EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El dia de la dona arriba amb força

Un any més, pel dia de la dona, els carrers s’han tenyit de color lila i s’ha alçat la veu per reivindicar els drets i la igualtat entre homes i dones. A Barcelona, una de les ciutats espanyoles on més soroll s’ha fet, la guàrdia urbana estima que s’han reunit 15.000 persones en la manifestació feminista.

UVic
11/03/2022

Marina Ojalvo, Maite Olaguibe i Dei Sow. Vic

La Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya no s’ha quedat enrere en aquesta data tan significativa a escala global. La Unitat d’Igualtat del centre ha preparat diferents activitats durant tot el mes de març per commemorar el Dia Internacional de les Dones 2022. Per això, s’ha enviat un butlletí per correu a tots els estudiants de la universitat on podem veure les diverses accions que es realitzaran. Entre els esdeveniments trobem: Una xerrada “Periodisme amb mirada de gènere: Posa’t les ulleres liles!”  de la periodista Aurora Anton, una taula rodona “Els Plans d’igualtat a les empreses” conduït per la consultora d’empreses Paula Mattio i la cap de recursos humans Carme Tomàs, i una taula rodona de “Còmics i gènere” a càrrec de la il·lustradora Marta Puig.

A més, la Unitat d’Igualtat dóna suport a les demandes de la comunitat universitària relacionades amb la igualtat de gènere dirigit per la Dra. Anna Pérez-Quintana qui afirma: “Ha estat un 8M molt vinculat a la Facultat d’Empresa i Comunicació degut a la temàtica que s’ha abordat en els diferents actes. A banda, aquest curs hem de celebrar que posarem en marxa els punts liles de la UVic”. 

Cartell reivindicatiu feminista a la Universitat de Vic. Font: pròpia.
Cartell reivindicatiu feminista a la Universitat de Vic. Font: pròpia.

Visions feministes

La professora de periodisme polític de la UVic, Mireia Garolera, recalca aquesta data i la seva importància: “Cada dia hauria de ser el dia de la dona perquè la problemàtica que ens arrossega és global, sovint encara cobrem menys que els homes, pel que fa a la conciliació clarament la dona és la que renuncia a la seva feina, i en general se’ns veu com a més dèbils en alguns aspectes professionals. Però que tota aquesta situació es pugui visibilitzar un dia a l’any ho trobo molt bé”.

 “Actualment, hi ha moltíssimes més dones que homes en Medicina, en la meva classe, per exemple, som uns 120 estudiants dels quals 20 són homes i la resta dones.”

En relació a això, la Carmen Santiago és estudiant de Medicina i explica: “Actualment, hi ha moltíssimes més dones que homes en Medicina, en la meva classe, per exemple, som uns 120 estudiants dels quals 20 són homes i la resta dones.” Malgrat això, la societat continua pensant que els homes són doctors i les dones infermeres. Aquest pensament es traspassa a l’àmbit laboral: “Els pacients demanen que els atengui un doctor perquè se senten més tranquils, encara que gairebé tota la plantilla siguin dones, destaquen els homes o se’ls valora més com a professional.”, afegeix Santiago. 

El 8M és un dia assenyalat en el calendari, milers de dones arreu del món surten als carrers a reivindicar els drets que els hi pertoquen. Sobretot, dones joves,  estudiants que han crescut en l’era del MeToo, de la llibertat sexual i  del body positive,  són conscients de la importància que té aquesta data  per un futur just. Una estudiant de mestre de la UVic ens explica com és l’ambient durant el 8M: “Als carrers hi trobem dones Cis i dones trans lluitant pels seus drets i combatre les desigualtats, per visibilitzar les violacions i assassinats causats per homes en vers a les dones, per donar a conèixer la violència de gènere i la violència vicària.”

Tot i això, el 8M no és un dia per donar visibilització només a aquestes problemàtiques, sinó també altres aspectes com, per exemple, l’assetjament als carrers són també qüestions de summa importància.

Malauradament, moltes dones han tingut experiències desagradables durant la seva vida. Ysel Fernández, estudiant del cicle superior de Laboratorio de Diagnóstico Clínico y Médico a Vic afirma: “He tingut experiències molt desagradables i de qui menys m’esperava. Un pare d’una coneguda es va refregar contra mi o també m’ha passat  que un estrany em segueixi pel carrer”. Aquestes experiències marquen la vida d’aquestes dones per sempre.  

Una altra experiència és la que ens comparteix l’estudiant de mestre: “Un home em va agafar al mig del carrer i va començar a abraçar i besar jo cridava, però la gent que passava prop meu no feia res.” També, ens comenta  que posteriorment va denunciar, però que no va arribar a cap lloc perquè no s’ha pogut trobar a la persona.

A més, aquesta estudiant de mestre vol recalcar que s’han de millorar aspectes interns dintre de la universitat respecte al dret de les dones: “El Consell d’Estudiants no vetlla per la dona, i no promou que les estudiantes fem vaga o ens manifestem en vers el dia de la dona o el dia internacional de l’eliminació de la violència de gènere.” 

Un cop a l’any, 8 de març, les dones podem sortir tranquil·lament als carrers i recordar a aquelles que ja no es troben entre nosaltres perquè han sigut víctimes del sistema i del masclisme. Cada 8 de març serveix per recordar els nostres drets, donar-nos suport, i paral·lelament conscienciar a la societat de què el masclisme mata.

LA PREGUNTA

Aprova els primers cent dies de Salvador Illa com a president de la Generalitat?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't