EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El cinema, art reivindicatiu

El Protesta és un festival internacional de cinema de crítica social. L’esdeveniment cultural, que aquest any celebra la seva cinquena edició a Vic, va començar el dia 20 i s’allargarà fins el dia 28 d’octubre. La revista ‘Sense Boira’ ha parlat amb l’organització del certàmen.

Laura Coletas i Pere Chacón. Vic

Societat i art són dos termes que, des de principis de la humanitat, han anat agafats de la mà. El cinema és una eina que han utilitzat diversos autors per denunciar, criticar o expressar el seu punt de vista de la societat al llarg del temps. El cinema de denúncia, en molts de casos, fa veure al públic realitats que mai havien percebut i que són invisibles a la majoria de cinemes comercials.

El Protesta és un festival internacional de cinema de crítica social que pretén canviar i fer veure al públic les injustícies de la societat actual i, per tant, poder lluitar per canviar-les. Tot això, d’una forma entretinguda, pacífica i, com no podria ser millor, a través de la gran pantalla.

Aquest any arriba la 5a edició d’aquest festival. Se celebrarà, com els anys anteriors, a la ciutat de Vic del dia 20 al 28 d’octubre. En el festival s’hi podran veure projeccions de cinema de denúncia (mostra de llargmetratges, cinema infantil amb valors, concurs internacional de curtmetratges), així com activitats paral·leles relacionades amb el cinema i la denúncia. El Protesta està organitzat per una assemblea formada per persones vinculades a l’audiovisual, la comunicació i l’activisme, amants del cinema amb un esperit crític, que veuen aquest art com una forma de fer activisme.

Cada edició gira al voltant de temàtiques diferents. Com afirma Ariadna Seuba, una de les organitzadores del festival, “el que fem és dedicar totes les activitats paral·leles al tòpic escollit i provocar una reflexió al voltant d’aquest.” L’any passat la temàtica central va ser la del feminisme; aquesta edició és l’art reivindicatiu l’eix central de les jornades.

Ariadna Seuba (Protesta): “Creiem que seria molt més fàcil omplir un festival d’aquestes característiques a Barcelona i fins i tot a nivell de facilitats a l’hora de rebre finançament, però considerem profundament en la descentralització de la cultura i apostem per fer un festival que no sigui només a la capital catalana”.

Any rere any, en cada nova convocatòria, el Protesta té major èxit de participació. La del 2017 ha arribat a la xifra rècord de gairebé 600 curtmetratges participants. Això no només ha estat possible gràcies a la implicació dels participants, sinó a l’ampliació de la mostra de llargmetratges del festival. “Una altra novetat d’aquest any és que hem ampliat la mostra de llargmetratges. L’any passat només en teníem una petita mostra”, explica Lorda Crusellas, una altra de les organitzadores del Protesta.

Un dels objectius del festival és despertar consciències, és a dir, posar sobre la taula temes que a vegades estan oblidats i que requereixen atenció i que, si no te’ls mostren en una pantalla, no n’arribes a ser conscient. Com exposa Ariadna Seuba, “el que volem nosaltres és crear debat: contribuir a que la gent sigui més conscient de problemes socials i faci alguna cosa per evitar-los. Intentem crear espais de debat tenint el cinema com a columna vertebral”.

“Aquest any s’ha apostat per trobar noves sinèrgies, aliances d’altres festivals o d’altres ciutats”, afirma  l’organització. Un altre dels objectius del festival  és arribar al màxim de gent possible i, per això, s’organitzen activitats per a públics de totes les edats. També s’han programat dues projeccions fora de Vic, a Manresa i Barcelona.

El Proposta va néixer i s’ha celebrat sempre a la ciutat de Vic. “Creiem que seria molt més fàcil omplir un festival d’aquestes característiques a Barcelona i fins i tot a nivell de facilitats a l’hora de rebre finançament, però considerem profundament en la descentralització de la cultura i apostem per fer un festival que no sigui només a la capital catalana”, diu Ariadna Seuba.

LA PREGUNTA

Està d’acord que el salari mínim pugi 50 euros més al mes?

En aquesta enquesta han votat 246 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't