Pol Forcada, Carlos Ruano i Roger Cañellas, 11/03/22. Vic
El ple de Vic d’aquest passat dilluns dia 7 de març va aprovar el darrer pas per construir l’aparcament al parc Maria Àngels Anglada, però el procés que ha seguit es remunta a uns mesos abans.
Ens situem al 19 de febrer del 2020. L’Ajuntament de Vic presenta un avantprojecte i un estudi de necessitats i viabilitat econòmica per dur a terme un pàrquing soterrat al parc M. Àngels Anglada.
L’avantprojecte mostra una descripció general i la ubicació, també la descripció general del projecte (disseny, compliment de la normativa, construcció), i els pressupostos estimats, amb un pressupost total d’1 milió cent mil euros aproximadament. D’altra banda, l’estudi de necessitats i viabilitat econòmica mostra l’objecte de la concessió, l’estudi de necessitats i la viabilitat del pla d’explotació manteniment i conservació (cost financer, ingressos, cost de la inversió inicial, etc.).
Cinc mesos després, el 27 de juliol, l’Ajuntament de Vic aprova l’avantprojecte i, teòricament, comença el procés d’obres per la construcció de l’aparcament. Un aparcament soterrat que tindrà 45 places: 30 de rotació, 10 per a residents de la zona i 5 per a la concessionària. En un inici, i segons Fabiana Palmero, regidora d’Urbanisme i Mobilitat, la superfície del terreny es readapta per convertir-lo en un “espai de qualitat” per convertir-se en un nou pol d’atracció al centre històric de la ciutat.
A l’1 d’agost del 2020, encara sense cap obra començada, i només els tràmits necessaris, el ple de Vic (amb majoria absoluta de Junts) va tancar l’expedient i va aprovar l’establiment d’aquest nou servei al centre històric. Tot això va ser aprovat d’urgència, i els tres partits de l’oposició (ERC, PSC i Capgirem Vic) no hi van estar a favor, apuntant que aquest tema no mereixia cap urgència ja que es podia haver esperat al setembre, i que simplement es mirava per la vessant econòmica i interessos privats.
Arribem al juny del 2021, i el tema de l’aparcament segueix sobre la taula. Ara, però, arriba també amb accions legals. I és que, l’oposició de Vic, els tres partits nomenats anteriorment, van emprendre accions legals contra el govern de la ciutat. En concret, van presentar un recurs judicial al Tribunal Català de Contractes. Els motius encara eren els mateixos, a més d’assegurar que es tractava d’una operació per afavorir Can Bayés, l’empresa que va comprar el Seminari Vell. Els tres partits de l’oposició es van ajuntar, políticament parlant, per fer front i combatre el que titllaven de “clientelisme”, i després de comprovar que la via política i de diàleg s’havia esgotat.
Al cap de tres mesos, el 24 de setembre del 2021, el Tribunal de Contractes va desestimar el recurs. Els motius principalment van ser que alguns dels punts presentats en el recurs eren subjectius i amb manques d’acreditació i fonamentació. Per tant, el procés de construcció de l’aparcament es va reactivar.
Finalment, i com ja s’ha dit al principi d’aquest article, el ple de Vic ja ha aprovat l’últim pas per tirar endavant la construcció del pàrquing al parc Maria Àngels Anglada. L’aprovació ja compta amb l’adjudicació de la concessió d’obra, la construcció i gestió i l’explotació de l’aparcament. Amb arguments a favor (de Fabiana Palmero i els dels membres de Junts) i en contra (l’oposició), l’alcaldessa Anna Erra ho va qualificar d’una solució al Seminari Vell.
{{ comment.text }}