EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El nou canal de salut, “Stop Covid-19 Cat” ja compta amb més de 100 mil usuaris

La app permetrà la representació d’un mapa de punts calents gràcies als registres de l’aplicació

UVic
26/03/2020

Salvi Balmaña. Vic

Catalunya és un dels focus més actius i amb més concentració de casos de covid-19 arreu del país espanyol. De fet, Catalunya ja ha registrat més de 2.500 casos confirmats abans d’arribar al punt àlgic de la pandèmia segons informen epidemiòlegs catalans al servei de la Generalitat de Catalunya. Des de les Institucions catalanes es fa una crida reiterada al confinament de la població fins a nou avís com a mesura preventiva al contagi.

Evolució del coronavirus a Catalunya

Després de conèixer els primers casos d’infectats a Catalunya, els telèfons d’emergències van veure com les trucades augmentaven de forma continuada, fent que les línies operadores al servei d’emergències mèdiques es veigués col·lapsat amb la terrible conseqüència de no poder atendre a les trucades entrants. Aquest col·lapse ràpidament es va traslladar als centres hospitalaris i Centres d’atenció Primària, fent que els professionals es trobessin desbordats per atendre als usuaris pendents de diagnòstic.

Observant el creixent nombre d’hospitalitzats, les trucades constants i la forta demanda de la població per a ser atesa per a professionals de la salut, el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya va iniciar un pla per a atendre i poder controlar de forma organitzada la constant sol·licitud d’atenció de la població. La iniciativa consta d’una aplicació per a dispositius mòbils que permet fer un seguiment mèdic a les persones que presentin simptomatologies com  les que causa el coronavirus i monitorar els territoris més afectats. Com ha fet públic el govern, la informació que recapta el nou canal d’atenció permetrà dibuixar un mapa de punts calents basat en els casos detectats. Gràcies a “Stop Covid-19 Cat” les autoritats sanitàries podran detectar de forma precoç possibles brots o nous casos positius entre la població.

Com funciona l’aplicació?

Com ha explicat la Consellera de Salut Alba Vergés, l’aplicació és a l’abast de tota la població i de forma gratuïta. Els usuaris respondran una sèrie de preguntes sobre el seu perfil, com l’edat, el sexe, si tenen o no patologies prèvies i hauran d’explicar quins són els símptomes que presenten.

Captura de pantalla de la app. Font: canalsalut.gencat

L’aplicació presenta una estructura senzilla quan parlem de funcionament, de manera que presenta una funcionalitat adaptada a tothom. D’aquesta manera, Salut ha demanat a la ciutadania que faci les consultes relacionades amb el virus a través de l’aplicació mòbil, ja que, d’aquesta manera s’evita col·lapsar els telèfons d’emergències com són el 112 o 061.

Captura de pantalla de la app. Font: canalsalut.gencat

Com puc descarregar l’app?

L’Stop covid-19 Cat ja està disponible per a dispositius Android i IOS. El projecte ha estat possible gràcies a la col·laboració entre l’empresa pública TIC Salut, la direcció de sistemes del CatSalut, l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) i altres empreses que no han transcendit el nom.

Qui gestiona les dades?

Rosa Romà, Directora de l’Àrea de Ciutadania, Màrqueting i Innovació del CatSalut ha explicat que l’aplicació accedirà de forma encriptada a l’historial clínic de l’usuari per a conèixer la seva situació de salut, els informes previs i els plans de medicació que segueixen, si s’escau. Tota aquesta informació hi tindrà accés CatSalut, atenció primària, el SEM i Protecció Civil i s’actuarà en funció de la gravetat, ha puntualitzat la consellera. Així doncs, els casos més greus es gestionaran des del SEM, mentre que els més lleus seran atesos per l’atenció primària.

LA PREGUNTA

Cal prendre mesures preventives davant fenomens com la DANA?

En aquesta enquesta han votat 327 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't