys pels joves, no són per tirar coets. Després també cal fer les coses una mica fàcils, és a dir, implementar projectes, on tots tinguem el nostre lloc, ja que els joves no tenim un lloc fix, un lloc on ens sentim còmodes. En l’àmbit d’oci nocturn, el bar Cabina se’ns queda petit i, el local del Cor d’Acer se’ns queda gran. Al nostre programa hi ha un projecte molt maco, que és el local d’Ateneu, que seria on ara hi ha la Sala Eudald Graells. Seria un local on tots els joves o totes les entitats, o simplement tota la població que vulgui, se senti còmode, pugui entrar i pugui col·laborar. Ja sigui fent una festa, xerrades, entre d’altres. Es tractaria d’un espai polivalent on tots puguem estar conjuntament. També, des de la part de la Comissió de festes, estaria bé poder tenir un lloc on poder contactar amb altres entitats, parlar amb la gent i tenir un feedback. Un espai on tothom pugui venir i tothom sigui benvingut.

P: Com connectaria amb la comunitat i els votants?

R: La resposta senzilla és la proximitat. L’Ajuntament ha agafat un rol molt polític, molt de superior que s’allunya de la població. Moltes de les activitats, propostes, facilitat o recursos que hi ha no ens arriben. Sent propers, familiars i deixant de tenir les jerarquies tan marcades, crec que és la manera en què es pot arribar més a la gent, i de la manera que el poble t’escoltarà més. Que et vegin com un ciutadà més, que realment els escolta. La gent necessita veure que els hi fas cas, que hi ets, que els escoltes i que els valores.

P: Com enfrontarà els desafiaments i crítiques que pugui trobar a la seva carrera política? 

R: Aquesta és una pregunta que sempre em fa la meva àvia. Al final, fa quatre anys que soc membre de la Comissió de Festes, i el què he après és que no faràs mai res bé per tothom. A Ripoll som una població d’onze mil habitants gairebé, no podem esperar que a tothom li sembli bé el teu projecte. Hi ha molts punts de vista diferents, així com moltes maneres de fer. A partir d’aquí, s’intentarà fer tot de la millor manera possible. Si saps defensar els teus ideals i tens clars els teus objectius, no tens per què patir en aquest sentit. Per això mateix hi ha diferents opcions polítiques i diferents punts de vista. La clau està en agafar-se les crítiques amb una filosofia diferent: a qui li agradi no t’ho vindrà a dir, perquè som així les persones; i a qui no li agradi t’ho farà saber. Per tant, com més et fixis en els teus objectius millor.

Part de l’equip d’ERC Ripoll. Font: fotografia cedida per Clàudia Navio

P: Què diria als joves que estan interessats en la política, però que poden sentir-se intimidats pel procés?

R: A hores d’ara tampoc puc concretar massa res perquè realment porto molt poc dins del partit. Sí que és veritat que amb tot aquest procés que portem de preeleccions, no me’n penedeixo en cap moment d’haver dit que si a la proposta de formar part de la llista. Si bé és cert que fa molta por i respecte, però al final és com tot, fins que no ho probes no saps el que és. A més, sempre t’ho pots adaptar una mica cap al teu terreny i al final tot es basa en diferents punts de vista. No m’ho prenc com política pura, sinó simplement aportar tot el que puguis de tu mateixa i al poble. Es tracta de treballar i construir en conjunt i pel poble. La veritat és que m’he trobat amb un equip molt maco amb el que em sento molt còmode. A tots aquells joves que estiguin interessats els diria que facin el pas i entrin en aquest món perquè, en el meu cas, he descobert moltes coses que no coneixia i se m’ha despertat l’interès en temes que abans segurament em passaven per alt. Que ho provin, és una experiència bonica. Sovint ens queixem molt de les coses i això és una oportunitat per canviar-les des de dins.

P: Com s’assegurarà que les seves decisions i les accions polítiques siguin ètiques i responsables?

R: Nosaltres ens basem en tres eixos: capitalitat, feminisme i sostenibilitat. Sempre treballem sobre aquests conceptes, així com intentem que els nostres projectes els comprenguin tots, o si més no, algun d’ells. En l’àmbit personal, tinc molt en compte l’educació i el respecte. Sobretot saber escoltar i, a partir d’aquí, prendre decisions. És molt important una bona comunicació, saber dir bé les coses, intentar no atacar, i intentar que tot allò que es digui sigui per construir i no per desconstruir.

P: Com planeja treballar amb altres líders polítics i amb persones que tenen diferents punts de vista?

R: Sempre s’ha de compaginar, és un treball en equip. Per moltes ideologies i punts de vista diferents que hi hagi, s’ha de respectar, no tots pensem igual i per això existeixen diversos partits. Hem de trobar camins que ens puguin unir a tots, amb un mateix objectiu, perquè al final tots estem treballant per Ripoll. Si aquesta unió no és possible, el que ens queda és escoltar i entre tots poder aportar al poble. Si volem tirar endavant Ripoll cal que fem cohesió i siguem un equip.

P: Quin paper creu que tenen els joves a la política actual?

R: A hores d’ara, l’activitat dels joves en l’àmbit polític és pràcticament nul·la i, si hi és, potser és des d’una posició més secundària. Enguany sí que he notat que han pujat més joves a llistes. Penso que és molt important tenir joves a la llista perquè som el futur, ens volem quedar aquí i ens volem mantenir. Queixant-nos entre nosaltres no aconseguirem res. Els joves estem en un punt àlgid que aquí Ripoll no tenim el nostre lloc, llavors si aconseguim fer canvis des de dins, o almenys intentar-ho, és fer un gran pas per a tots. Si no hi ha un representant del col·lectiu jove a dins les institucions, és molt difícil que ens entenguin i ens escoltin. Els joves tenim moltes ganes de fer coses, tenim empenta i estem formats per fer-ho. Si nosaltres no lluitem pels nostres drets i interessos, és molt difícil que ho faci la gent que ho desconeix o no ho viu.

P: Com preveu mantenir-se informada sobre els temes polítics i socials actuals?

R: En el moment que entres dins de l’univers polític, t’interessa molt tot. En el meu cas, abans, quan m’arribaven els programes a casa simplement mel mirava per sobre i poc més. Ara que hi estic implicada, estic pendent de les notícies, estic activa a les xarxes socials, a les campanyes, els actes… també intento veure quin impacte han tingut els actes que s’han fet. Em llegeixo els programes dels altres partits per conèixer els seus objectius i veure amb qui podem tenir més afinitat i amb qui no. La veritat és que li dono molta més importància a l’actualitat, faig un seguiment de les notícies que surten, faig una mica el xafarder, que abans no el feia.

LA PREGUNTA

Està d’acord que el salari mínim pugi 50 euros més al mes?

En aquesta enquesta han votat 199 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't